Κοινωνία

Μάτι: Επισπεύδουν τη δίκη στο Εφετείο – Στόχος να αρχίσει το καλοκαίρι

Μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών απηλλάγη από κάθε άλλη επαγγελματική υποχρέωση προκειμένου μέσα στο Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η καθαρογράφηση της πρωτόδικης απόφασης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο στόχος είναι πλέον μέχρι τα τέλη Μαΐου να προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε 2ο βαθμό και αν προλάβουν τις προθεσμίες με τις επιδόσεις η δίκη να αρχίσει τον Ιούνιο ή μέσα στον Ιούλιο που συνεδριάζει τμήμα διακοπών.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου μετά την απόφαση για το Μάτι

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσε η απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Καλλιόπη Βαρδάκη να ερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά την χθεσινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών.

Τι ζητά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης για τους 15 αθωωθέντες, για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στους καταδικασθέντες, για το ύψος της ποινής για όσους ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι και αποφασίστηκε η μετατροπή της ποινής τους αλλά και για τον τρόπο έκτισης των ποινών.

Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελεως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουλίου 2024 συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και στα 8 χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες, εάν οι όποιες καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες.

Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Άρειο Πάγο.

Παράλληλα, αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας -τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους έξι καταδικασθέντες κατηγορούμενους, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι- αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ