Ρωσία

Τρόμος στη Μόσχα με κρούσματα Άνθρακα: Εντοπίστηκαν πολλαπλές μολύνσεις ταυτόχρονα

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις άνθρακα στη Ρωσία ταυτόχρονα. Στην περιοχή της Μόσχας τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δύο κρούσματα με υποψία αυτής της μολυσματικής νόσου. Πριν από μια εβδομάδα υπήρξαν τρεις μολύνσεις στην Τσουβασία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ξέσπασμα σημειώθηκε όταν ένας κάτοικος του χωριού Σταρόγιε Ακτασέβο της Πολιτικής Δημοτικής Περιφέρειας έσφαξε έναν ταύρο για κρέας, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ήταν μολυσμένος. Αποτέλεσμα ήταν να μολυνθεί ο γείτονας του υπόπτου, που συμμετείχε στη σφαγή του ταύρου, η σύζυγός του, καθώς και ένας άλλος κάτοικος της περιοχής. Νοσηλεύτηκαν, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περισσότερα από 130 άτομα είχαν επαφή με τους ασθενείς. Γεγονός είναι ότι το κρέας και το δέρμα του ζώου πουλήθηκαν σε άγνωστα άτομα. Όλοι τους βρίσκονται στο σπίτι υπό τη συνεχή επίβλεψη των υγειονομικών. Οι αρχές της Τσουβασία έχουν επιβάλλει καραντίνα στο χωριό.

Μετά τη διαπίστωση του γεγονότος, ξεκίνησε έρευνα στην Ερευνητική Επιτροπή για την Τσουβασία. «Κατά παράβαση της ισχύουσας κτηνιατρικής νομοθεσίας, ο ύποπτος στην προσωπική του θυγατρική φάρμα δεν πραγματοποίησε κτηνιατρικά μέτρα για την πρόληψη ασθενειών των ζώων, δεν έκανε προληπτικούς εμβολιασμούς και δεν παρείχε ζώα για προληπτική εξέταση σε κτηνίατρο», εξήγησε η Ερευνητική Επιτροπή. Ο επικεφαλής της Τσουβασία, Όλεγκ Νικολάεφ, επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν σημάδια άνθρακα σε πολλά άτομα που συμμετείχαν στη σφαγή ενός άρρωστου ταύρου. Το Rosselkhoznadzor είπε ότι πιθανότατα το ζώο αγοράστηκε παράνομα. Το κρέας και το δέρμα πουλήθηκαν σε άγνωστα άτομα. Στις 16 Μαρτίου, καραντίνα επιβλήθηκε στο χωρίς Σταρόγιε Ακτασέβο στην Τσουβασία, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Στις 22 Μαρτίου, η Διοίκηση της Rospotrebnadzor στην περιοχή της Μόσχας ανέφερε υποψία Άνθρακα σε ένα άτομο που έφτασε από την Τσουβασία. Στη συνέχεια, το Περιφερειακό Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε πως οι εξετάσεις δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την προκαταρκτική διάγνωση.

Θνησιμότητα από 20 έως 50%

Τα κρούσματα άνθρακα στη Ρωσία συμβαίνουν κατά καιρούς. Μολύνονται κυρίως μέσω επαφής με βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, χοίρους, καμήλες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κατά κανόνα, αυτή η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Στα άλογα και τα βοοειδή η ασθένεια εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, άρνηση τροφής, πρήξιμο του λαιμού και του κεφαλιού. Συνδέονται με εστίες μόλυνσης στο έδαφος, οι οποίες φτάνουν εκεί από άρρωστα ζώα, πτώματα ή ως αποτέλεσμα της εισαγωγής σπορίων από τη βροχή ή το λιωμένο νερό. Δεν υπάρχει μόλυνση από τον Άνθρακα από άτομο σε άτομο, αλλά τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από αερομεταφερόμενα σταγονίδια και μέσω μικροτραυμάτων στο δέρμα.

Στους ανθρώπους, στο 95% των περιπτώσεων, ο Άνθρακας εμφανίζεται με δερματολογικά συμπτώματα. Η ασθένεια ξεκινά με πυρετό, σχηματίζονται έλκη στο δέρμα στο σημείο διείσδυσης του μικροβίου. Λιγότερο συχνά, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί με πνευμονικά ή εντερικά συμπτώματα, στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα θα είναι πόνος στο στήθος, δύσπνοια, πνευμονία, ενώ στη δεύτερη, διάρροια, έμετος και ίλιγγος. Για τη διάγνωση γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις. Ο άνθρακας μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς με αντιβιοτικά, αλλά μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της λοίμωξης από τον άνθρακα είναι ένα κνησμώδες κοκκινωπό σημείο παρόμοιο με τσίμπημα εντόμου που εμφανίζεται στο δέρμα. Στη συνέχεια αναπτύσσεται ένα κυστίδιο, μια φυσαλίδα με ορώδες περιεχόμενο και αίμα. Σε ένα επιτυχημένο σενάριο, μετά από πέντε έως έξι ημέρες της οξείας φάσης, η θερμοκρασία μειώνεται, η ευεξία βελτιώνεται, το οίδημα υποχωρεί, η πληγή επουλώνεται, αφήνοντας μια ουλή. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 10-20%. Εάν ξεκινήσει έγκαιρα τη θεραπεία, η ασθένεια εξελίσσεται σε ήπια ή μέτρια μορφή.

Η εντερική λοίμωξη είναι πολύ πιο δύσκολη όταν η λοίμωξη εισέρχεται στο σώμα όταν τρώμε φαγητό ή νερό με σπόρια, καθώς και πνευμονική (κατά την εισπνοή σπόρων). Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μικρόβιο εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος σε όλο το σώμα, συνεχίζοντας να παράγει τοξίνες. Αυτό προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, δύσπνοια, έμετο, σοκ. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι πάνω από 50%.

Ο Ντένις Κολμπάσοφ, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιολογίας και Μικροβιολογίας, δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την εξάπλωση του Άνθρακα είναι η απροσεξία στη σφαγή και την ταφή των ζώων. Παράλληλα, προέτρεψε να προσέχει το κοινό κατά την αγορά κρέατος: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αγοράζουμε κρέας σε ερείπια και υπαίθριες αγορές, όπου συχνά αποθηκεύεται σε ανθυγιεινές συνθήκες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ