Σκοπιανό

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ - Συμφωνία με βόμβα Νίμιτς για Σκοπιανό: «Τσίπρας, Κοτζιάς συμφωνούν ότι έχετε μακεδονική ταυτότητα» - Τα "μακεδονικά" μέρος σλαβικής ομάδας γλωσσών!

«Βόμβα» έριξε από τα Σκόπια κατά της κυβέρνησης Τσίπρα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς δηλώνοντας ότι "Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την μακεδονική ταυτότητα του λαού των Σκοπίων"! H ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε λεκτικές ακροβασίες που μπορού να μας μπλέξουν μελλοντικά σε επικίνδυνες περιπέτειες. Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

«Δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση με τον Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Από τότε που θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ, και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής που διατηρεί και ακόμη ενισχύει την ταυτότητα του "Μακεδόνα". Είμαι πολύ αισιόδοξος.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας».

Συγκεκριμένα ερωτηθείς, εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και συμπλήρωσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία, που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και προσέθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις, που θέλουν να βρεθεί λύση».

Στις δηλώσεις Νίμιτς αντέδρασαν χλιαρά με προσεκτική διατύπωση κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με σαφήνεια. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς. Δεν ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς εμάς».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Αν δεν υπάρξει άμεση διάψευση από την Αθήνα, αυτό σημαίνει αποδοχή της δήλωσης Νίμιτς με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ακόμα και νομιμοποίησής της...

Λεκτικές ακροβασίες - Οδηγούν την χώρα σε ακρωτηριασμό

Ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ είπε νωρίτερα σήμερα:

«Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.

Εχουν συμφωνήσει σε λύση και σήμερα παρουσίασαν το "μοντέλο". Δηλαδή:

Το «…να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών», που είπε ο Ντιμιτρόφ, ξεκαθαρίζει ότι η διάλεκτος που ομιλούν οι Σκοπιανοί αποτελεί μια από τις γλώσσες που μιλούν οι Σλάβοι, οι οποίοι ήρθαν στην περιοχή μια χιλιετία σχεδόν μετά τον Μέγα Αλέξανδρο!

Eτσι προσπαθούν να "σβήσουν" τον αλυτρωτισμό...

Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τον Τσίπρα για το Σκοπιανό - "Ο Ντιμιτρόφ μίλησε στο εσωτερικό της χώρας του" λένε διπλωματικές πηγές

Για τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και για τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ενημέρωσε ο Νίκος Κοτζιάς το απόγευμα της Πέμπτης τον Πρωθυπουργό.

Επί της ουσίας, βέβαια, επρόκειτο για μία ευρεία συζήτηση με τον κ. Κοτζιά να ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα και για τα όσα συζήτησε ο ίδιος στη χθεσινή του συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό.

Επισήμως, πάντως, η ελληνική πλευρά δεν σχολιάζει τα όσα είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι «τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».

Εκπληκτική δήλωση υποταγής Κοτζιά με επίκληση στον…Στρατηλάτη: «Το θέμα με την ΠΓΔΜ θα λυθεί»

Πεπεισμένος ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και όπως είπε θα έχει έτοιμο ένα προσχέδιο συμβιβασμού τον Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με την πΓΔΜ για το όνομα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας πως ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, απάντησε:

«Θα έχει διευθετηθεί».

Υποστήριξε πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, μετά την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην πΓΔΜ την περασμένη χρονιά και μετά από τρία χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» επισήμανε.

Πρόσθεσε πως ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών.

«Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο ΄Μακεδονία΄, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Ετσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει:

«Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις», δηλώνει και συμπληρώνει:

«Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Νωρίτερα μία πτυχή… διαπραγματευτική εμπεριείχε το καθιερωμένο sms που στέλνει το γραφείο του Νίκου Κοτζιά κάθε πρώτη του μηνός στα κινητά συνεργατών του και διπλωματικών συντακτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε και σήμερα, 1η Φλεβάρη, το καθιερωμένο μήνυμα, αυτή τη φορά όμως με ένα «άρωμα» Σκοπιανού.

«ΦΛΕΒΑΡΗΣ THΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, TΩN ΔIAΠPAΓMATEYΣEΩN KAI THΣ IΣTOPIAΣ. ΦΛEBAPHΣ TOY XAMOΓEΛOY, THΣ ΣYΓKINHΣHΣ KAI THΣ AΓKAΛIAΣ», έγραφε το μήνυμα γεμάτο υπονοούμενα.

«Βόμβες» από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Είμαστε «Μακεδόνες», μιλάμε «μακεδονικά» – Όχι λύση, αν χρειαστεί αλλαγή ταυτότητας.

Νωρίτερα «φωτιά» στην διαπραγμάτευση έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την ονομασία αλλά και τους αλυτρωτισμούς.

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε αρχικά ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε:

«Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές

«Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο κ.Νίμιτς.

Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

http://www.dailymotion.com/video/x6e2la8#tab_embed

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ