Μέση Ανατολή

"Εριξαν αμερικανικό πύραυλο Cruise" εναντίον της Τουρκίας οι ΗΠΑ αλλάζοντας ισορροπίες σε Αιγαίο και Μ.Ανατολή - Προμηνύονται σοβαρές εξελίξεις

Του Βασίλη Καπούλα

«Βόμβα» από τον Αμερικανό ΥΦΕΞ για την Τουρκία του Ερντογάν η οποία από εδώ και στο εξής αποτελεί «χοντρό πρόβλημα» στην αμερικανική εξωτερική και γεωστρατηγική πολιτική στην ΝΑ Μεσόγειο το οποίο πρέπει να "λυθεί πάση θυσία". "Τα περιφερειακά συμφέροντα ασφαλείας ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται πλέον σε σύγκρουση και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία όπως είναι" μερικές φράσεις του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών που προμηνύουν εξελίξεις.

Ας δούμε ολόκληρη την βαρυσήμαντη συνέντευξη του.

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το τέλος μιας πολλά υποσχόμενης εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Philip Gordon, «ρίχνοντας αμερικανικό πύραυλο Cruise» στις φιλοδοξίες των Τούρκων για ηγεμονία στη περιοχή.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως  χώρα όπως είναι και όχι ως αυτή που θα ήθελαν  να είναι!

Στην αρχή της κυβέρνησης Ομπάμα, όταν ανέλαβα το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο στο κρατικό τμήμα, ένα από τα πιο λαμπρά σημεία στον ορίζοντα ήταν η Τουρκία. Υπήρχε μια  πλειοψηφία μουσουλμάνων στην χώρα με ένα δυναμικό και έναν δημοφιλή ηγέτη, που επιδίωκε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που ευημερούσε, επεκτείνοντας παράλληλα την ελευθερία του Τύπου ενώ κινούνταν με μια  πολιτική έξω από το στρατιωτικό κατεστημένο.

Ο Ερντογάν αγωνιζόταν με ανυπομονησία για την ένταξη στην ΕΕ και συνεργάστηκε στενά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, αυτή η ελπιδοφόρα πορεία της Τουρκίας έκανε τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώσει ότι "εφόσον  η Τουρκία το καταφέρνει τότε ήταν δυνατόν μια  χώρα της Μέσης Ανατολής να είναι μουσουλμανική, να είναι δημοκρατική και φιλοδυτική" υπονοώντας ότι θα πρόκειται για μια "δυτική" χώρα

Είπε επίσης ότι μέσω του τουρκικού κοινοβουλίου ΗΠΑ και Τουρκία θα μπορούσαν να οικοδομήσουν ένα «πρότυπο σύμπραξης». Η επίσκεψη του τότε Αμερικανού προέδρου ήθελε να  στείλει ένα ένα μήνυμα στον ισλαμικό κόσμο.

Σήμερα, λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, αυτό το όραμα είναι μια ριψοκίνδυνη σχέση που πιθανόν έχει ξεπεραστεί!

Ο Τραμπ φευγαλέα ελπίζει ότι η κυβέρνηση του θα μπορούσε να βάλει τα πράγματα και πάλι στο προσκήνιο, με βάση την προσωπικότητα του και την σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και αυτό έχει ταχύτατα ξεθωριάσει.

Αντ 'αυτού, οι δύο χώρες ανακαλύπτουν πως ουσιαστικά έχουν αποκλίνει από τα βασικά τους συμφέροντα ασφάλειας!(φοβερή δήλωση)

Ταλαντεύονται ταχύτατα σε έναν κύκλο αμοιβαίας δυσαρέσκειας που θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει .

Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα ξεκίνησε με την σύλληψη από τις τουρκικές αρχές ενός αυξανόμενου αριθμού  Αμερικανών πολιτών που εμπλέκονται σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του  Ερντογάν ενώ πάνω από 50.000 Τούρκοι μέχρι σήμερα έχουν φυλακιστεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ένας Τούρκος υπήκοος που εργαζόταν στο προξενείο των ΗΠΑ, ενώ η δεύτερη τέτοια σύλληψη πριν δύο μέρες ώθησε την Ουάσιγκτον να ανακοινώσει την αναστολή  χορήγησης βίζας  στην Τουρκία, αμφισβητώντας δημόσια την δέσμευση της Άγκυρας για την Προστασία «την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της αποστολής των ΗΠΑ και του διπλωματικού προσωπικού».

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε άμεσα με ισοδύναμη «απάντηση» ενώ ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το πραγματικό κίνητρο της Ουάσιγκτον ήταν η εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας.

Ολα αυτά είναι αβάσιμα ειδικά όσο αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα.

Η κλιμάκωση της κρίσης θα βλάψει τους επιχειρηματικούς και τουριστικούς τομείς των δύο χωρών, ιδίως της Τουρκίας.

Όσο ο  Ερντογάν και το κόμμα του συνεχίζουν να κάνουν χρήση του «μαστιγίου» με εχθρότητα προς την Αμερική  η οποία σύμφωνα με τους ίδιους  υποστηρίζει  πραγματικούς  ή  φανταστικούς  εχθρούς, τόσο η τουρκική στάση απέναντι στις ΗΠΑ  θα γίνεται ολοένα και εχθρική .

Ο Ερντογάν και πολλοί Τούρκοι είναι έξω φρενών επειδή οι  Αμερικανοί αδυνατούν να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα του πραξικοπήματος, τον  ρόλο του Gulen, καθώς και την ύπαρξη των απειλών που αντιμετωπίζουν.

Πολλοί Αμερικανοί με την σειρά τους, πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αυταρχική απάντηση στο πραξικόπημα, η οποία  χρησιμοποιείται  ως πρόσχημα για την φυλάκιση  όλων εκείνων που αντιτίθενται στον  Ερντογάν.

Τα περιφερειακά συμφέροντα ασφαλείας των δύο χωρών διακυβεύονται επίσης επικίνδυνα.

Λαμβάνονται υπόψη τα εξής: Πρώτον, ότι η Ουάσινγκτον δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του ISIS ενώ η Τουρκία θεωρεί ως απειλή τους Σύρους Κούρδους και τους Ιρακινούς Κούρδους που τυγχάνει να είναι βασικοί εταίροι της Αμερικής σε αυτόν τον αγώνα.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν το Ιράν να γεμίσει το κενό που θα αφήσουν δυσαναπλήρωτο οι Τζιχαντιστές όταν φύγουν από την ανατολική Συρία ενώ οι Τούρκοι είναι φίλοι με τους Ιρανούς .

Επίσης η Τουρκία υποστηρίζει τις ομάδες φανατικών ισλαμιστών, όπως η Χαμάς, η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και οι  πολιτοφυλακές της Λιβύης, διατηρεί καλή σχέση με το Κατάρ, αντικρούοντας την απόφαση του ΝΑΤΟ ενώ αγοράζει ρωσικά συστήματα αεράμυνας, με  μια κίνηση που  έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτήσει τη δυσαρέσκειά της Άγκυρας έναντι των  ΗΠΑ.

Το τελευταίο θα επιφέρει μόνο επιδείνωση  στις ήδη προβληματικές σχέσεις».

Ο Ερντογάν και το κόμμα του εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με εχθρότητα απέναντι στην Αμερική για την υποστήριξη των πραγματικών και των φανταστικών εχθρών τους.

Σήμερα μόνο το 13% των Τούρκων έχει θετική αντίληψη για τις ΗΠΑ και το 72% αισθάνεται ότι απειλείται από την αμερικανική εξουσία και επιρροή, σύμφωνα με έρευνες .

Η τουρκική στάση  απέναντι στους Αμερικανούς δεν ήταν ποτέ φυσικά, ιδιαίτερα θετική αλλά αν δεν υπάρχει κοινή απειλή μέσω της συμμαχίας ή  απουσία θετικών αμοιβαίων συναισθημάτων, τότε αυτή  θα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Οι Αμερικανοί κατά πάσα πιθανότητα ήθελαν να αγνοήσουν αυτές τις πραγματικότητες για κάποιο χρονικό διάστημα, δεδομένης της γεωπολιτικής σημασίας της Τουρκίας.

Όμως, έχει περάσει η εποχή που οι ΗΠΑ έβλεπαν και αντιμετώπιζαν την Τουρκία γι αυτό που πραγματικά είναι, μια χώρα της Μέσης Ανατολής με δικές της αξίες και προτεραιότητες, και όχι ως ομοϊδεάτη , στενό  και αξιόπιστο σύμμαχο που θα επιθυμούσαν.

Όταν έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ο Ερντογάν πιθανές ανταλλαγές κρατουμένων τον περασμένο Αύγουστο σε ομιλία του πολιτικού του  κόμματος, ο ίδιος  αναφώνησε:

«Η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει  πια. Αυτή η Τουρκία είναι η νέα Τουρκία!

Έχει δίκιο και οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να την αντιμετωπίσουν πλέον ως τέτοια» κατέληξε ο ίδιος.

Εμείς θα προτείναμε στους Αμερικανούς και Ρώσους διπλωμάτες να δουν ξανά μια αμερικανική πολύ καλή ποιοτικά ταινία με την ονομασία «Το εξπρές του μεσονυκτίου» αλλά και να διαβάσουν τα απομνημονεύματα του Αμερικανού Πρέσβη στην Σμύρνη το 1922 Χόρτον για το ποιοι πραγματικά είναι οι Τούρκοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...