Ελληνοτουρκικά

Κατάψυξη ή φούρνος; Ο Ερντογάν παίζει το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΝΑΤΟ- Καυτό δεκαπενθήμερο με εξελίξεις

Ως γνωστόν στις 11-12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα στις 6 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί  τετραμερής Σύνοδος Φινλανδίας-Τουρκίας-ΝΑΤΟ-Σουηδίας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πεισθεί ο Ερντογάν να άρει τις ενστάσεις του για την είσοδο της Σουηδίας στη Βορειοτλαντική συμμαχία.

Η τετραμερής διάσκεψη και οι Τουρκικές ενστάσεις για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

Έτσι εάν η  τετραμερής Σύνοδος της 6ης Ιουλίου αποτύχει, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η Σουηδία δεν θα πάρει το πράσινο φως ένταξής της στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο κορυφής του στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία, καταστρέφοντας έτσι  τον πανηγυρικό χαρακτήρα που η εν λόγω Σύνοδος θα είχε  σε περίπτωση ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας στους κόλπους της Συμμαχίας.

Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο  το  ήδη υπάρχον  κακό κλίμα σε βάρος της Τουρκίας από τα λοιπά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία διαφωνεί  και για την νέα Στρατηγική Άμυνας του ΝΑΤΟ

Ωστόσο δεν είναι μόνο η είσοδος της Σουηδίας που θα εξεταστεί στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και το αν θα δοθεί η έγκριση από τα κράτη μέλη του, στα  λεπτομερειακά στρατιωτικά σχέδια αντίδρασης της Συμμαχίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης.

Η Τουρκία αναφέρεται ότι δεν συμφωνεί με μια νέα «στρατηγική άμυνας», που λέγεται ότι είναι η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση που έχει συνταχθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνοντας:

Αυτή η στρατηγική, που εκπονήθηκε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υποτίθεται ότι θα λάβει το πράσινο φως από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ σε δύο εβδομάδες.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι περιλαμβάνει μυστικά «περιφερειακά σχέδια» που εκτείνονται σε χιλιάδες σελίδες που προτείνουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση.

Θεωρείται ως μια «θεμελιώδης αλλαγή», καθώς το ΝΑΤΟ χρειάζεται αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας.

Για δεκαετίες, έχει κάνει μικρότερους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. δεν έχει αντιμετωπίσει μεγάλο πόλεμο.

Τουρκικό μπλοκάρισμα στο ΝΑΤΟ για Κύπρο και "Στενά"

Ωστόσο, στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέα σχέδια για το πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση, αφού η Τουρκία ήταν αυτή που μπλόκαρε την κίνηση.

Επικαλούμενο έναν ανώνυμο διπλωμάτη, το δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η Τουρκία εμπόδισε την έγκριση σχετικά με τη διατύπωση γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Άλλες αναφορές δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει το προσχέδιο κειμένου να αναφέρεται σε κρίσιμες πλωτές οδούς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «Τουρκικά Στενά» και όχι ως «Στενά».

Ωστόσο η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και της Θάλασσας του Μαρμαρά που βρίσκεται ανάμεσά τους, τα αναφέρει απλώς ως «Στενά».

Η χρήση του όρου «Τουρκικά Στενά» θα μπορούσε να έχει νομικές επιπτώσεις που θα έδιναν στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο υπονομεύοντας τα δυτικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της  δεν αναμένεται να συμφωνήσει με το τουρκικό αίτημα, λόγω της επιθετικότητας της Άγκυρας και των ανυπόστατων  διεκδικήσεων σε βάρος της στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και του Κυπριακού, όπου ο Ερντογάν επιθυμεί λύση δύο(2) κρατών και όχι ένα  κράτος στα πλαίσια Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Η Τουρκική διαμάχη με τις ΗΠΑ και ο εναγγαλισμός με Ρωσία και Ιράν

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι ολοένα και περισσότερο «ένας ανατρεπτικός σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ. Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ γενικά και τις ΗΠΑ ειδικότερα, ο Ερντογάν προχώρησε στην αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν στη συνέχεια  την  πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία ως αντίποινα. 

Ο Ερντογάν ακολουθεί μια αυτόνομη πολιτική, αρκετά διαφορετική από αυτή του ΝΑΤΟ γενικότερα, όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία έχει συμπαρασταθεί ή έχει ωφεληθεί πολύ στη διαχείριση των Κούρδων ανταρτών από τη ρωσική επέμβαση στη  Συρία. Οι ζώνες ασφαλείας που δημιούργησε η Τουρκία στο βόρειο τμήμα της Συρίας δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη ρωσική έγκριση.

Το 2019 ο Ερντογάν πραγματοποίησε στρατιωτική εισβολή για να πολεμήσει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία που βοηθούσαν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία είναι ήδη ένα προβληματικό μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα με Συμμάχους και  αναπτύσσοντας σχέσεις με εχθρούς του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπως είναι η  Ρωσία και το Ιράν, με τις οποίες επιχειρεί να χαράξει από κοινού το μέλλον της μεταπολεμικής Συρίας με τον Άσαντ στο τιμόνι της χώρας, παραγκωνίζοντας τελείως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η επικύρωση των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ  σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης είναι δύο πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα  για τη Συμμαχία που η Τουρκία μπλοκάρει μέχρι στιγμής.

Σε περίπτωση εμμονής  άρνησης του Ερντογάν στα παραπάνω δύο ζητήματα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει παίρνοντας μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Τα μέτρα αυτά  θα μπορούσαν να αφορούν περαιτέρω περιθωριοποίησής της, ακόμη και μη συμμετοχής θεσμικών οργάνων της στη Συμμαχία σε συσκέψεις αυτής, βάζοντας την  σε μια ιδιότυπη καραντίνα άρνησης πρόσβασης πληροφόρησης σε σχέδια και αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά η Τουρκία θα ήταν τύποις μέλος του ΝΑΤΟ,  βάζοντας την η Συμμαχία  "στην κατάψυξη".

Συνεπώς το επόμενο  δεκαπενθήμερο θα είναι  ιδιαίτερα καθοριστικό για  την Τουρκία  και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντί της εφεξής.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...