Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Στο προσκήνιο η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» . Τι θα πράξει όμως η Ελλάδα σε ενδεχόμενη κατασκευή του αγωγού αυτού;
Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης , ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο τα κατασκευαστικά σχέδια για την επανέναρξη του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Η Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απενεργοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», γράφει σε κύριο άρθρο της η βουλγαρική εφημερίδα "Standard", την οποία και επικαλείται ο κρατικός ρωσικός τύπος.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε σε συνεργάτες του ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με την επανάληψη του έργου.
Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά το 2014 το έργο ακυρώθηκε . Ο αγωγός θα συνέδεε την ρωσική περιοχή Ανάπα με το βουλγαρικό λιμάνι της ς Βάρνας στην Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία στο τέλος του περασμένου έτους, λόγω της μη εποικοδομητικής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την ακύρωση του «South Stream» υπέρ του νέου αγωγού φυσικού αερίου που διερχόταν από την Τουρκία («Turk Stream»).
Ο αγωγός "South Stream" θα περάσει μέσα από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, τονίζει το δημοσίευμα .
Η Ελλάδα εφόσον επιβεβαιωθούν τα σχέδια αυτά από Ρωσία και Βουλγαρία , θα πρέπει να δει τι θα κάνει , εφόσον στα τελευταία σχέδια του αγωγού αυτού λίγο πριν ακυρωθεί, είχε εξαιρεθεί . Τώρα η Ρωσία προφανώς μετά την κόντρα με την Τουρκία θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει εκ νέου τον αγωγό αυτόν.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι η αποδοχή από ρωσικής πλευράς του γερμανικού αιτήματος για διπλασιασμό της ποσότητας φυσικού αερίου του Nord Stream , περιλαμβάνει ανταλλάγματα σε σχέση με τον αγωγό «South Stream» .
Την ίδια στιγμή ολόκληρη η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα τεράστιο «εργοτάξιο» από πλευράς σχεδίων μεταφοράς ενέργειας. Από την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέχρι την Κύπρο ετοιμάζονται τα πλάνα για την διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Την ίδια επίσης στιγμή οι ΗΠΑ προωθούν την κατασκευή αγωγού από το Κατάρ προς την Ευρώπη , ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλες «δυσκολίες» λόγω του συριακού εμφύλιου.
Μέσα σε αυτό το πανδαιμόνιο εξελίξεων η Ελλάδα , η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση αναζητά λύση για να εξέλθει από το αδιέξοδο. Η χώρα πρέπει και μπορεί να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής .
Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγάλος τόσο για την οικονομία όσο και για την χώρα.
Οφείλουμε να συμμετάσχουμε σε όποιο εταιρικό κονσόρτσιουμ εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας καλύτερα χωρίς συναισθηματισμούς και αγκυλώσεις , για να λύσουμε το ενεργειακό θέμα της ελληνικής οικονομίας.
Πολύ πιθανό όμως όλο αυτό το αλισβερίσι στην περιοχή μας να δημιουργήσει νέες αντιπαλότητες και πιθανόν επικίνδυνες καταστάσεις, λόγω και του φονταμενταλισμού που «μετακομίζει» από την Συρία και μεταφέρεται στην Λιβύη.
Η Δύση και το ΝΑΤΟ οφείλει να εισβάλει και να εκκαθαρίσει και αυτήν την χώρα για να δημιουργήσει ένα σταθερό και αξιόπιστο ενεργειακό περιβάλλον σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapsotagma.gr με τίτλο (Ρωσία και Βουλγαρία «αναβιώνουν» τον αγωγό «South Stream» και «θάβουν» τον «Turk Stream»), είχε γίνει η πρόβλεψη και επιβεβαιώθηκε ο συντάκτης του άρθρου, ότι αλλάζει ξαφνικά τα σχέδια του ο Β.Πούτιν και προσεγγίζει την Βουλγαρία με σκοπό να ξαναδώσει πνοή στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».
Αυτό θα σημάνει αυτόματα, την ακύρωση του αγωγού «Turk Stream», φέρνοντας κακά μαντάτα πρωτίστως για την Ελλάδα και δευτερευόντως για την Τουρκία η οποία συμμετέχει και σε άλλους αγωγούς ( ΤΑΡ).
Αυτή η γεωπολιτική στροφή της Ρωσίας έχει ως βάση την αρνητική στάση της Άγκυρας, τον πόλεμο στην Συρία και το μεγάλο ενδιαφέρον της για τα Βαλκάνια .
Η χώρα μας από την άλλη πλευρά καλείται να πάρει αποφάσεις σοβαρότατες λίαν συντόμως, οι οποίες θα αφορούν το μέλλον μας για τα επόμενα 50 χρόνια.