Η Ελλάδα απέσυρε ποινικές διώξεις κατά δεκάδων διεθνών εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας(ΜΚΟ) που ήταν ύποπτοι, από κατασκοπεία έως διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μέσω της νήσου Λέσβου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε το Reuters την Τρίτη.
Τα περισσότερα από τα 35 άτομα που κατηγορήθηκαν το 2020 για ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης και παροχή υποστήριξης σε διακινητές που μετέφεραν μετανάστες, ήταν Γερμανοί πολίτες. Οι υπόλοιποι ήταν άνθρωποι από τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία. Συνελήφθησαν και αρνήθηκαν τότε ότι είχαν διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα.
Η υπόθεση αποσύρθηκε λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters.
Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή ενός τεράστιου κύματος προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015 και το 2016, πολλοί μέσω των απομακρυσμένων νησιών της κοντά στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου. Αυτή η ροή έκτοτε μειώθηκε.
Η υπόθεση βασίστηκε σε επιχείρηση του 2020 της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής μονάδας με την κωδική ονομασία Αλκμήνη και αφορούσε μυστικούς πράκτορες που ταξίδεψαν ως μετανάστες από την Τουρκία στη Λέσβο.
Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ενεπλάκησαν αρχικά επειδή υποψιάζονταν ότι οι ανθρωπιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τηλεφωνική γραμμή για μετανάστες και αιτούντες άσυλο που χρειάζονται διάσωση στη θάλασσα, είχαν διαβιβάσει πληροφορίες για τις κινήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής και τον εξοπλισμό των πλοίων. Ωστόσο, η έρευνα ενός δικαστή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες και το υλικό που συλλέχθηκαν δεν ήταν εμπιστευτικά.
«Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες σε βάρος των κατηγορουμένων», αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.