Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Τα Σκόπια μετατρέπονται σε "ενεργειακό δορυφόρο" της Ελλάδας-Κυρίαρχη η χώρα μας στα Βαλκάνια

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια είναι μέρος του ευρύτερου  νεοοθωμανικού σχεδιασμού της 'Αγκυρας, σε μια περιοχή που θεωρεί ότι της ανήκει παραδοσιακά, με την Ελλάδα να αποτελεί το κυριότερό της εμπόδιο.

Οι τουρκικοί στόχοι στα Βαλκάνια

Το "χτίσιμο " συμμαχιών της Τουρκίας στα Βαλκάνια έχει βρεί πρόσφορο έδαφος σε Αλβανία-Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ παράλληλα επιχειρεί ανοίγματα σε Σερβία-Βουλγαρία-Σκόπια και Ρουμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος του Τούρκου Προέδρου, η δημιουργία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, όπως αυτή στην Αλβανία, προκειμένου σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης η χώρα μας να δεσμεύσει δυνάμεις για άμυνα από τον Βορρά.

Αυτόν τον σκοπό άλλωστε εξυπηρετεί η δημιουργία τουρκικών βάσεων στη Λιβύη, προκειμένου η χώρα μας να απειλείται και από το νότο.

Οι Ελληνικοί σχεδιασμοί

Η Ελλάδα ωστόσο όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αποτελεί την κυρίαρχη χώρα  της Βαλκανικής και παράλληλα την χώρα εκείνη στην οποία προσβλέπει η ΕΕ, προκειμένου να τύχει της βοήθειάς της για ένταξη των ταραγμένων Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα ως ήπια δύναμη στα Βαλκάνια, προβάλλει την ισχύ της μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας των γειτονικών λαών της στην Βαλκανική χερσόνησο.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Σκοπίων

Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση Αθήνας και Σκοπίων που έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μήκους 123 χιλιομέτρων. Σε δύο χρόνια θα είναι δυνατή η προμήθεια σε φυσικό αερίου μέσω της Ελλάδας, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της γειτονικής χώρας.

Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024 και θα ολοκληρωθεί μετά από ενάμιση χρόνο, στα μέσα του 2025.

Ο εν λόγω αγωγός θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου, στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα οφέλη για Ελλάδα-ΕΕ 

Τα Σκόπια ουσιαστικά μετατρέπονται σε "ενεργειακό δορυφόρο" της Ελλάδας, έχοντας σχέση εξάρτησης από εμάς. 

Η ροή φυσικού αερίου στην γειτονική χώρα εκτός του οικονομικού όφελους,θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειάς της, απομακρύνοντας οποιεσδήποτε αποσχιστικές τάσεις του παρελθόντος από την Αλβανική μειονότητα που διαβιοί σε αυτήν.

Με τον τρόπο αυτό η σταθερότητα στη γειτονική χώρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού είναι γνωστές οι προθέσεις της Αλβανικής κυβέρνησης για την υποκίνηση αποσχιστικών κινημάτων στα Σκόπια με στόχο την δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας".

Τα αποσχιστικά κινήματα και η εκμετάλλευση των μειονοτήτων στα Βαλκάνια, ήταν ανέκαθεν στο στόχαστρο της Τουρκίας και της Ρωσίας, για την προώθηση των στόχων  και των συμφερόντων τους στα πολύπαθα κράτη της Βαλκανικής.

Η είσοδος στο ΝΑΤΟ φαίνεται να λειαίνει τις αντιθέσεις, απαγορεύοντας την Ρωσική παρέμβαση στην περιοχή, η οποία έχει κάθε όφελος από μια τυχόν νέα στρατιωτική σύγκρουση στην νότια Ευρώπη, αφού έτσι θα "ελαφρυνθεί" το ενδιαφέρον και η βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι μόνο μέσω της ένταξης των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ, θα επέλθει απόλυτη ηρεμία στα βόρεια σύνορά μας, γεγονός που εξυπηρετεί Αθήνα και Βρυξέλλες. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ