Κύπρος

Ρ.Τ.Ερντογάν: "Εδωσα διαταγή σε Αεροπορία και Ναυτικό να εμπλακούν σε Αιγαίο-Μεσόγειο" - Δήλωση-σοκ από ENI: Έτοιμη να εγκαταλείψει την Κυπριακή ΑΟΖ


Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε διαταγή στο τουκικό Ναυτικό και την Αεροπορία να εμπλακούν αν απαιτηθεί εναντίον ελληνικών Δυνάμεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο μιλώντας χτες στο κοινοβόύλιο στους βουλευτές του AKP σε μια είδηση που άγνωστο γιατί δεν "έπαιξε" στην Ελλάδα, ενώ το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά στη δημοσίευση χαρτών και γραφημάτων με τα οποία καταγγέλει την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Ολα δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης της έντασης και των τουρκικών προκλήσεων, θα έχουμε νέα και πιο σοβαρή κλιμάκωση καθώς οι Τούρκοι φτιάχνουν κλίμα..

“Τι δουλειά έχει ένα ιταλικό πλοίο εκεί”; ειρωνεύεται ο Ερντογάν την ΕΝΙ και συνεχίζει:

"Με αρμοδιότητα να κάνει επέμβαση αν χρειαστεί, βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ο τουρκικός στρατός" σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

“Τα πολεμικά μας πλοία, οι αεροπορικές δυνάμεις μας και οι άλλες δυνάμεις ασφαλείας μας, ακολουθούν στενά αυτήν τη στιγμή τις εξελίξεις στην περιοχή, με αρμοδιότητα να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση χρειαστεί”, είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ προχώρησε σε δήλωση βόμβα λέγοντας πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης! 

Φαίνεται η πιθανότητα αυτή είναι υπαρκτή καθώς η Λευκωσία προετοιμάζει το πλάνο αντίδρασης αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Οπως όμως και να το διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά, θα πρόκειται για ένα τετελεσμένο.

Δείτε εδώ την ομιλία Ρ.Τ.Ερντογάν - κάνει λόγο για "full mandate to engage"

Έτοιμη να εγκαταλείψει το τεμάχιο 3 η ΕΝΙ

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ από το τεμάχιο 3 και την προγραμματισμένη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά». Αυτό δήλωσε την Τρίτη το βράδυ στην κρατική ιταλική τηλεόραση ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ αποκαλύπτει δημοσίευμα.

Ο Claudio Descalzi χωρίς περιστροφές έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η ΕΝΙ να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ.

Ο ιταλός αφού εξέφρασε έκπληξη για το μπλοκάρισμα του γεωτρύπανου από τουρκικά πολεμικά πλοία απέδωσε την αντίδραση της Άγκυρας σε άλλα κίνητρα τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.

Ο κ. Descalzi δήλωσε χωρίς περιστροφές πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί».

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ιταλίας- Τουρκίας

Το όλο θέμα τέθηκε και σε πολιτικό επίπεδο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας στον ομόλογό του της Τουρκίας. Οι δυο Υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου εναντίον του ISIS. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ ο Αντελίνο Αλφάνο είπε στον τούρκο ομόλογό του ότι η Ιταλία αναμένει πως η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία και προς το συμφέρον της ENI, της περιοχής αλλά των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ENI εμποδίζεται στις έρευνές του από τουρκικά πλοία από το Σάββατο και έχει αγκυροβολήσει στην περιοχή αναμένοντας εντολές.

Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο για την κρίση στην ΑΟΖ

Η Λευκωσία επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα την ενεργοποίηση όλων εκείνων των παραγόντων που είναι σε θέση να συνομιλήσουν με την τουρκική ηγεσία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η γεώτρηση είναι σε απόλυτη ταύτιση με το δίκαιο της θάλασσας.

Η Λευκωσία βγάζει τρία πιθανά σενάρια:

Α)Είτε οι διπλωματικές προσπάθειες της Δημοκρατίας θα έχουν αποτέλεσμα και η Άγκυρα θα κηρύξει τη λήξη της στρατιωτικής άσκησης στο οικόπεδο 3, κάτι που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της γεώτρησης

Β)Είτε η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 22 Φεβρουαρίου όταν και λήγει η NAVTEX με την ΕΝΙ να πραγματοποιεί κανονικά τη γεώτρηση έστω και με καθυστέρηση, καθυστερώντας παράλληλα και την επόμενη της γεώτρηση στο Μαρόκο.

Γ)Είτε η NAVTEX θα ανανεωθεί μετά τις 22 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να αναβληθεί η γεώτρηση, σενάριο που αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Δημοκρατία και τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το τρίτο και πιο ακραίο σενάριο η Λευκωσία έχει πλάνο αντίδρασης το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, καθώς φαίνεται πως συγκεκριμένα κράτη στηρίζουν πλήρως τις θέσεις της Λευκωσίας.

Άλλωστε στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα εκεί που αναμένεται πως ο Ερντογάν θα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα αν η κρίση κορυφωθεί να υπάρξει και έκτακτη σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της Λευκωσίας.

Τα ενημερωτικά φυλλάδια του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ