Μέση Ανατολή

Βαθιά διχασμένο το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ - Ο ένας σαμποτάρει τον άλλο

Μετά από έξι μήνες από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Χαμάς, ο διχασμός έχει αρχίσει να επηρεάζει, τόσο τους πολίτες του Ισραήλ, όσο και τα τρία κορυφαία στελέχη που αποτελούν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι έχουν ως στόχο την προώθηση της ενότητας. Βέβαια, οι διαφωνίες, οι καυγάδες και οι μνησικακίες έχουν χαλάσει τις σχέσεις των ατόμων που είναι οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων, κρίσιμων για το μέλλον της χώρας.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, και τον πρώην επικεφαλή του ισραηλινού στρατού Μπένι Γκαντζ, οι οποίοι από ότι φαίνεται διαφωνούν για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν άμεσα, όπως: πώς να σχεδιάσουν μία στρατηγική που να απελευθερώσει τους ομήρους του Ισραήλ και να κυβερνήσουν τη μεταπολεμική λωρίδα.

Τώρα, πρέπει επίσης να πάρουν μια ακόμη μεγαλύτερη απόφαση: πώς να απαντήσουν στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Ο αγώνας τους για την εξουσία θα μπορούσε να επηρεάσει το αν η σύγκρουση στη Γάζα θα εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή μάχη με το Ιράν, η οποία μπορεί να διαμορφώσει εκ νέου τη γεωπολιτική τάξη της Μέσης Ανατολής και θα διαμορφώσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ για δεκαετίες.

Πώς ο ένας σαμποτάρει τον άλλο

Οι τρεις άνδρες είναι αντίπαλοι εδώ και χρόνια. Ο Γκαντζ έχει κατέβει εναντίον του Νετανιάχου σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες πολιτικοί αναλυτές έχουν περιγράψει ως μερικές από τις πιο άσχημες που έγιναν ποτέ στη χώρα. Πέρυσι, ο Νετανιάχου προσπάθησε να απολύσει τον Γκαλάντ, ο οποίος έχει πει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι οι προηγούμενες πολιτικές που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός στη Γάζα ήταν αποτυχημένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να κατευθύνει μόνος του τον πόλεμο στη Γάζα, κρατώντας στο σκοτάδι τον Γκαλάντ και τον Γκαντζ σχετικά με βασικές αποφάσεις. Από την άλλη, ο Γκαλάντ και ο Γκαντζ θεωρείται ότι προσπαθούν να αποκλείσουν τον Νετανιάχου από τις αποφάσεις.

Ο Γκαντζ, ο στρατηγός που ηγήθηκε του τελευταίου μεγάλου πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς πριν από μια δεκαετία, έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να εκδιώξει τον Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ του Γκαντζ και του Γκάλαντ, μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους για περισσότερο από μια δεκαετία πριν ενταχθούν μαζί στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Διχογνωμία και για τη Γάζα

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι τρεις άνδρες έχουν διαφορετικές ιδέες για τη μεταπολεμική Γάζα. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Δυτική Όχθη, με τη σημερινή της μορφή, δεν πρέπει να διαδραματίσει κανένα ρόλο και επικεντρώνεται στη συνεργασία του ισραηλινού στρατού με τους τοπικούς ηγέτες. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι το σχέδιο του Νετανιάχου ισοδυναμεί με κατοχή.

Ο υπουργός Άμυνας βλέπει τους Παλαιστίνιους που συνδέονται με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη ως την καλύτερη επιλογή. Έχει πει σε συναντήσεις ότι θα προτιμούσε να επικρατεί χάος στη Γάζα από το να κυβερνούν ισραηλινοί στρατιώτες τον θύλακα, είπαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Γκαλάντ.

Οι τρεις άνδρες δεν συμφωνούν επίσης ούτε με τον τρόπο απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Ο Γκαντζ έχει ζητήσει δημοσίως μια συμφωνία για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ έχουν τονίσει ότι μόνο η στρατιωτική πίεση μαζί με τις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν στην απελευθέρωσή τους.

Παρόλα αυτά, ο Νετανιάχου ελέγχει την ομάδα διαπραγμάτευσης των ομήρων του Ισραήλ, με επικεφαλής τον επικεφαλής της ισραηλινής κατασκοπείας. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει δημοσίως για μια συμφωνία, έχει κατά καιρούς υιοθετήσει σκληρή γραμμή ως προς τους όρους. Ο Νετανιάχου έχει πει ότι οι επικριτές που λένε ότι εμποδίζει μια συμφωνία κάνουν λάθος και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του λένε ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής.

Ένα βήμα πριν την πολιτική αστάθεια

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γκαντζ είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης του Ισραήλ. Πολλοί προσπαθούν να πείσουν μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου και του δικού του κόμματος να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την εξουσία, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό θα άφηνε τον Γκαντζ ως τον πιο πιθανό πολιτικό να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου.

Ο Γκαντζ έχει αποτύχει αρκετές φορές να ανατρέψει τον Νετανιάχου, έναν έμπειρο πολιτικό χειριστή, γνωστό στο εσωτερικό του Ισραήλ ως «ο μάγος» λόγω της ικανότητάς του να ξεφεύγει από τα πολιτικά προβλήματα. Τώρα ο Νετανιάχου είναι πολιτικά αποδυναμωμένος από τον πόλεμο, θέτοντας σε δοκιμασία το κατά πόσον ο Γκαντζ, και ενδεχομένως ακόμη και ο Γκαλάντ, μπορούν τελικά να τερματίσουν την πολιτική κυριαρχία του επί μιάμιση δεκαετία.

Πέραν των πιέσεων που δέχεται από τον Γκάντζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιέζεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του συνασπισμού του, τμήματα της οποίας απείλησαν πρόσφατα να διαλύσουν την κυβέρνηση αν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς να εξουδετερωθεί ο στρατός της Χαμάς. Αυτή η δεξιά πτέρυγα πιέζει επίσης για μια δραματική απάντηση στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι για να πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, πέρα από τον Γκαντζ πρέπει να αποχωρήσουν ή πέντε μέλη του κόμματος Λικούντ ή ένας από τους εταίρους του στον συνασπισμό, προκειμένου να χάσει την πλειοψηφία των 64 εδρών στο 120μελές κοινοβούλιο. Αυτό αφήνει στον Νετανιάχου περιθώριο ελιγμών. «Το πιο σημαντικό πράγμα για τον Νετανιάχου είναι η πολιτική του επιβίωση», δήλωσε ο Ofer Shelah, πρώην νομοθέτης και στρατιωτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, ενώ πρόσθεσε ότι «Όσο περισσότερο παραμένει η τρέχουσα κατάσταση, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες να παραμείνει πρωθυπουργός.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ