Ελληνοτουρκικά

Γιατί το 2018 είναι πιθανό να προκληθεί μία σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση - Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ στο στόχαστρο της Άγκυρας

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένα ντελίριο από την Τουρκία με απειλές και εκβιασμούς σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου με αφορμή την χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει ως πραξικοπηματίες. Στην κορύφωση του παραληρήματος αυτού ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου μίλησε ακόμη και για έκρηξη στην Ελλάδα η οποία μπορεί και να την αφανίσει «δεν θα έχετε χώρα να προστατεύσετε», είπε.

Οι αντιδράσεις από την Ελλάδα ήταν οι αναμενόμενες, αλλά φαίνεται πώς το τελευταίο διάστημα πότε με τα 18 νησιά που διεκδικεί η Τουρκία στο Αιγαίο, πότε με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, πότε με τις αξιώσεις που εγείρει στη Θράκη και πότε με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διεκδικεί στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία δείχνει πώς το 2018 δεν θα καθίσει φρόνημα...

Είναι δε πολύ πιθανό να υπάρξει μία ελληνοτουρκική κρίση καθ' ότι εντός του έτους αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με την Τουρκία να έχει μεν την στήριξη της Ρωσίας, αλλά να είναι γενικώς απομονωμένη και να έχει εχθρικές σχέσεις με μία σειρά γειτονικών χωρών όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Το ρήγμα δε που έχει προκληθεί στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ μοιάζει επί του παρόντος αγεφύρωτο.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν επίσης έχει το 2019 εκλογές στις οποίες τα παίζει όλα για όλα. Ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «εθνικιστικό» αντιπολιτευτικό μέτωπο, που τον κατηγορεί κάθε μέρα πως δήθεν… χάρισε στην Ελλάδα τουλάχιστον 18 νησιά! Κάποιοι μιλούν για περισσότερα. Αυτή η πλειοδοσία ντοπάρει τους Τούρκους εθνικιστές και οπαδούς των ακραίων κομμάτων.

Σ΄ αυτό το αντιπολιτευτικό μέτωπο,έχουμε το «φαινόμενο» της κυρίας Ακσενέρ που προερχόμενη από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Μπαχτσελί, «παίζει» με τις ευλογίες Αμερικανών και Ευρωπαίων το χαρτί του εθνικισμού. Είναι μια «εξευρωπαϊσμένη» εκδοχή των Γκρίζων Λύκων.

Ακόμη και ο Κιλιντσάρογλου μας… απειλεί με εισβολή σε νησιά το 2019! Όλο αυτό το κλίμα δεν μπορεί να μην προκαλεί πίεση στον Ερντογάν που πιθανόν να τον οδηγήσει στην αναζήτηση μιας κρίσης στο Αιγαίο. Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν αφήνει τα «σκυλιά» του να γαβγίζουν, όπως είναι ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Χακάν Τσαβούσογλου εκτοξεύοντας πρωτοφανείς απειλές κατά της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την Κύπρο. Εκεί που είναι και το ουσιαστικό παιχνίδι των τουρκικών διεκδικήσεων λόγω των γεωτρήσεων. Προχθές έγινε φιέστα στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την άφιξη του γεωτρύπανου, το οποίο το επόμενο διάστημα θα βγεί για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα είναι αυτό που θα πυροδοτήσει ένα θερμό επεισόδιο; Μένει να το δούμε αν και η κατάσταση με τις εταιρείες κολοσσούς στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Άγκυρα.

Εκτός όμως από τον Ερντογάν, το 2019, αν όχι το 2018 και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του εκλογές το 2019. Η φθορά που έχει υποστεί το κυβερνητικό σχήμα από τη σκληρή οικονομική πολιτική είναι δεδομένη. Προσπαθεί να την ανατρέψει αλλά είναι αμφίβολο πόσο και αν θα το καταφέρει. Είναι προφανές ότι δεν έχει περιθώρια να υποστεί κι άλλη πολιτική φθορά στα εθνικά θέματα και ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

Η υπόθεση με το άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, έδειξε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει σκοπό να «χαριστεί» σ΄ αυτά τα ζητήματα και θα τα αξιοποιήσει για τη περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης. Αυτό εκ των πραγμάτων αφαιρεί πολύ από την όποια «ευελιξία» θα μπορούσε να δείξει η κυβέρνηση ακολουθώντας την τακτική που είχαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την αποφυγή απάντησης σε τουρκικές προκλήσεις, που πέρα από εντυπώσεις δεν προσέθεταν τίποτα στην τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν ήταν και δεν είναι πάντα λάθος αυτή η τακτική, αλλά απαιτεί πολιτική και κομματική συναίνεση, κάτι που αυτή τη περίοδο δεν δείχνει να ΄ναι εφικτό. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει και την Αθήνα σε κινήσεις που πιθανόν να δώσουν στην Τουρκία αυτό που ζητά: Μια κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να υπάρξει και παθητική στάση από την πλευρά της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μία προδοσία για τα εθνικά συμφέροντα. Πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε διαρκεί ετοιμότητα και επιφυλακή και οι πολιτικοί έτοιμοι να απαντήσουν όταν η Τουρκία επιχειρήσει τετελεσμένο γεγονός. Δεν μιλάμε βεβαίως για πόλεμο όπως πολλοί θα σπεύσουν να πουν. Υπάρχουν διπλωματικές κινήσεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την δύσκολη θέση. Τόσα έχουμε δώσει...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ