Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε τη Δευτέρα εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, με τις οποίες προέτρεπε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εμποδίσει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η Τουρκία θέλει να αγοράσει δεκάδες F-16 και κιτ αναβάθμισης από τις ΗΠΑ για τον υπάρχοντα στόλο της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα παραμένει επίσης ανήσυχη για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει ανώτερα αεροσκάφη F-35, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στην Άγκυρα να αγοράσει με το σκεπτικό ότι τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών για το αεροσκάφη αυτά.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων εδαφικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι οργανώνει μια προσπάθεια άσκησης πίεσης εναντίον της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, αν του ζητηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
"Ο Μητσοτάκης ας σκεφτεί τώρα το μέλλον. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που λέει στις ΗΠΑ "μην δώσετε τα F-16 στην Τουρκία"", δήλωσε ο Ερντογάν αργά τη Δευτέρα, καθώς ματαίωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των γειτονικών χωρών. "Δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης για μένα".
Η αναζωπύρωση των εντάσεων έρχεται καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ξεπεράσει την αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία λόγω της φερόμενης υποστήριξής τους σε Κούρδους μαχητές που επιδιώκουν αυτονομία και μάχονται εδώ και χρόνια με την Τουρκία.
Όπως τονίζει το Bloomberg, Ελλάδα και Τουρκία είχαν κινητοποιήσει το ναυτικό και τα πολεμικά τους αεροσκάφη στη Μεσόγειο μόλις το 2020, λόγω εντάσεων που έχουν τις ρίζες τους στις έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, καθώς και λόγω εδαφικών διαφορών στο Αιγαίο. Οι διπλωματικές συνομιλίες για τη μείωση των εντάσεων δεν έχουν αποφέρει απτά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, σημειώνεται στο δημοσίευμα