Απίστευτο κι όμως αληθινό. Έκοψαν το επίδομα που έδιναν στην 70χρονη Ρηνιώ Κατσοτούρχη, την μοναδική κάτοικο της Κινάρου που εδώ και πολλά χρόνια φυλάττει πραγματικά Θερμοπύλες στο ακριτικό νησί του Αιγαίου και στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας.
Η Κίναρος είναι ένα από τα 18 νησιά που αμφισβητούν οι Τούρκοι και θέλουν να «καταλάβουν» μαζί με τα Ίμια και άλλα ελληνικά νησιά όπως έχει δηλώσει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου. Η Ρηνιώ Κατσοτούρχη όμως είναι εκεί για να δηλώνει πώς το νησί κατοικείται και πώς η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη (όχι πώς στα άλλα νησιά που δεν κατοικούνται δεν υπάρχει βεβαίως κυριαρχία).
Και αντί η ελληνική πολιτεία να επιβραβεύσει την παρουσία της στο νησί δίδοντας της επιπλέον προνόμια και κίνητρα για να παραμείνει στην Κίναρο, της έκοψαν και το επίδομα των 1.200 ευρώ που της έδιναν για να καλύπτει τις βασικές της ανάγκες.
Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ευθυνών. Το ίδιο και ο αρμόδιος ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν πώς το επίδομα έχει καταβληθεί, έχει πιστωθεί στο λογαριασμό του υιού της κυρίας Κατσοτούρχη. Ο ίδιος από την άλλη πλευρά δηλώνει πώς δεν είδε ποτέ το ποσό αυτό στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Μετά την αντίδραση του άρχισε η αναζήτηση του ποσού και τελικά φαίνεται να καταλήγουν οι αρμόδιοι στο συμπέρασμα πώς το ποσό παρακρατήθηκε από την Εφορία λόγω οφειλών που είχε η οικογένεια. Και εκεί όμως έρχεται η ένσταση από την οικογένεια Κατσοτούρχη, η οποία δηλώνει πώς δεν έχει εκκρεμότητες με την Εφορία ή το Δημόσιο.
Όλο αυτό το σκηνικό μία λέξη μπορεί να το περιγράψει: Ντροπή. Ντροπή και αίσχος γι' αυτούς που θέλουν να λέγονται πατριώτες και αφήνουν χωρίς ούτε ένα ευρώ μια γυναίκα ηλικίας 70 χρόνων που προασπίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και μπαίνει απέναντι στις επιδιώξεις των Τούρκων.
Να σημειωθεί πώς η κυρία Ρηνιώ Κατσοτούρχη με τον γιο της ήταν αυτοί που εντόπισαν τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού AB-212 που συνετρίβη πριν περίπυο δύο χρόνια στην Κίναρο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του τρία στελέχη του Ναυτικού.
Τότε, η Τουρκία είχε το θράσος να εκδώσει Navtex για να πραγματοποιήσει έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αγνόησαν την προκλητική αγγελία της Τουρκίας, εξέδωσαν antinavtex και προχώρησαν στην έρευνα που είχε την τραγική κατάληξη να εντοπιστούν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και οι τρεις σοροί των άτυχων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στα βράχια της Κινάρου.