Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Απίστευτη σφαλιάρα! Η Ζαχάροβα θυμήθηκε περίοδο Καποδίστρια και ευχήθηκε για την επέτειο εισόδου των Ρώσων στο Παρίσι το 1814

Την περίοδο που ήταν ο Κόμης Καποδίστριας ο σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικών υποθέσεων του Τσάρου Αλέξανδρου ( ήταν ομολογουμένως ο καλύτερος διπλωμάτης στην Ευρώπη με αντίπαλο τον περιβόητο Αυστριακό Μέττερνιχ ) θυμήθηκε σκόπιμα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα για να πικάρει τον Μακρόν.

Η Ζαχάροβα συνεχάρη τις γαλλικές αρχές "για την επέτειο της εισόδου του ρωσικού στρατού στο Παρίσι Μόσχα, 31 Μαρτίου 1814".

Η ίδια συνεχάρη προσωπικά την Δήμαρχο του Παρισιού Άνε Ινταλγκό (Anne Hidalgo) και τον Μακρόν για την 210η επέτειο από την είσοδο του ρωσικού στρατού στο Παρίσι μετά τη ρωσική νίκη στον πόλεμο του 1812.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ζαχάροβα δημοσίευσε αντίστοιχη ανάρτηση στο κανάλι της στο Telegram.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ρωσίδας διπλωμάτη  

«Στην δήμαρχο του Παρισιού, κ. Άνε Ινταλγκό, και σε όλο το ρωσοφοβικό στρώμα των σημερινών γαλλικών αρχών, σας ευχόμαστε καλή επέτειο! Κάποτε, οι προκάτοχοί σας ( Ναπολέων Βοναπάρτης) δεν εκτίμησε την αγάπη της Ρωσίας για την ειρήνη και την πλήρωσε ακριβά.

Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά σε ισότιμη βάση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη μοναδική μας εμπειρία αλληλεπίδρασης με τη Γαλλία στις καλύτερες εκφάνσεις της, αλλά όποιος τολμήσει να επιτεθεί σε εμάς θα...», έγραψε η Ζαχάροβα, δείχνοντας την ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αφιερωμένη σε αυτήν την ημερομηνία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “η γαλλική εισβολή στην Ρωσία το 1812, έληξε με την εκδίωξη των εχθρικών δυνάμεων από τη Ρωσία, και έγινε η αρχή του λεγόμενου Μεγάλου Ευρωπαϊκού Πολέμου του 1812-1815, ένα από τα εντυπωσιακά επεισόδια του οποίου ήταν η κατάληψη του Παρισιού από τον Ρωσικό Στρατό στις 31 Μαρτίου 1814”.

Στην εγχώρια ιστοριογραφία, αυτή η εκστρατεία χαρακτηρίζεται ως ξένη εκστρατεία του ρωσικού στρατού, κατά την οποία, μαζί με τους στρατούς των συμμάχων τότε , Πρωσία, Αυστρία, Σουηδία, Βρετανία απελευθέρωσαν την Γαλλία  από την καταπίεση του Βοναπάρτη, τονίζει η ίδια.

Διευκρινίζεται ότι ήταν μετά την κατάληψη του Παρισιού από τα ρωσικά στρατεύματα, ο Ναπολέων παραιτήθηκε από τον θρόνο στις 6 Απριλίου στο Φοντενεμπλό και εξορίστηκε στο νησί Έλβα.

«Η Ρωσία έπαιξε ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της Γαλλίας εντός των συνόρων της και πήρε υπό την προστασία της γαλλικές πόλεις, αποτρέποντας τη λεηλασία τους από τα πρωσικά και αυστριακά στρατεύματα (μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο Καποδίστριας).

Ο ρωσικός στρατός, με διάταγμα του Αλέξανδρου Α' ( μετά από εισήγηση του Κόμη Καποδίστρια), εξασφάλισε το απαραβίαστο των συλλογών του Λούβρου και άλλων γαλλικών μουσείων και ιστορικών μνημείων», υπενθύμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ζαχάροβα έδωσε συμβουλή και στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα συμβούλεψε προηγουμένως την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένε Μπάρμποκ να αγοράσει έναν χάρτη και ένα βιβλίο ιστορίας.

Έτσι σχολίασε η ίδια τις δηλώσεις της Μπέρμποκ ότι "ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να θέλει να σύρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με την Ρωσία, γι' αυτό φέρεται να αρνείται τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία".

Η Ρωσίδα διπλωμάτης αναρωτήθηκε αν η Μπέρμποκ γνώριζε ότι δεν ήταν οι ρωσικές βάσεις που περιέβαλαν τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά η Βορειοατλαντική Συμμαχία που επεκτείνεται  ανατολικά κατά μήκος της περιμέτρου της Ρωσίας.

Η ουσία σε αυτές τις αναρτήσεις για όλους είναι το γεγονός ότι όποιος δεν γνωρίζει καλά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Για την ιστορία η πορεία του Καποδίστρια εκείνη την περίοδο

Το καλοκαίρι του 1812 ο Καποδίστριας διορίστηκε επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του αρχιστράτηγου των ρωσικών δυνάμεων στη στρατιά του Δούναβη, όπου παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της γαλλικής εισβολής του Ναπολέοντα. 

Όταν ο πόλεμος Ρωσίας-Γαλλίας μεταφέρθηκε στην κεντρική Ευρώπη, ο Καποδίστριας υπηρέτησε ως επικεφαλής της πολιτικής- διπλωματικής Γραμματείας του Ρώσου αρχιστράτηγου Μπάρκλευ ντε Τόλλυ.

Ο τσάρος εκτιμώντας τις ικανότητες του Καποδίστρια τον έστειλε στην συνέχεια στην Ελβετία , όπου  πρωταγωνίστησε στις διαπραγματεύσεις για την ουδετερότητα, ενότητα και ανεξαρτησία των Ελβετών.

Κεντρικός ήταν ο ρόλος του στο Συνέδρια της Βιέννης , κατά την διάρκεια του οποίου ίδρυσε την Φιλόμουσο Εταιρεία με κρυφό στόχο την ελληνική επανάσταση.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1815 ο τσάρος τον διόρισε Γραμματέα του Κράτους για τις εξωτερικές υποθέσεις και ήταν ο Καποδίστριας εκείνος που υπέγραψε την Συνθήκη των Παρισίων για λογαριασμό της Ρωσίας τον Νοέμβριο του 1815, παίζοντας ο ίδιος άθελα του τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση του  καθεστώτος των μεγάλων δυνάμεων της εποχής εκείνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ