Αρχείο

Γ' Βαλκανικός Πόλεμος: Διάλυση των Σκοπίων στο πρότυπο της Τσεχοσλοβακίας προτείνουν οι ΗΠΑ - Το Κοσσυφοπέδιο αποκτά το δικό του στρατό - Ξεσηκώνονται οι Αλβανοί - Υποχρεωτική στράτευση στη Κροατία

Του Βασίλη Καπούλα

Ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι έχει η χώρα μας μέχρι να καθορίσει στρατηγική, συμμαχίες και να ενισχύσει ο Στρατός τις δυνάμεις του σε Ήπειρο κτλ καθώς οι πληροφορίες που μας ήρθαν δείχνουν ριζική αλλαγή του χάρτη των Βαλκανίων. Nέο σοκ στα Σκόπια από τις δηλώσεις του ρεπουμπλικανού βουλευτή Dana Rohrabacher ο οποίος ανήκει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ και αντανακλά θέσεις του Ν.Τραμπ: "Οι πολίτες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας των Σκοπίων να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν σε ένα συγκεχυμένο κράτος ή αυτό να διαιρεθεί όπως η Τσεχοσλοβακία" είπε ο βουλευτής και μάλιστα οι δηλώσεις του αυτή τη φορά έγιναν στη τηλεόραση των Σκοπίων! Υπενθυμίζουμε τις αρχικές του δηλώσεις στο άρθρο μας ΗΠΑ: «Τα Σκόπια δεν είναι καν χώρα – Να διασπαστεί και να αλλάξουν τα σύνορα – Έρχονται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια» – Ιστορική ευκαιρία της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ σήμαναν τύμπανα πολέμου στην περιοχή με το Κοσσυφοπέδιο να θέλει να αποκτήσει το δικό του Στρατό, τους Αλβανούς του Πρέσεβο να ξεσηκώνονται, η Κροατία να επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση και η Σερβία να ενισχύεται στρατιωτικά.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι στα Βαλκάνια βαδίζουμε πρόσω ολοταχώς σε μια σφοδρότατη σύγκρουση κυρίως μεταξύ Σέρβων και Αλβανών λόγω των εθνικιστικών των σχεδίων Τιράνων –Ουάσιγκτον για την δημιουργία μέρους της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» και επέκτασης της Βουλγαρίας.

Ας δούμε όλα τα τελευταία γεγονότα.

Ο Βουλευτής Dana Rohrabacher είπε ξανά το αυτονόητο: 

"Προφανώς η Ψευδομακεδονία δεν λειτουργεί ως κράτος. Κάθε φορά, είπε, που λάμβανε έκθεση για τη χώρα αυτή δεν υπήρχαν στοιχεία κρατικής υπόστασης"

«Έτσι, οι άνθρωποι που ζουν στη ψευδομακεδονία, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμένουν στην τρέχουσα ρευστή κατάσταση, χωρίς συναίνεση και νόμιμη αρχή για τη λειτουργία της κυβέρνησης ή να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τσεχοσλοβακίας και τη διαίρεσή της.

"Εγώ δεν αποφασίζω για λογαριασμό των ανθρώπων που ζουν στην ψευδομακεδονία. Θα αποφασίσουν αυτοί, εγώ απλά εξέφρασα τη γνώμη μου" είπε ο Ρορομπάκερ σε απάντηση αιτήματος από την τηλεόραση ‘Sitel’ των Σκοπίων, για εξηγήσεις στις δηλώσεις του, περί διάλυσης του νότιου σλαβικού κρατιδίου.

«Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί ή να διασπασθούν. Αυτό έγινε και στην Ελβετία με τα καντόνια. Εσείς, στα Σκόπια, κάνετε όπως σας αρέσει», είπε το μέλος του Κογκρέσου.

Ταυτόχρονα, στην επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου θα συζητηθεί και θα εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία ο  σχηματισμός  ενόπλων δυνάμεων της χώρας που «κατασκευάστηκε» από το ΝΑΤΟ το 1999 .

Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου K.  Veseli.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν το Κοινοβούλιο προχωρήσει στην απόφαση  σχηματισμού τακτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

«Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου είναι μια πραγματικότητα που θα έρθει πολύ σύντομα. Θέλω να διαβεβαιώσω το λαό του Κοσσυφοπεδίου ότι δεν θα είναι μόνο η απόφαση του Κοινοβουλίου που θα  μετατρέψει την υπάρχουσα  δύναμη ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε τακτικό  στρατό, το πιο σημαντικό είναι η απόφαση να επενδύσουμε στις ένοπλες δυνάμεις. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα (ΝΑΤΟ)», είπε ο Veseli.

Αυτό που για το οποίο τώρα δεν υπάρχει σαφής άποψη στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου  είναι,  αν ο στρατός που  θα σχηματιστεί θα είναι αποτέλεσμα  μετατροπής των δυνάμεων ασφαλείας, ή θα πρέπει να εγκριθεί ένας ξεχωριστός νόμος για τις ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου.

Με τη σειρά τους οι Σέρβοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ορθά και κατηγορηματικά  ότι ο σχηματισμός τακτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο κοινοβούλιο συμμετέχουν και Σέρβοι βουλευτές οι οποίοι μπλοκάρουν την δημιουργία κοινού μετώπου και την επίτευξη του απαιτούμενου ποσοστού για να εγκριθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.   

Πριν μερικές ημέρες  είχε αναφερθεί ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είχε  εκδώσει διάταγμα για την ίδρυση υπουργείου άμυνας και του σχηματισμού ενόπλων  δυνάμεων, βάσει των μέχρι σήμερα υφιστάμενων δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο αυτή τη στιγμή, διαθέτει ένα «σώμα εθνοφυλακής», οι άνδρες του οποίου φέρουν ελαφρύ οπλισμό και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι περισσότερο από ένα είδος στρατο-χωροφυλακής, με συνολική δύναμη 3000 ανδρών με τη δυνατότητα να ενισχυθεί με επιπλέον 800 εφέδρους.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα φτάσουν να αριθμούν 8.000 άνδρες, 5.000 υπό τα όπλα και 3.000 εφέδρους. Το σχέδιο προβλέπει ότι η δύναμη αυτή θα είναι επιχειρησιακή το 2019.

Το κόστος της όλης υπόθεσης θα αγγίξει τα 5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, φτάνοντας συνολικά τα 65 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 20 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό της χώρας .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο το απαιτούμενο υλικό για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου θα τον υλοποιήσει το ΝΑΤΟ και ειδικά οι ΗΠΑ από το πλεονάζον πολεμικό υλικό που έχουν σε τεράστια στρατόπεδα.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Ραγδαίες εξελίξεις! Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία – Η γεωπολιτική σύγκρουση Ουάσινγκτον-Μόσχας μεταφέρεται πλέον στα Βαλκάνια) , αναφέραμε ότι οι  ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις .

Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

Ένας πόλεμος Αλβανών και Σέρβων θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή , ενώ θα έφερνε και την Τουρκία στα Βαλκάνια με το πρόσχημα της διαφύλαξης των μουσουλμανικών μειονοτήτων, εμπλέκοντας ταυτόχρονα  πολλές αντίρροπες δυνάμεις .

Παράλληλα, με  αμερικανική  προτροπή οι Αλβανόφωνοι που κατοικούν στην κοιλάδα του Πρέσεβο  στην Σερβία ετοιμάζονται να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές ενώ συνεχίζουν τις κινήσεις αυτονομίας  και ανεξαρτησία τους  από το σερβικό κράτος.

Οι Αλβανοί  ηγέτες της κοιλάδας του Πρέσεβο στη Σερβία, τονίζουν με  μια φωνή ότι θέλουν να ενωθούν με το ο Κοσσυφοπέδιο, γράφει αλβανικό  πρακτορείο ειδήσεων κάτι που θα πυροδοτήσει ακόμη και βαλκανικό πόλεμο .

Η Σερβία έχει ξεκινήσει  εκστρατεία για την εκλογή νέου προέδρου, και οι αντιδράσεις έχουν αυξηθεί στην «ανήσυχη»  κοιλάδα του Πρέσεβο.

« Οι Αλβανοί του Πρέσεβο  θα μπορούσαν να ψηφίσουν  για πρώτη φορά για τον επόμενο πρόεδρο της Σερβίας. Αλλά εμείς ακόμα δεν έχουμε επιλέξει έναν υποψήφιο .. »είπε ένα μέλος του αλβανικού κόμματος PVD, Nasuf Behluli στο Πρέσεβο.

«Οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία και οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων του Κογκρέσσου τεστάρουν το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά  για τον έλεγχο της κοιλάδας του Πρέσεβο  και ποιος για το Κοσσυφοπέδιο», δηλώνει Αλβανός τοπικός ηγέτης!

Όλα τα Αλβανικά κόμματα στο Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς συμμετέχουν τακτικά στις τοπικές εκλογές, ενώ στις βουλευτικές εκλογές μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει μόνο το κόμμα PVD με τον Riza Halimi.

Ο  πρώην πολιτικός ηγέτης του SHP OVPMB Ιονούζ Μουσλίου, και πρόεδρος της ARC είπε ότι "εγώ δεν σκοπεύω να συμμετάσχω  στις σερβικές εκλογές. Γιατί να βγείτε; Έχουμε τον Πρόεδρό μας, το Χασίμ Θάτσι ( πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου) . Επιπλέον ο ίδιος μας είπε ότι η τύχη μας είναι στο χέρι μας. Η Σερβία μετά τον Μιλόσεβιτς είχε μέχρι στιγμής 3-4 προέδρους , αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει υπέρ των εθνικών μας θεμάτων. Δεν έχουμε δει τίποτα αυτά τα προηγούμενα χρόνια,  Μεντβέντια, Μπουγιάνοβατς και  Πρέσεβο  υπό σερβικό ζυγό  παραμένουν υπανάπτυκτες περιοχές  με  διακρίσεις στην Ευρώπη». είπε ο κ Μουσλίου .

Σε άρθρο μας με τίτλο (Καταιγιστικές εξελίξεις – Ξεσηκώνονται και οι Αλβανοί στην Νότιο Σερβία (Κοιλάδα του Πρέσεβο) – Έντονη κινητοποίηση των ειδικών δυνάμεων του Σερβικού στρατού), είχαμε αναφέρει ότι ευκαιρία αναμένουν οι χιλιάδες Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο στην νότια Σερβία για να  ξεσηκωθούν για να υλοποιήσουν το πάγιο αίτημα τους για ένωση με το Κοσσυφοπέδιο.

Στην κοιλάδα του Πρέσεβο δραστηριοποιείται η αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση  UCPMB , «παρακλάδι» του UCK η οποία  «εκπροσωπεί» αρκετούς χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην περιοχή, η οποία αποτελεί το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Πληροφορίες του σερβικού τύπου μιλούν επίσης για κινητοποίηση των ειδικών δυνάμεων του σερβικού στρατού, καθώς και όλων των υπηρεσιών πληροφοριών στην περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο η «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο» όπως το ονομάζουν οι Αλβανοί, για την αποφυγή προκλήσεων ή οτιδήποτε άλλο  .

Τέλος, η Κροατία ανακοίνωσε την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία θα είναι  τρεις εβδομάδες ή το πολύ δύο μήνες το καλοκαίρι, αναφέρει ο τύπος της Σερβίας ο οποίος θεωρεί την κίνηση ως προάγγελο εξελίξεων στα Βαλκάνια.   

Η απόφαση για την αποκατάσταση της στρατιωτικής θητείας αποτελεί γεγονός και στην Σερβία , λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω αναμενόμενων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

«Υπάρχουν ακόμα σενάρια  και ιδέες για το πώς θα εφαρμοστεί η  στρατιωτική θητεία, ποιοι θα  συμμετέχουν ως εκπαιδευτές και πόσο θα κοστίσει όλο αυτό», γράφει  κροατική εφημερίδα στο  Σπλιτ .

Πιο πιθανό είναι το σχέδιο για τη στρατιωτική θητεία τριών εβδομάδων ή το πολύ ενός μήνα το καλοκαίρι, κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η στρατιωτική θητεία θα είναι υποχρεωτική για όλους άρρενες , ενώ για τις  γυναίκες θα ισχύει εθελοντικά .

Σε άρθρο μας με τίτλο (πολεμικές προετοιμασίες – Πανικός επικρατεί σε Τίρανα και Πρίστινα λόγω της Ρωσικής βοήθειας στo Βελιγράδι – Σε ετοιμότητα οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις), είχαμε αναφέρει ότι πανικός επικρατεί σε Τίρανα και Πρίστινα λόγω της ενίσχυσης των Σερβικών Ενόπλων δυνάμεων, που με την βοήθεια της Ρωσίας το Βελιγράδι είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την αλβανική προκλητικότητα και εάν χρειαστεί, λόγω και της αλλαγής στο γεωπολιτικό status quo, να απελευθερώσει το Κόσοβο από τους Αλβανούς κατακτητές.

Ο ίδιος πανικός επικρατεί και στην Κροατία κύριο αντίπαλο της Σερβίας στον χώροι της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ σε εκκρεμότητα είναι το θέμα της Βοσνίας και των εδαφών σε αυτήν την περιοχή.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου το κροατικό υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να αποκτήσει 16 κινητά πυροβολικά συστήματα αμερικανικής προέλευσης, στο πλαίσιο των συνηθισμένων χορηγιών του Πενταγώνου σε νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η Κροατία δεν αρκείται σε αυτά, αλλά σκοπεύει να παραγγείλει ακόμη βαλλιστικούς πυραύλους και εκτοξευτήρες πυραύλων με εμβέλεια 300 χλμ.

Η Σερβία δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Οι Κροάτες σίγουρα δεν αγόρασαν τα όπλα για να τα εκθέσουν σε μουσείο, σχολίασε ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τα νέα κροατικά όπλα μπορούν θεωρητικά να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο εντός της Σερβίας. «Όμως δεν θα είμαστε εύκολος στόχος», τόνισε ο Αλ. Βούτσιτς μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόσιν στο Βελιγράδι.

Ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος έθεσε υπόψη της σερβικής κυβέρνησης το διάσημο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300.

«Η κυβέρνηση και το αλβανικό κράτος πρέπει να φροντίζει για τους Αλβανούς που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα, που άδικα μας χωρίζουν και να ενισχύσει την περιφερειακή συμμαχία με το Ζάγκρεμπ, Σαράγεβο. Το Κοσσυφοπέδιο είναι εξαιρετικά σημαντική περιοχή και δεν πρέπει να την αφήνουμε μόνο στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.», δήλωσε προχθές Αλβανός αξιωματούχος κάνοντας γνωστές τις επιδιώξεις της αλβανικής  πλευράς.

Κροατία, Αλβανία, Βοσνία, (εκτός Σερβοβόσνιων) είναι σε ανοικτή ακρόαση με ΕΕ και ΗΠΑ , όσο για την συνέχεια εντός μηνών αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις που θα αφορούν και την Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=e4YFSYcHmvk

https://www.youtube.com/watch?v=wd2wOec7d9g

https://www.youtube.com/watch?v=APb7xlA-4Zg

https://www.youtube.com/watch?v=JJXLt7Nsxjo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ