Κόσμος

4.000 νατοϊκοί στρατιώτες βίωσαν "περίεργες καταστάσεις" δίπλα στα ρωσικά σύνορα

Σχεδόν 4.000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα έχουν βιώσει μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την παρακολούθηση των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  και  προσπαθειών εκτόξευσης καμπάνιας τύπου «phishing» (που αποτελεί  ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο 'θύτης' υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, καταχρώμενος την ελλιπή προστασία που παρέχουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία, και την άγνοια του χρήστη-'θύματος', με σκοπό την αθέμιτη απόκτηση προσωπικών δεδομένων, όπως είναι ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία και κωδικοί.

Αν ήταν εφικτό να αποδώσουμε τον όρο στα Ελληνικά, θα μπορούσαμε κάλλιστα να το αποκαλέσουμε 'Ηλεκτρονικό Ψάρεμα),......χρησιμοποιώντας το iCloud.

Σύμφωνα με  κατεπείγουσα έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών,  η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και τα πάντα παρακολουθούνται απο την ρωσική πλευρά. 

Για παράδειγμα ένας υποπλοίαρχος του ναυτικού των ΗΠΑ  που εργάζεται  στη βάση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία ανακάλυψε ότι είχε παραβιαστεί  το iPhone του.

Προχωρώντας ο ίδιος σε δευτερεύον επίπεδο προστασίας απέτρεψε την παραβίαση της συσκευής, αλλά  ανέφερε ότι έλαβε ένα  νέο μήνυμα που τον πληροφορούσε ότι κάποιος προσπαθούσε να έχει πρόσβαση στο iPhone του. Η διεύθυνση IP του «εισβολέα» βρισκόταν στη Μόσχα.

Αυτό όμως που ανακάλυψαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ότι σχεδόν όλοι όσοι στρατιωτικοί βρίσκονταν  κοντά στα ρωσικά σύνορα στην Εσθονία ανέφεραν ότι βιώνουν «παράξενη δραστηριότητα στις κινητές συσκευές τους», συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που αποθηκεύονται στα τηλέφωνά τους που ξαφνικά διαγράφονται χωρίς άδεια, λίγες μέρες πριν από την απόβαση επιπλέον στρατευμάτων από τη Γαλλία και τη Βρετανία στην περιοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στρατεύματα των χωρών της Βαλτικής ανέφεραν ότι αποτελούσαν στόχο  από  συσκευή τύπου Stingray που χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών στα κινητά τους .

Το «Stingray» είναι ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο τηλεφωνικής επιτήρησης που μιμείται κινητούς κόμβους και συλλέγει δεδομένα από συσκευές που συνδέονται με τη ψεύτικη σύνδεση δικτύου.

Ένας στρατιώτης των Η.Π.Α. που βρίσκεται στη Λετονία ανέφερε ότι προσεγγίστηκε από έναν ξένο που αναζητούσε  πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του ίδιου , συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τα μέλη της οικογένειας του. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη με έναν στρατιώτη των Η.Π.Α. ενώ βρίσκονταν σε τρένο στην Πολωνία.

Η Wall Street Journal ανέφερε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις στρατιωτών που αποτέλεσαν στόχο  επιθέσεων χάκερ.

«Αυτό μπορεί να είναι το σαφέστερο παράδειγμα για το πώς η εξάρτηση από τα δίκτυα και τις κινητές  συσκευές μας έχει δημιουργήσει νέες απειλές για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στη εφημερίδα International Business Times ο Bill Leigher, διευθυντής της Cyber ​​Solutions μιας εταιρείας του κυβερνοχώρου που ανήκει στο κολοσσό Raytheon.

Ο Leigher, ναύαρχος ε.α. , δήλωσε ότι η επίθεση εμπίπτει στο πεδίο της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, αλλά είναι στην ουσία μια κλασική στρατιωτική εκστρατεία συλλογής πληροφοριών. 

Δεδομένης της τοποθεσίας των νατοϊκών στρατευμάτων στην Βαλτική και Πολωνία , αυτά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, και η πεποίθηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και άλλων δυτικών αξιωματούχων είναι ότι «οι επιθέσεις πραγματοποιούνται  με τεχνολογία που συνήθως δεν είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό και υποστηρίζεται από μια κρατική οντότητα, που είναι οι ίδιες οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Για τη ρωσική κυβέρνηση, υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες που αποθηκεύονται στις κινητές συσκευές των στελεχών των νατοϊκών δυνάμεων που μπορεί να  παρέχουν πληροφορίες για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων ενδέχεται να περιέχουν ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες και θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την νατοϊκή  δύναμη  στην περιοχή.

Οι επιθέσεις επίσης μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως μέρος  ψυχολογικού πολέμου. Οι Ρώσοι πράκτορες θα μπορούσαν θεωρητικά να στέλνουν μηνύματα σε στρατιώτες με ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς επαφές που να φαίνεται ότι προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή, προκειμένου να θέσουν σε κίνδυνο το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ δεν πραγματοποιούνται για  πρώτη φορά , αλλά εδώ μιλάμε για μαζικές προσπάθειες παραβίασης  συσκευών των στρατευμάτων στην περιοχή.

Πρόσφατα,  ουκρανοί στρατιώτες ανέφεραν ότι έλαβαν απειλητικά γραπτά μηνύματα από τους φιλορώσους  αυτονομιστές που κατόρθωσαν να καταλάβουν τα τοπικά  δίκτυα στην  χώρα  γεγονός που αποδόθηκε και στη ρωσική κυβέρνηση.

Και στις δύο περιπτώσεις και στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή της σε αυτές .

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι Ρωσικές επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της ρωσικής «Μασκίροβκα».  Η «maskirovka», ως γενικότερο φαινόμενο/ στρατηγική της Ρωσίας (σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο) αποτελεί μια μακρά και επιτυχή παράδοση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ως έννοια, ουδόλως είναι ξένη στην ελληνική πολεμική τέχνη: χαρακτηριστικότατη είναι η περίπτωση του «Δούρειου Ίππου».

Ως Μασκίροβκα  ορίζεται η «αξιόπιστη εφαρμογή ολόκληρου του συνόλου μέτρων που στοχεύουν στην παραπλάνηση του εχθρού, σε σχέση με τις προθέσεις των δυνάμεων κάποιου». Η αληθοφάνεια/ πειστικότητα σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να εμφανίζονται πειστικά στα μάτια του εχθρού, προκαλώντας την εντύπωση του «αληθινού», από πλευράς έκτασης, χρονικής στιγμής και χώρου.

Η συνέχεια  απαιτεί τη συνεχή και σωστά προγραμματισμένη από άποψης χρόνου εκτέλεση των μέτρων απόκρυψης και  εξαπάτησης. Με απλά λόγια, η ποικιλία σημαίνει την αποφυγή της επανάληψης της χρήσης των ίδιων τεχνικών και μέσων. Για να γίνουν όλα αυτά υλοποιείται μια μαζική , συνεχόμενη και σταθερή «επίθεση» με όλα τα μέσα  για την συλλογή , επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών του αντιπάλου και αυτό κάνει η Μόσχα .

Το ίδιο ακριβώς σχέδιο λαμβάνει χώρα και στην "πρώτη γραμμή" των ελληνικών νήσων που γειτνιάζουν άμεσα με την Τουρκία .

Οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει ισχυρές κεραίες και προσπαθούν να παρακολουθούν όλες τις συνομιλίες των μελών των ελληνικών δυνάμεων θέλοντας  να συλλέξουν πληροφορίες μέρα  και νύκτα .

Παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες και το όλο θέμα παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ασφαλείας και όλους τους υπεύθυνους. 

Το κινητό ως συσκευή επικοινωνίας σε πιθανή περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων θα είναι ίσως  η πιο ανασφαλή μέθοδο επικοινωνίας,  λόγω της "ευαισθησίας" που έχει να προσβάλλεται και να υποκλέπτονται δεδομένα...σχετικά εύκολα.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...