Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ενεργειακή -στρατιωτική συνεργασία και ΗΠΑ "δένουν" Αθήνα-Τέλ Αβίβ απέναντι στην Τουρκία που στηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς

Είναι γνωστό ότι το Κατάρ είναι ο οικονομικός χορηγός του κινήματος των "Αδελφών Μουσουλμάνων" σε ισλαμικές χώρες, γεγονός που μέχρι πρότινος, είχε καταστήσει το Εμιράτο εχθρική χώρα προς την πλειονότητα των Αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ,Αιγύπτου.

Η αντιπαλότητα αυτή τέθηκε στο περιθώριο τον τελευταίο χρόνο, οπότε και ξεκίνησαν εκ νέου οι διπλωματικές επαφές μαζί του, από τις Αραβικές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν της στήριξης στους "Αδελφούς Μουσουλμάνους", το Κατάρ είναι ο χρηματοδότης του Ιράν ,της Τουρκίας, και  της Χαμάς, ενώ μέσω της Τεχεράνης χρηματοδοτούνται η Χεζμπολάχ και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι πρόσφατα κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ, στο πλευρό της Χαμάς.

Κύριος εκφραστής της πολιτικής του Κατάρ είναι το κανάλι ALJAZZERA, το οποίο σε άρθρο του , "κόπτεται" για την στάση που επιδεικνύει η Ελλάδα έναντι του Ισραήλ, αναφέροντας ότι "η κάποτε φιλοπαλαιστινιακή Ελλάδα είναι τώρα ένας από τους στενότερους ευρωπαίους συμμάχους του Ισραήλ", επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας:

Η Ελλάδα σύμμαχος του Ισραήλ

"Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, μια θέση αδιανόητη πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία.

«Έρχομαι εδώ όχι απλώς ως σύμμαχος αλλά ως αληθινός φίλος», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ στις 23 Οκτωβρίου, καθώς φούντωσε η τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε.

Η Ελλάδα ακολουθεί την γραμμή της ΕΕ

Ωστόσο παρά την υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας για Παλαιστίνιους αμάχους εγκλωβισμένους στη Γάζα, η Ελλάδα ήταν μία από τις 45 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 27 Οκτωβρίου. Η πλειοψηφία 120 χωρών ψήφισε υπέρ.

Η Ελλάδα, ωστόσο, προσχώρησε στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου, «συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων».

Η Ελλάδα παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις στη φίλη-σύμμαχη χώρα των ΗΠΑ 

Αλλά η Ελλάδα έχει προχωρήσει πέρα από τις δηλώσεις βοηθώντας το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, μεγάλος αριθμός μεταγωγικών αεροσκαφών C-17 και C-130 των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σταθμεύσει στην αεροπορική και ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, και στη βάση της ελληνικής αεροπορίας στην Ελευσίνα, κοντά στην Αθήνα, σε περίπτωση που θα πρέπει να είναι απαραίτητη μια μαζική εκκένωση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ.

Η στάση της Ελλάδας άλλαξε μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου προς Ισραήλ και Παλαιστίνιους

Η επίσημη θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική, που τώρα υποστηρίζεται από δεξιά και αριστερά κόμματα όταν βρίσκεται στην εξουσία, είναι εντελώς διαφορετική από την παραδοσιακά φιλοπαλαιστινιακή πολιτική της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν είχαν ακόμη αναπτύξει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

Όταν ο προκάτοχος του Νετανιάχου, Μεναχέμ Μπέγκιν, εισέβαλε στον Λίβανο για να καταστρέψει τη στρατιωτική πτέρυγα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το 1982, τα ελληνικά πλοία οδήγησαν τον ηγέτη της οργάνωσης, Γιάσερ Αραφάτ, ασφαλή στην Αθήνα.

Η υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους δεν ήταν απλώς συναισθηματική.

Ένας  λόγος ήταν η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρθηκε πολύ να πάρει τις ψήφους του ΟΗΕ υπέρ της θέσης της στο Κυπριακό», δήλωσε στο Al Jazeera ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Έπρεπε να σταθμίσεις μία ψήφο του Ισραήλ έναντι 20 περίπου ψήφους Αράβων».

Οι αρχές της προσέγγισης έγιναν το 1990, όταν ο πατέρας του Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγνώρισε πλήρως και νομικά το Ισραήλ, το οποίο έκρινε απαραίτητο «για την αποκατάσταση και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή».

Οι στενές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας την δεκαετία 1990

Ωστόσο, η στενή σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία τη δεκαετία του 1990 ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα.

«Το τουρκικό κριτήριο, μια μόνιμη θέση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπαγορεύει ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ εάν αναπτύσσει επίσης τις σχέσεις του με την Τουρκία», δήλωσε στο Al Jazeera ανώτερος ελληνικός κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Τους θέσαμε αυτό το δίλημμα και οι Ισραηλινοί εκείνη την εποχή είχαν πολύ πιο στρατηγικά συμφέροντα στην Τουρκία, οπότε τους αναγκάσαμε να επιλέξουν την Τουρκία».

Η αλλαγή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ το 2010 

Το 2010, μια άλλη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς άλλαξε τα πάντα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια στη βοήθεια των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί καταδρομείς επιτέθηκαν στον στολίσκο, υποπτευόμενοι ότι μετέφερε όπλα, σκοτώνοντας εννέα άτομα.

Η κατάρρευση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ ήταν ένα κενό που το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας κινήθηκε για να καλύψει «με εκπληκτική ταχύτητα», είπε ο Τζιαμπίρης.

«Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια ως μια πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να διευκολύνει τη σχέση του Ισραήλ με την ΕΕ και να αμβλύνει την απομόνωσή του λόγω της συμπεριφοράς του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οικονομία και φυσικό αέριο έφεραν κοντά Αθήνα-Τέλ Αβίβ

Είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει εκείνο το έτος και χρειαζόταν μια διάσωση από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον.

Σηματοδοτώντας υποστήριξη προς το Ισραήλ, πλησίασε πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα γινόταν επίσης μέρος μιας εκκολαπτόμενης ενεργειακής εταιρικής σχέσης.

Το 2010 ήταν η χρονιά κατά την οποία το Ισραήλ ανακάλυψε τον Λεβιάθαν, κατέχοντας εκτιμώμενα 566 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και μετατρέποντας το Ισραήλ σε μια νύχτα στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εξαγώγιμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επόμενο έτος, Ελλάδα και Ισραήλ άρχισαν να συζητούν για την κατασκευή του EastMed – ενός υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 1.900 χιλιομέτρων (1.180 μίλια), 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως για τη μεταφορά 10-20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας κάθε χρόνο.

Οι ελληνικές εταιρείες υδρογονανθράκων έχουν σχηματίσει μια κοινοπραξία για την κατασκευή αυτού του αγωγού και μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα παίζει ήδη στρατηγικό ρόλο στην ισραηλινή οικονομία.

Η Αμυντική σχέση των δύο χωρών

Όταν το 2020 οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν τεταμένες, η Ελλάδα επιδίωξε μια σχέση με την εξελιγμένη αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ.

Η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη της στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ στις 6 Μαΐου 2020, μισθώνοντας δύο UAV Heron για την παρακολούθηση του Αιγαίου.

Το 2022, η Ελλάδα θα αγόραζε επίσης το αμυντικό σύστημα αντι-drone Drone Dome από την Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ και το 2023 θα αγόραζε δεκάδες drones επιτήρησης και αναγνώρισης Orbiter 3, επίσης από τη Rafael.

Ο Μητσοτάκης υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας για την κυβερνοασφάλεια με τον Νετανιάχου τον Ιούνιο του 2020 και κάλεσε τους Ισραηλινούς επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση για να φτάσουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής.

Τον Φεβρουάριο του 2021, οι ισραηλινοί κατασκευαστές αμυντικών εταιρειών SK Group και Plasan ανέλαβαν τον έλεγχο της εκλιπούσας Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Το 2022, η Ελλάδα και η Elbit του Ισραήλ εγκαινίασαν ένα κοινό κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων στη νότια ελληνική πόλη της Καλαμάτας. Το Ισραήλ είχε κάποτε αναζητήσει εκπαιδευτικό εναέριο χώρο από την Τουρκία. Τώρα είχε τη χρήση της τεράστιας περιοχής πληροφοριών πτήσης της Αθήνας.

Το 2023, η Ελλάδα αγόρασε 34 πυραυλικά αμυντικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Spike NLOS με περίπου 500 πυραύλους από το Elbit του Ισραήλ για να προστατεύσει τα νησιά του στο ανατολικό Αιγαίο.

Η στροφή της Τουρκίας προς την Χαμάς

Η Τουρκία κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσφέροντας στους ηγέτες της Χαμάς διαβατήρια και γραφεία σε τουρκικό έδαφος.

Ο Ερντογάν απογοήτευσε πρόσφατα την Ουάσιγκτον όταν είπε ότι η Χαμάς δεν ήταν «τρομοκρατική» οργάνωση και αποκάλεσε το Ισραήλ κατακτητή.

Αυτό τοποθετεί την Ελλάδα και την Τουρκία σε αντίθετες πλευρές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα."

ΗΠΑ-ενέργεια-άμυνα οι "κοινοί παρανομαστές" για Αθήνα και Τέλ Αβίβ

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται κοινά συμφέροντα μεταξύ τους σε βασικούς τομείς όπως,  η ενέργεια, η οικονομία, η άμυνα, ενώ παράλληλα η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, προαίωνιο πιστό σύμμαχο του Τέλ Αβίβ, έχει φέρει ακόμη ποιό κοντά τις δύο χώρες.

Άποψή μας είναι ότι τα παραπάνω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το "σπάσιμο" των σχέσεων Τουρκίας με Ισραήλ και ΗΠΑ.

Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από δυνατούς συμμάχους όπως είναι ΗΠΑ-Ισραήλ για επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει από την αναθεωρητική-επιθετική Τουρκία του Ερντογάν.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ