Σκοπιανό

Στην εντατική τα Σκόπια: Ξέσπασε σοβαρή πολιτική κρίση - Διάγγελμα του Προέδρου της χώρας - Τελεσίγραφο των Αλβανών

Του Βασίλη Καπούλα

Ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό των Σκοπίων αλλά και περιμετρικά του τεχνητού κρατιδίου σε Κόσοβο και Σερβία προμηνύουν θύελλες στην περιοχή. Σοβαρή πολιτική κρίση ξέσπασε στη ΠΓΔΜ καθώς όπως είχε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ (δείτε πατώντας ΕΔΩ) ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το νόμο για τη διεύρυνση των αλβανικών στη χώρα κάτι που θα σήμανε αυτόματα συνομοσποδία! Μάλιστα το γνωστοποίησε με διάγγελμα του προς τον λαό της χώρας!

Η κρίση είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα θα αναμιχτούν ξένες χώρες, ΗΠΑ-Ρωσία, Σερβία ενώ εντύπωση προκαλεί η στάση της Βουλγαρίας.

Αν το δεχόταν, τα Σκόπια μετατρέπονταν σε ντε φάκτο Αλβανο – Σλαβική Ομοσπονδία, με επίσημη γλώσσα και την αλβανική για όλη την επικράτεια, όλη τη διοίκηση, τα έγγραφα, τις σφραγίδες, τις στολές αστυνομικών, του στρατού, τα χαρτονομίσματα, τα γραμματόσημα, τα πάντα!

Ο νέος νόμος που απέπεμψε ο Ιβάνοφ προέβλεπε την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης και προβλεπόταν στην Ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων και των τότε Αλβανών ανταρτών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK).

Ετσι, την απόφασή του, που βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, γνωστοποίησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπου ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας». Ως εκ τούτου τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή.

Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος θέτει επιπλέον σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Αντί για το πνεύμα διαλόγου και της συνύπαρξης για την οικοδόμηση της πολυεθνικής κοινωνίας μας, μέσω δίκαιων και γενικά αποδεκτών νόμων κάνουμε έναν άδικο και καταπιεστικό νόμο που ευνοεί μόνο την αλβανική γλώσσα, ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις μου για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών από το Σύνταγμα, αλλά και των ενδείξεων των εμπειρογνωμόνων καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου, βάσει του άρθρου 75 του Συντάγματος, έλαβα την απόφαση να μην υπογράψω το νόμο για τις γλώσσες», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Εάν η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει και πάλι το νόμο, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Θα το κάνει όμως;

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Κατά του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Το νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κόσοβου.

Δείτε εδώ το διάγγελμα Ιβανόφ

https://www.youtube.com/watch?v=yp8fnkeVrS8

Οι «κόκκινες» γραμμές της αλβανικής μειονότητας για λύση στο Σκοπιανό

Στις κόκκινες γραμμές που βάζει η αλβανική μειονότητα για λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο επικεφαλής του DUI Αλί Αχμέτι.

Ο Αλί, μεταξύ των άλλων, στην εκπομπή είπε ότι «οι Αλβανοί δεν θα δεχθούν ονόματα που δεν συνάδουν με την ιστορία και τη θέση της χώρας. Οι Αλβανοί δεν είναι αδιάφοροι στο θέμα του ονόματος. Αυτή η χώρα είναι η χώρα μας, το κράτος μας».

«Για να εγκριθεί η λύση, θα πρέπει να συμφωνεί και η αντιπολίτευση. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική και εθνική συναίνεση από τις κοινότητες, ιδίως από τις δύο μεγαλύτερες τους “Μακεδόνες” και τους Αλβανούς», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σχετικά με τους όρους που βάζει η αλβανική κοινότητα για λύση του ζητήματος, ο Αχμέτι δήλωσε πως «ανέκαθεν ενδιαφερόμασταν στο τελειώσει αυτή η υπόθεση, αλλά λαμβάνουμε προσεκτικά υπόψη τα αισθήματα των “Μακεδόνων”, αλλά ενδιαφερόμαστε γιατί η ΠΓΔΜ είναι και δική μας χώρα. Για τους Αλβανούς το μόνο μη αποδεκτό όνομα είναι ο όρος “Σλαβική” ή Εθνική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί είμαστε μέρος της ιστορίας και της κουλτούρας αυτής της χώρας», ανέφερε.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα του ονόματος. Αυτή η κυβέρνηση έχει τώρα το θάρρος και λαμβάνει υπόψη τη βούληση των πολιτών και της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα αυτό», δήλωσε ο Αχμέτι.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του ηγέτη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, είπε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό και ότι δεν χρειάζεται να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών.

«Πολλά θέματα της περιοχής έχουν τεθεί σε τροχιά (δρομολογούνται)», είπε χαρακτηριστικά

Οι Αλβανοί παίρνουν "κεφάλι" στα Σκόπια

Επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο Σκοπίων, αφιερωμένη στην επέτειο των 550 ετών από το θάνατο του Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη.

Στην τελετή μίλησαν  ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αλβανικής Σκέψης, Σκεντέρ Ασάνι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, Ντάγκι Γκεοργίεφ και ο καθηγητής Βλάντο Ποπόσκι, ιστορικός και μέλος του Συμβουλίου για αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις.

Με την ευκαιρία αυτή, θα κυκλοφορήσουν τα γραμματόσημα με την εικόνα του Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη.

Τους «ξέρανε»! – Διαβάστε πως αποκάλεσε ο Μπορίσοφ τα Σκόπια

Την αισιοδοξία του για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο. Μπορίσοφ απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα με το «συνταγματικό» της όνομα, μιλώντας απλώς για Σκόπια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά!

Από το Στρασβούργο, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπορίσοφ μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την υποστήριξή του σε απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι εάν οι κκ Τσίπρας και Ζάεφ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Βουλγαρίας «αμέσως θα τη δώσω». «Είμαι αισιόδοξος [..] Θα βρούμε τον δρόμο», πρόσθεσε.

Κληθείς να προβεί σε μια δήλωση για την αντιπαράθεση μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, και σε ευδιάθετο κλίμα, ο κ. Μπορίσοφ είπε εμφατικά ότι «πραγματικά θέλω να λυθεί το ζήτημα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια».

«Ο ομόλογός μου Αλ. Τσίπρας και ο ομόλογός μου Ζ. Ζάεφ είναι εξαιρετικά σοβαροί άνθρωποι» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τη γνώμη ότι (οι κκ. Τσίπρας και Ζάεφ) «πρώτα σε διμερές επίπεδο, όπως κάναμε και εμείς με τον Ζάεφ υπογράψαμε συμφωνία καλής γειτονίας και επικύρωσε η Βουλή των Σκοπίων, πρέπει και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ να λύσουν πρώτα το ζήτημα μεταξύ τους».

Γνωρίζω, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ, «ότι κάθε παρέμβαση, ακόμη και πρόταση για συνεργασία -να μην ξεχνάτε ότι εμείς στα Βαλκάνια είμαστε πολύ θερμόαιμα έθνη- δεν θα γίνει δεκτή καλά.

«Υποστηρίζω τη μεταξύ τους συζήτηση, τους γνωρίζω, εάν έχουν ανάγκη από βοήθεια, αμέσως θα τη δώσω, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν οι δυο τους», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ και συνέχισε: «Εμείς μόνο θα χαρούμε, όπως έχουμε μεταξύ Σόφιας και Αθήνας, έτσι να έχουμε μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, εξαιρετικές σχέσεις».

Ο κ. Μπορίσοφ εμφανίστηκε αισιόδοξος διότι, όπως είπε «θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σοφότεροι και ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη με προβλήματα, αλλά με λυμένα προβλήματα. Η Ελλάδα (σ.σ. πρόφερε το όνομα της χώρας στα ελληνικά – Ελλάδα) είναι σπουδαία για τόσους αιώνες. Θα βρούμε τον δρόμο.

Aν η Ελλάδα "κλείσει" το δρόμο στα Σκόπια, τότε μέσα στο 2018 διαλύονται. Η φωτιά που έρχεται θα την κάψει. Θέλει όμως η Ελλάδα να την σώσει ή να βοηθήσει διαλυθεί;

Δηλώσεις-όνειδος Μ.Νίμιτς

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε μη ρεαλιστική μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Όπως είπε, κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων οι οποίες, σημείωσε χαρακτηριστικά, πως δεν είναι καινούργιες.

Σε μια πρώτη δήλωση, ο Μάθιου Νίμιτς είπε αμέσως μετά ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική.

Επέμεινε δηλαδή στην άποψη που διατύπωσε και την Τρίτη μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι μια λύση δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη χρήση του «όρου Μακεδονία».

Ο κ. Νίμιτς είχε προϊδεάσει για την στάση του αυτή από χθες, όταν δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ.

«Σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο χώρες, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Όπως ανέφερε ο Μ.Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν ένας με δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε

https://www.youtube.com/watch?v=TPuW10QtR8M

https://www.youtube.com/watch?v=_dn8SIl5hfk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...