Αρχείο

Αιφνιδιασμός Β.Πούτιν! Η πρώτη παρτίδα «εξελιγμένων» αντιαεροπορικών πυραύλων S-300PMU-2 έφτασε στο Ιράν !

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )

Σύμφωνα με τον Ιρανό εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Τζαμπέρ Ανσανί  σήμερα  Δευτέρα, η πρώτη παρτίδα των ρωσικών αντιαεροπορικών  πυραύλων S-300 που «τρέμει» στην κυριολεξία η δύση έχει ήδη φτάσει στο Ιράν, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι η σύμβαση αυτή, παρά τις κάποιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, είναι σε εξέλιξη, και σήμερα δηλώνω ότι η πρώτη παρτίδα του εξοπλισμού είναι ήδη στο Ιράν, η μεταφορά του υπολοίπου τμήματος του εξοπλισμού  θα συνεχιστεί κανονικά αργότερα », αναφέρει ο ίδιος  στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr Ansari.

Η Ρωσία και  Ιράν υπέγραψαν  το 2007 σύμβαση για την προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 , με κόστος περίπου $ 900 εκατομμύρια. Ωστόσο,  την  9η Ιουνίου 2010 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  επέβαλε στο Ιράν απαγόρευση  μεταβίβασης  εξελιγμένων όπλων, μπλοκάροντας την αμυντική  συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν.

Τον Απρίλιο του 2015 ο πρόεδρος της Ρωσίας ήρε την απαγόρευση για την παράδοση των πυραύλων  S-300 στο Ιράν, ενώ  πριν μερικές ημέρες οι ΗΠΑ προέβαλαν σφοδρές αντιρρήσεις για το θέμα αυτό .

Ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου για θέματα αμυντικής  συνεργασίας Βλαντιμίρ Κοζίν δήλωσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη ετοιμάζουν  πυρετωδώς την σύμβαση για την προμήθεια των πυραύλων S-300.

Παράλληλα ο ίδιος  τόνισε ότι το σύστημα S-300 έχει υποστεί αλλαγές που αφορούν κυρίως την βελτίωση των τακτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών του.

Τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας «Rostec» Σεργκέι Τσεμέζωφ  ανακοίνωσε ότι η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ. Η ιρανική πλευρά περιμένει την ολοκλήρωση των παραδόσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-2 θα προσδώσουν μεγάλες δυνατότητες στην ιρανική αντιαεροπορική αεράμυνα , ιδιαίτερα σε στόχους που ευρίσκονται σε μεγάλο ύψος .

Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το σύνολο των Ισραηλινών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ( πλην των αεροσκαφών STEALTH  F-22 RAPTOR), ευρίσκονται εντός του βεληνεκούς των ιρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων .

Η επιχειρησιακή λειτουργία των νέων πυραύλων από τους Ιρανούς  θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ελάχιστους  μήνες.

https://youtu.be/xREBNxcinUM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ