Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπαντί ήταν ένας σώφρων πολιτικός, αλλά μετά τις χθεσινές προκλητικότατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , περί δήθεν «απελευθέρωσης» ιρακινού εδάφους από τον τουρκικό στρατό, «βγήκε στην κυριολεξία» από τα ρούχα του.
«Για τον @RT_Erdogan: Εμείς θα απελευθερώσουμε τον τόπο μας μέσα από την αποφασιστικότητα των ανθρώπων μας και όχι από τις κλήσεις βίντεο», έγραψε στο Twitter ο αλ-Abadi δίνοντας απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου .
Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην βόρεια περιοχή Bashiqa στο Ιράκ με σαφή και απροκάλυπτο στόχο να συμμετέχουν ( χωρίς να τους το έχει ζητήσει κανένας) στην κατάληψη της Μοσούλης.
Πρόκειται για μια εκτός όλων διεθνών νόμων προκλητική και βίαιη νέα "εισβολή" των τουρκικών δυνάμεων ( που για κάποιους είναι σε αποσύνθεση μετά το πραξικόπημα) , σε ένα γειτονικό κράτος , ενεργώντας κατά το δοκούν, χωρίς κανένας να της "τραβάει το αυτί", κανένας στην κυριολεξία.
Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει στο Αιγαίο όταν αποφασίσουν οι νεο-οθωμανοί να ΄'κτυπήσουν" , και ο ΟΗΕ ακι οι ΗΠΑ θα μας ζητούν να "επιλύσουμε την διαφορά μας".
Ο ΟΗΕ και το ΣΑ στην ουσία δεν βγάζουν «τσιμουδιά» για την τουρκική προκλητικότητα χωρίς να ζητούν επιτακτικά την πλήρη και ολοκληρωτική αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την χώρα.
Ο εκπρόσωπος της Ιρακινού πρωθυπουργού Αλ-Abadi , Σαάντ αλ-Χαντίτι , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ερντογάν, με τις τελευταίες δηλώσεις του, "ρίχνει λάδι στη φωτιά", προσθέτοντας ότι οι απαντήσεις της Τουρκίας αποτελούν ζήτημα του διεθνούς δικαίου και ασφάλειας αλλά και "πρόβλημα προσωπικού χαρακτήρα. "
Η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ έχει οδηγήσει σε διπλωματική ένταση μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας, με την ιρακινή Βουλή να αποστέλλει διπλωματική διακοίνωση προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στις 4 Οκτωβρίου, κηρύσσοντας την παρουσία των στρατευμάτων ως παράνομη.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της χώρας θα παραμείνουν για όσο " απαιτηθεί και δεν έχει σημασία ποια θα είναι η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη."
Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ John Kirby δήλωσε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να καθοδηγείται από το Ιράκ και ότι είναι ένα θέμα του Ιράκ το που θα πρέπει να αναπτυχθούν δυνάμεις στην επικράτειά του.
«Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν είναι εκεί ως μέρος της διεθνούς συνασπισμού και η κατάσταση στην Bashiqa είναι ένα θέμα για τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας προς επίλυση», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.
Εκτιμήσεις ειδικών γεωπολιτικών αναλυτών εκτιμούν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό «Turk Stream» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας , η «καρέκλα» του Ερντογάν «τρίζει» και σύντομα ο ίδιος θα αποτελεί παρελθόν , με αμερικανική προτροπή και υποκίνηση όμως.