Μεγάλα σχέδια έχει η συμμαχία στην Αλβανία, την οποία όπως όλα δείχνουν προορίζει να την μετατρέψει στην μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της στα Δυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με πηγή, μετά τα εγκαίνια και τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβα ( νότια των Τιράνων), οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ετοιμάζει άλλες Τέσσερις στρατιωτικές βάσεις.
Ποιες θα είναι αυτές οι στρατιωτικές βάσεις
"Αρχή παίρνει η περιοχή Μπίζα στα Τίρανα, με την κυβέρνηση Ράμα να έχει προκηρύξει διαγωνισμό ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή της, ώστε αυτή να μπορέσει να φιλοξενήσει 1.500 στρατιώτες και τουλάχιστον 100 οπλικά συστήματα.
Στην περιοχή της πρώην αεροπορικής βάσης Φάρκα, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός 120.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της έδρας του σχηματισμού Ελικοπτέρων.
Το σχέδιο αφορά την δυνατότητα φιλοξενίας ελικοπτέρων Boeing Chinook, ενώ η βάση θα περιλαμβάνει υποδομές όπως υπόστεγα δρόμους, διαδρόμους προσγείωσης και ειδικά συστημάτων φωτισμού και ελέγχου της βάσης.
Στην ίδια βάση θα κατασκευαστεί επίσης κτίριο που θα φιλοξενήσει την Διοίκηση και το Αρχηγείο της χερσαίας δύναμης με την ονομασία Ward 1001.
Επίσης, θα δοθούν 480.000 ευρώ στον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην ναυτική βάση στο Πασαλιμάν, στην οποία έχουν μερίδιο και οι Τούρκοι.Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τριώροφου κτηρίου 400 τ.μ. για το καταδυτικό και εκπαιδευτικό κέντρο, καθώς και για την αποθήκη όπλων", αναφέρει η ίδια πηγή.
Επίσκεψη Φιντάν στις ΗΠΑ και αναβάθμιση της Τουρκίας
Ο Φιντάν θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων καθώς ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (94,9 δισεκατομμύρια TL) τα τελευταία δύο χρόνια. Ένα άλλο θέμα είναι η ενεργειακή συνεργασία.
Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG από τις Η.Π.Α.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξέφρασαν την χαρά τους που οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα αποτελέσουν το επίκεντρο της συνάντησης του στρατηγικού μηχανισμού φέτος καθώς αντικατοπτρίζει πραγματικά τη σημασία αυτών των θεμάτων στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Το εμπόριο και οι επενδύσεις καθώς και η οικονομική συνεργασία είναι κρίσιμοι πυλώνες της σχέσης μας», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τον στρατηγικό μηχανισμό για να επεκτείνουμε αυτήν την οικονομική δέσμευση σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, του εμπορίου και της οικονομίας. συνεργασία σε άλλες περιοχές.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε μέρη όπως η Αφρική και η Κεντρική Ασία για την επίτευξη της απαραίτητης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας και των ρωσικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές», δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στην αγορά για τις αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία και τις τουρκικές εταιρείες στις ΗΠΑ, οι οποίες θα αποτελέσουν επίσης το επίκεντρο της συζήτησης αυτής της εβδομάδας.
«Υπάρχουν ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, την υγειονομική περίθαλψη, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, τις έξυπνες πόλεις και τις μεταφορές», είπε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με την τουρκική πλευρά θα πραγματοποιηθεί επίσης μια «αφιερωμένη» συνεδρίαση για την ενέργεια και το κλίμα.
«Είμαστε πολύ πρόθυμοι να προωθήσουμε τον ρόλο της Τουρκίας ως προμηθευτή ενέργειας για την Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω της ραγδαίας μείωσης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε ο ίδιος.
Τώρα το τι θα γίνει με τον Βορειοηπειρώτη Μπελέρη και το διεφθαρμένο καθεστώς του Ράμα, αλλά και του Ερντογάν, είναι ένα μεγάλο αίνιγμα, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν τα είχε, τα έχει και θα τα έχει καλά ( και με Τραμπ) με Αλβανούς και Τούρκους, και μόνο στην Ελλάδα κουνάνε το δάκτυλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.