Προετοιμασίες που έχουν "διπλή ανάγνωση" υλοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση με την αλλαγή πλεύσης στο θέμα των δύο βάσεων του νησιού.
Η κυπριακή ηγεσία πήρε μια απόφαση η οποία δίνει ελπίδες στον ελληνισμό του νησιού για «απάντηση» στις συνεχείς προκλήσεις από την Άγκυρα με την αιφνιδιαστική αναβάθμιση των δύο στρατιωτικών βάσεων που διαθέτει: την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο και τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι.
Τις αναβαθμίζει με σκοπό την προσέλκυση ξένων δυνάμεων που θα καταβάλλουν "ενοίκιο" αλλά την ίδια στιγμή τις προετοιμάζουν για να υποδεχτούν ελληνικές δυνάμεις σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων με τους Τούρκους.
«Η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Αμύνεσθαι περί Πάτρης», ο κ. Φωκαΐδης αποκάλυψε, επίσης, ότι σύντομα το Ναυτικό θα αποκτήσει τρία πλοία ανοικτής θαλάσσης, ενώ δρομολογείται και η ενίσχυση της Αεροπορίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο υπουργός Άμυνας ενέταξε την παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης για ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας με την Ευρώπη, τονίζοντας ότι αναγνωρίζεται πλέον ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή ως «παροχέας ασφάλειας».
Ο κ. Φωκαΐδης απέρριψε τις επικρίσεις ότι η παρουσία των ελληνικών μαχητικών έχει σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «είναι τελείως άστοχο να υπονοεί οποιοσδήποτε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εμπλέκεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες».
Οι Τούρκοι την ίδια στιγμή ετοιμάζονται πυρετωδώς για «επέκταση» στην μεγαλόνησο ενώ παράλληλα ζητούν μερίδιο στην «πίτα» των υδρογοναθράκων, και το δείχνουν ξεκάθαρα εδώ και μερικούς μήνες κάνοντας «κατανοητές» τις προθέσεις τους.
Ένα μεγάλης χωρητικότητας αποβατικό πλοίο συν δύο μικρότερα ανήκουν πλέον στην δύναμη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, και οι «Κασσάνδρες» φωνάζουν για λίαν άσχημες εξελίξεις και εκεί μετά το Αιγαίο πέλαγος με την ιδιαίτερα αυξημένη αεροπορική παρουσία της τουρκικής αεροπορίας.
Επίσης έχουμε συνεχείς μυστικές αναδιατάξεις Τούρκων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, ειδικά με πρόσχημα τις δίκες κατά των στρατιωτικών που ανήκαν στην οργάνωση του Γκιουλέν, ενώ διακινούνται σχέδια πλήρους προσάρτησης των κατεχόμενων στην τουρκική επικράτεια.
Η Τουρκία αυτό το διάστημα έχει θέσει -από ότι διαφαίνεται - σε πλήρη εφαρμογή σχέδια που έχουν στόχο το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνοντας μια ιδιότυπη «βιασύνη» στην υλοποίηση τους.
Γι αυτό και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Λευκωσία αποφάσισε να αναβαθμίσει σε ανώτατο επίπεδο τις δύο κύριες βάσεις του νησιού με σκοπό την προσέλκυση " ξένων δυνάμεων" , των οποίων η παρουσία θα προσδώσει άλλη "υφή" στην Κύπρο.
ΟΙ κυπριακές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν μεγάλη δύναμη σε αριθμό αλλά είναι καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, ενώ το νησί κατέχει τρομερή γεωστρατηγική θέση, η οποία με τις απαραίτητες υποδομές μπορεί να καταστεί σημαντικός πυλώνας στη διαμόρφωση του αμυντικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δυο λόγια, αν υπάρξει προσοχή και κατάλληλη προετοιμασία ίσως ενταχθεί στον σκληρό πυρήνα των χωρών μελών της ΕΕ που θα μετέχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία (PESCO). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κύπρος αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Ηδη με άκρα μυστικότητα άρχισαν οι διαδικασίες επέκτασης της ναυτικής βάσης με στόχο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί το 2020.
Ετσι η βάση αυτή θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής υποστήριξης σε πολεμικά πλοία ευρωπαϊκών χωρών τα οποία θα αναλάβουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα ξεκίνησε και τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, ώστε να μπορεί να παρέχει στήριξη στις αεροπορικές δυνάμεις της ΕΕ.
Η Κόκκινη γραμμή ωστόσο παραμένει. Οι βάσεις αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να είναι ορμητήριο για επιθετικές ενέργειες.
Η επέκταση και η αναβάθμιση των κυπριακών βάσεων θα γίνει με κυπριακά κονδύλια, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια και για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η παροχή διευκολύνσεων σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να επιφέρει έσοδα στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών καθώς οι διευκολύνσεις προς ευρωπαϊκές χώρες θα κοστολογούνται .
Η ουσία όμως θα είναι ότι η παρουσία στην νήσο με ανάλογες συμφωνίες ευρωπαϊκών , νατοϊκών και ρωσικών δυνάμεων , η οποία πιστοποιείται φέρνει το νησί στο επίκεντρο των εξελίξεων .
Δηλαδή με απλά «λόγια» με τόσο «κόσμο» να πηγαινοέρχεται στην περιοχή …είναι αρκετά δύσκολο στους Τούρκους να επιχειρήσουν μονομερώς οποιαδήποτε πολεμική κίνηση εναντίων των ελληνοκυπρίων, αν και ο Ερντογάν δεν πτοείται με τίποτα .