Κόσμος

Αιφνιδιαστικά ετοιμάζουν και την Βοσνία για ένταξη στην ΕΕ

Το ζήτημα της Βοσνίας θα συζητηθεί τον επόμενο  μήνα , με σκοπό  να κερδίσει η χώρα αυτή το καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ το 2017, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, σήμερα  Τρίτη.

«Έχουμε λάβει εγγυήσεις από την ολλανδική προεδρία με ημερομηνία, τις 15 Φεβρουαρίου 2016 , για να υποβάλουμε  την αίτηση μας για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Βοσνίας, Ντράγκαν Κόβιτς,  στους δημοσιογράφους, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .

«Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει αρκετά σε αυτό το στάδιο για να γίνει μια αξιόπιστη  αξιολόγηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων », ​​δήλωσε ο Τσόβιτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην Βοσνία,  (η οποία προς το παρόν υστερεί από τις περισσότερες άλλες βαλκανικές χώρες στην διαδικασία ένταξης στην ΕΕ),  θα μπορούσε να της χορηγηθεί επίσημα η  υποψηφιότητα «στις αρχές του επόμενου έτους».

«Τότε νομίζω ότι  η  χώρα θα τεθεί σε διαδικασία υποψηφιότητας με  έναν  γρήγορο τρόπο,  ενθαρρύνοντας  όλους μας», είπε ο ίδιος.

Η Βοσνία θεωρήθηκε  «εν δυνάμει υποψήφια» χώρα προς ένταξη  στην ΕΕ το 2003, αλλά ποτέ δεν  κατάφερε  να κερδίσει το επισήμως  την ένταξη της,  λόγω πολύχρονων  πολιτικών συγκρούσεων  μεταξύ των Σέρβων, Κροατών και των Μουσουλμάνων.

Για να προσπαθήσει να ενεργοποιήσει εκ νέου την διαδικασία, η ΕΕ υιοθέτησε το 2014 μια νέα προσέγγιση με την Βοσνία, υπό την ηγεσία της Βρετανίας και της Γερμανίας, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς όμως να « ακουμπήσει» τα δύσκολα συνταγματικά ζητήματα.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό ανεργίας της Βοσνίας είναι πάνω από 40 τοις εκατό, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Με την παρουσία της  επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ,  Federica Mogherini, το κοινοβούλιο της Βοσνίας υιοθέτησε μια νέα διακήρυξη πριν από ένα χρόνο υποσχόμενο μεταρρυθμίσεις, μερικές από τις οποίες υιοθετήθηκαν , συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Βοσνίας  είπε επίσης ότι οι τοπικές αρχές «τελικά» κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα «μηχανισμό συντονισμού» που επιτρέπει στα διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης να «ομιλούν με μία φωνή» προς  την ΕΕ,  κάτι για το οποίο επέμειναν ιδιαίτερα  οι Βρυξέλλες.

Η Βοσνία πίσω από τα χαμόγελα και τις  «όμορφες» δηλώσεις αποτελεί το φυτώριο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Εάν εισέλθει η χώρα αυτή  στην ΕΕ τότε θα γίνουν αυτόματα Ευρωπαίοι  πολίτες  χιλιάδες ακραίοι  ισλαμιστές Ουαχαμπιστές .

Επίσης ο σερβικός παράγοντας  ενώ ήταν θετικά διακείμενος στην είσοδο της Βοσνίας στην ΕΕ, μετά την στάση των Βρυξελλών στην Σερβία, σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, πιθανόν να έχει αλλάξει ρότα.

Εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα η χώρα αυτή , η οποία στην ουσία  « κατασκευάστηκε» το 1995 από την Δύση  , θα εισέλθει εντός της ΕΕ, αλλά και πολύ δύσκολα ενδεχομένως θα «επιζήσει» τα επόμενα   χρόνια λόγω μεγάλων εθνοτικών αντιθέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ