"Πλεύρισμα" στην Ιταλία επιχειρεί ο Ερντογάν, για συνεργασία στη βάση win-win στην Αφρική με "πρώτο στόχο" τη Λιβύη.
Αυτό εξάγεται από δημοσίευμα Διεθνούς ΜΜΕ που αναφέρει ότι "Η Τουρκία και η Ιταλία βρίσκουν κοινό έδαφος καθώς και οι δύο χώρες επιδιώκουν να επεκτείνουν την οικονομική και διπλωματική τους επιρροή στην Αφρική. Τα δύο έθνη εξετάζουν ευκαιρίες συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και μετανάστευσης καθώς η παραδοσιακή επιρροή της Γαλλίας στην ήπειρο μειώνεται", επισημαίνοντας:
Η Τουρκική διείσδυση στην Αφρική-Αμυντική συμφωνία με αντάλλαγμα έρευνα υδρογονανθράκων με τη Σομαλία
"Αυτόν τον μήνα, το κοινοβούλιο της Σομαλίας επικύρωσε μια συμφωνία με την Τουρκία για την παροχή ναυτικής προστασίας και βοήθειας στην κατασκευή του ναυτικού της, ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την αφρικανική παρουσία της.
«Με αυτό το σύμφωνο, η Τουρκία θα προστατεύσει τις ακτές της Σομαλίας από πειρατές, τρομοκράτες – οποιονδήποτε παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά μας, όπως η Αιθιοπία», δήλωσε ο Abdifatah Kasim, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σομαλίας.
Μετά την αμυντική συμφωνία ακολούθησε διμερής συμφωνία για την εξερεύνηση ενέργειας στη Σομαλία.
Η αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή υπογραμμίστηκε από την ισχυρή αφρικανική παρουσία στο ετήσιο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας της Τουρκίας, με επτά Αφρικανούς αρχηγούς κρατών, επτά πρωθυπουργούς και 25 υπουργούς Εξωτερικών να παρευρίσκονται.
Η Ιταλική επιρροή στην "Μαύρη Ήπειρο"
Τον Ιανουάριο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni φιλοξένησε Αφρικανούς ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής στη Ρώμη, όπου αποκάλυψε σχέδια για επέκταση της επιρροής της Ιταλίας στην ήπειρο.
"Το μέλλον μας εξαρτάται αναπόφευκτα από το μέλλον της αφρικανικής ηπείρου. Το γνωρίζουμε αυτό και θέλουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί", δήλωσε η Μελόνι.
«Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παρεμβάσεων που μπορεί να βοηθήσει την ήπειρο να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, ξεκινώντας από τους τεράστιους πόρους της».
Η Ιταλία στοχεύει την ενέργεια, τη μετανάστευση με «μη αρπακτικό» σχέδιο για την Αφρική
"Κοινός στόχος" συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας η Λιβύη
Οι αναλυτές λένε ότι και οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας ως μέσο για την επίτευξη των στόχων τους στην Αφρική.
«Η Ιταλία προσπαθεί να εκπληρώσει μια θέση που κατά κάποιο τρόπο άφησαν οι δυτικές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η Τουρκία βρίσκεται ήδη στην Αφρική και στην υποσαχάρια Αφρική», παρατηρεί η Alessia Chiriatti του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, μιας ιταλικής δεξαμενής σκέψης.
«Τα κύρια ζητήματα για αντιπαράθεση ή συνεργασία –θα δούμε– θα είναι η μετανάστευση, τα ενεργειακά ζητήματα και, φυσικά, η οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών», λέει.
Επίσης τον Ιανουάριο, η Μελόνι συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Η συνάντηση περιελάμβανε συνομιλίες για την Αφρική, με επίκεντρο τη συνεργασία στη Λιβύη – μια χώρα όπου οι ειδικοί λένε ότι η Άγκυρα έχει σημαντική επιρροή, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής βάσης.
Το έθνος της Βόρειας Αφρικής είναι η κύρια οδός διέλευσης για τους μετανάστες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, κυρίως μέσω της Ιταλίας.
Η στάση της Τυνησίας προμηνύει άσχημα νέα για τηνΕΕ για συμφωνίες για τη μετανάστευση από την Αφρική.
Η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το βλέπουν ως "τεράστια απειλή", σύμφωνα με τον Ελέμ Ευρίτσε-Τεπετσιλίογλου του Τμήματος Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας.
«Έτσι, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα και για την αποτροπή της παράνομης ροής μεταναστών, καθώς και για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».
Την Τρίτη, οι υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας και της Τουρκίας είχαν συνομιλίες στην Άγκυρα. Η εκμετάλλευση των τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων της Λιβύης είναι επίσης πιθανό κοινό έδαφος.
Η Γαλλία "εκτός"
Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη εκδίωξη καθεστώτων συμπαθών προς τη Γαλλία στον Νίγηρα, το Μάλι και την Γκαμπόν –και μαζί της, η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων– έχει αποδυναμώσει σοβαρά την ιστορική πολιτική και οικονομική επιρροή της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική.
Αυτό προσφέρει μια ευκαιρία στην Ιταλία και την Τουρκία.
«Η Ιταλία θα μπορούσε να έχει μια σημαντική συνεργασία με την Τουρκία για να εκμεταλλευτεί τη θέση που άφησαν στην άκρη ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, όπως η Γερμανία, όπως και οι άλλες δυτικές χώρες στην Αφρική», λέει ο αναλυτής Chiriatti.
«Αλλά θα εξαρτηθεί επίσης από τη διμερή ατζέντα και τα διμερή συμφέροντα που εκφράζουν η Τουρκία και η Ιταλία», προσθέτει. "Αυτό δεν είναι πάντα το ίδιο. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον βήμα προς βήμα."
Πρόσφατα συμφιλιώθηκαν, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δύναμη σταθερότητας στην Αφρική
Εταιρική σχέση αντί ανταγωνισμού
Ο Chiriatti προειδοποιεί ότι η συνεργασία μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το τεράστιο οικονομικό δυναμικό της Αφρικής θεωρείται ότι προσφέρει άφθονο χώρο για εταιρική σχέση.
«Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών χωρών, επειδή οι τουρκικές εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους», λέει η Eyrice-Tepeciklioglu.
"Θα ήθελαν να αποκτήσουν νέα συμβόλαια για μεγάλα έργα, κ.λπ. Η Αφρική έχει απελπιστική ανάγκη από υποδομές. Υπάρχει τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα και κενό υποδομής σε ολόκληρη την ήπειρο", σημειώνει.
Καθώς η Ιταλία και η Τουρκία δεν διαθέτουν την οικονομική δύναμη άλλων σημαντικών παικτών στην ήπειρο -ιδίως της Κίνας- και οι δύο χώρες έχουν ισχυρά κίνητρα να επικεντρωθούν σε πιθανή εταιρική σχέση στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Αφρική."
Ο αρνητικός αντίκτυπος για την Ελλάδα
Μια εταιρική σχέση Ιταλίας-Τουρκίας στη Λιβύη, θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο για τα Ελληνικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι ο Ερντογάν στα πλαίσια αυτής, θα επιχειρήσει να προωθήσει-επιβάλλει τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό ο Ερντογάν να προτείνει συνεργασία Τουρκίας-Ιταλίας , με συμμετοχή της Eni για έρευνα-εξόρυξη-συνεκμετάλλευση θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υποτιθέμενη Λιβυκή ΑΟΖ, στη χάραξη της οποίας προέβησαν αυθαιρέτως Τρίπολη και Άγκυρα,κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας , σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν θα επιδιώξει να κάνει εταίρο-υποστηρικτή την Ιταλία στις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κλέβοντας Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.