Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πούτιν επεδίωξε να ενταχθεί η Ρωσία στο NATO - Τι λένε δυτικές πηγές

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον αυτή την εβδομάδα ότι ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 2000 αν η Ρωσία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και, ενώ ο Κλίντον φέρεται να είπε ότι ήταν προσωπικά θερμός με την ιδέα, οι σύμβουλοί του αποφάσισαν ότι ήταν πολιτικά αδύνατο.

«Τον ρώτησα: «Μπιλ, πιστεύεις ότι αν η Ρωσία ζητούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πιστεύεις ότι θα συνέβαινε;». Ξαφνικά είπε: ‘Ξέρετε, είναι ενδιαφέρον. Έτσι νομίζω», θυμήθηκε ο Πούτιν.

«Αλλά το βράδυ, όταν συναντηθήκαμε για δείπνο, είπε: ‘Ξέρετε, μίλησα με την ομάδα μου, όχι, δεν είναι δυνατόν τώρα'», συνέχισε ο Πούτιν.

«Αν είχε πει ναι, η διαδικασία της προσέγγισης θα είχε ξεκινήσει και τελικά θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν βλέπαμε κάποια ειλικρινή επιθυμία από την πλευρά των εταίρων μας».

Δεδομένου ότι ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ιδρύθηκε για να αντιταχθεί στην επεκτατική Σοβιετική Ένωση, και επιμένει σε μεγάλο βαθμό ως αντίπαλος της διάδοχης ρωσικής κυβέρνησης, θα ήταν σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός αν είχε επιτραπεί στη Ρωσία να ενταχθεί. Υπάρχουν κάποια ιστορικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ιδέα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

Σε μια συνέντευξη του Νοεμβρίου του 2021, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2003, διηγήθηκε μια ιστορία στον Guardian, παρόμοια με αυτή που έδωσε ο Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον.

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι ο Πούτιν μίλησε μαζί του στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ρωσίας το 2000 και εξέφρασε την επιθυμία να γίνει «μέρος αυτής της ασφαλούς, σταθερής και ευημερούσας Δύσης, από την οποία η Ρωσία ήταν εκτός εκείνη την εποχή».

«Πότε θα μας προσκαλέσετε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ;», θυμήθηκε ότι τον ρώτησε ο Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι η απάντησή του ήταν: «Λοιπόν, δεν προσκαλούμε τους ανθρώπους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Ο Πούτιν ανταπάντησε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να «σταθεί στη σειρά με πολλές χώρες που δεν έχουν σημασία».

O Ρόμπερτσον ανέσυρε την ίδια ανέκδοτη ιστορία για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες στο Foreign Policy (FP) τον Ιανουάριο του 2022. Είπε επίσης ότι ο Πούτιν ήταν πολύ πρόθυμος να καταστήσει τη Ρωσία «μέρος της Δυτικής Ευρώπης» κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνομιλίας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

«Μου είπε: ‘Θέλω να ξαναρχίσω τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Βήμα προς βήμα, αλλά θέλω να το κάνω». Πρόσθεσε ότι ‘κάποιοι δεν συμφωνούν μαζί μου, αλλά αυτό θέλω'», είπε ο Ρόμπερτσον.

Ο Ρόμπερτσον ανέφερε στη συνέντευξη αυτή ότι ο πρόεδρος Κλίντον ήταν επίσης πρόθυμος να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και βοήθησε στη διαπραγμάτευση της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μιας συμφωνίας που καλούσε το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω ένοπλων συγκρούσεων. Η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας υποχρέωνε επίσης το ΝΑΤΟ να αποφύγει τη στάθμευση πυρηνικών όπλων στο έδαφος των νέων κρατών μελών, μια πολυετής ανησυχία της Μόσχας.

Λίγους μήνες πριν από τη συζήτηση που υπενθύμισε ο Ρόμπερτσον, ο Πούτιν κάθισε σε μια συνέντευξη στο BBC με τον Ντέιβιντ Φροστ, στην οποία είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ «εάν και όταν οι απόψεις της Ρωσίας πάψουν να λαμβάνονται υπ' όψιν ως αυτές ενός κακού εταίρου».

«Η Ρωσία είναι μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Και δεν μπορώ να φανταστώ τη δική μου χώρα απομονωμένη από την Ευρώπη και από αυτό που συχνά αποκαλούμε πολιτισμένο κόσμο», είπε ο Πούτιν στον Φροστ το 2000.

Η γνώμη του Πούτιν για τη δυτική κουλτούρα έχει αλλάξει δραματικά από τότε, καθώς τώρα τη θεωρεί αδύναμη, διεστραμμένη και εντελώς «σατανική». Ένα μεγάλο μέρος του εθνικιστικού πολιτικού μηνύματος του Πούτιν είναι η επιθυμία του να φέρει τους πρώην σοβιετικούς δορυφόρους πίσω στο ρωσικό μαντρί για να τους προστατεύσει από την τοξική δυτική κουλτούρα.

Η παρόρμηση του Πούτιν να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ προφανώς διαλύθηκε για διάφορους λόγους. Όπως υποδηλώνει το σχόλιό του στον Ρόμπερτσον ότι δεν ήθελε να περιμένει στην ουρά πίσω από «χώρες που δεν έχουν σημασία», φέρεται να μην ήταν τρομερά σοβαρός για την υποβολή αίτησης εξαρχής.

Ο Guardian σχολίασε ότι οι σκέψεις του Πούτιν για ένταξη στο ΝΑΤΟ τερματίστηκαν αποφασιστικά με την Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία το 2004, την οποία θεώρησε ως συνωμοσία της Δύσης για την υπονόμευση της ρωσικής επιρροής. Ήταν επίσης δυσαρεστημένος από την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτσον είπε στο FP ότι ο Πούτιν στράφηκε αποφασιστικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, και η άνοδος των μαχητικών αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 2014 τελείωσε οριστικά την ιδέα. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σταμάτησε να συνεδριάζει αμέσως μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης των αυτονομιστών στην Ουκρανία το 2014.

Πολύ πριν από τη βασιλεία του Πούτιν, η Σοβιετική Ένωση έκανε μία πρόταση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 1954. Οι Σοβιετικοί δεν ήταν ιδιαίτερα διακριτικοί ως προς την επιθυμία τους να υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ εκ των έσω και να χρησιμοποιήσουν την ένταξή τους για να απωθήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις από την Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ιδιαίτερα ευγενικό όταν αρνήθηκε την πρότασή τους.

Μπάιντεν-Σολτς σχολίασαν την συνέντευξη Πούτιν στον Κάρλσον: «Γελοία, πολλά ψέματα για την ιστορία του πολέμου»

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θυμήθηκε τη «γελοία συνέντευξη» που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρώην Αμερικανό τηλεοπτικό παρουσιαστή, Τάκερ Κάρλσον.

Ο Σολτς είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει «πολλά ψέματα για την ιστορία αυτού του πολέμου» κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.


Ο καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε στη συνέχεια ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται μόνο «να πάρει ένα κομμάτι από το έδαφος των γειτόνων του», περιγράφοντας αυτό ως «ιμπεριαλισμό».

Τόνισε ότι ο μόνος λόγος που ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται είναι επειδή «ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας».

«Το γενικό μήνυμα για αυτόν [τον Πούτιν] θα πρέπει να είναι: Η βοήθειά μας για την Ουκρανία δεν θα μειωθεί», πρόσθεσε ο Σολτς.


Σολτς για Πούτιν: «Γελοιοποιεί τις πραγματικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία»


«Τώρα είδαμε τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου. Για να είμαι ειλικρινής, γελοιοποιεί μόνο τις πραγματικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει μια απολύτως παράλογη ιστορία για τους λόγους αυτού του πολέμου. Υπάρχει ένας πολύ ξεκάθαρος λόγος. Είναι η βούληση του Ρώσου προέδρου και της Ρωσίας να προσαρτήσει τμήμα της Ουκρανίας. Και όποιες ιστορίες λέγονται για αυτό δεν αλλάζουν το γεγονός ότι αυτός είναι ο στόχος των ιμπεριαλιστικών του προθέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...