Οικονομία

Έρχεται «σφαγή» για το ΕΚΑΣ: Ποιοι θα το χάσουν όλο και ποιοι θα δουν μείωση έως 70% - Νωρίτερα και η μείωση του αφορολόγητου

Έρχεται σφαγή για το ΕΚΑΣ καθώς αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τα νέα κριτήρια, ενώ βάσει των νέων προαπαιτούμενων που υπογράφει η κυβέρνηση για να κλείσει την τέταρτη αξιολόγηση με τους δανειστές η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων έρχονται ακόμη πιο νωρίς χρονικά. Μάλιστα δίδεται η δυνατότητα και στην Εφορία να προχωρά σε ηλεκτρονικού πλειστηριασμούς κάνοντας ασφυκτική την κατάσταση στον τομέα αυτόν και ειδικά σε βάρος των μικρομεσαίων που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Η κυβέρνηση επιχείρησε με την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά δεν μπόρεσε να κρύψει την φορομπηχτική πολιτική της και τη λήψη των νέων μέτρων σε βάρος των πολιτών που έρχονται από το νέο έτος. Βάσει λοιπόν των νέων κριτηρίων του υπουργείου Εργασίας 50.000 από τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης που είναι προς υπογραφή, το επίδομα σταματούν να το λαμβάνουν όσοι παίρνουν σύνταξη άνω των 585 ευρώ ενώ όσοι έχουν μικρότερες συντάξεις θα παίρνουν γύρω στα 35 ευρώ το μήνα από 115 ευρώ που έπαιρναν μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην μείωση κατά 12% του ορίου εισοδήματος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ που σημαίνει ότι θα το δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα από σύνταξη ή συντάξεις μέχρι 7.022 ευρώ ενώ σήμερα το όριο είναι στα 7.972 ευρώ.

Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί άμεσα από την πληρωμή συντάξεων Ιανουαρίου, που σημαίνει πρακτικά ότι τα θύματά της θα δουν τις μειώσεις στις 23 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει μπροστά της 82 βασικά παραδοτέα μέτρα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αφού πρώτα ολοκληρώσει τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Συνολικά εκκρεμούν περισσότερες από 150 δράσεις για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και να ανοίξει το δρόμο για το επόμενο. 

Διότι την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 στο κείμενο που συνομολόγησε με τους Θεσμούς περιλαμβάνεται κανονικά η ψηφισμένη από τη Βουλή μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 5 του κειμένου, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει νωρίτερα (από το 2019 αντί για το 2020) τη μείωση αφορολόγητου «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. 

Πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση «για την επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές».

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τις άλλες οφειλές.

Στο κείμενο γίνεται επίσης σαφής μνεία στην πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και στην ανάγκη να ξεκολλήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ κλπ.). Όσον αφορά στην πολυσυζητημένη Αναπτυξιακή Τράπεζα στο μνημόνιο τονίζεται ότι «δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό ούτε θα συμμετέχει σε απευθείας δανεισμό».

Στο φως το τρικ με το μέρισμα 

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αποκαλύπτει ότι:

-Το «κοινωνικό μέρισμα» προέκυψε επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε μέσα στο 2017 στους οικονομικά αδύναμους όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο ως κονδύλια για Κοινωνικές δαπάνες (underspending)

-Από την υπερβάλλουσα λιτότητα στην οποία υπέβαλε την χώρα το 2017, η κυβέρνηση κρατάει «κάβα» τουλάχιστον 900 εκατομμύρια σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» για το 2018, προνοώντας για την περίπτωση που τον Απρίλιο η Eurostat ανακοινώσει ότι τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ήταν μικρότερο.

-Τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεσμευμένη για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

- Εκτός από την λήψη από το 2019 των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2020 (μείωση αφορολογήτου κλπ.) το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει και ότι οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν τελικώς τα ψηφισμένα από τη Βουλή «αντίμετρα» θα ισχύσουν και σε ποιο βαθμό.

Προαπαιτούμενα μέτρα φορολογικής πολιτικής

Στα φορολογικά μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν τα εξής:

1.  Μείωση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.

2.  Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ορίου ΦΠΑ.

3.  Ευθυγράμμιση του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων Εισόδου (ΚΕΔΕ) με τις διατάξεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

4. Να αλλάξουν οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και να καταργηθούν εκείνες που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».

5.  Να επανεξεταστεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6.  Να εξαλειφθούν τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.

7.  Επέκταση του μηχανισμού ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε πλειστηριασμούς από τις φορολογικές αρχές. Η ΑΑΔΕ θα θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και, εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητός της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).

8.  Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας.

Επίσης:

- Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα ψηφιστεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς

- Μέχρι τον Μάιο του 2018 (βασικό παραδοτέο), οι αρχές θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων από τον Φόρο Ακινήτων (βεβαίωση φόρων 3,3 δισ. και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ)  προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

- Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.

- Η ΑΑΔΕ θα στελεχωθεί με νέους ελεγκτές και θα ισχύσει νέο σύστημα αμοιβών και εξέλιξης των στελεχών της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ