Σε σχετική έρευνα του Guardian, αναφέρεται ότι μόλις το 6% των επιστημόνων που συμμετείχαν θεωρούν ότι η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί το όριο της ανόδου του 1,5 βαθμού Κελσίου - η μόνη περίπτωση να επιτευχθεί αυτό, είναι η ανθρωπότητα να εντατικοποιήσει σε τεράστιο βαθμό της προσπάθειές της για μειώση των εκπομπών άνθρακα.
«Το να μην προσπαθήσουμε ωστόσο, δεν είναι επιλογή», είναι η άποψη στην οποία συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο δημοσίευμα το τι θα συμβεί στον πλανήτη και στους... κατοίκους του, σε κάθε σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας.
Στον 1,5 βαθμό Κελσίου, τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες εντατικοποιούνται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν, τα παγόβουνα λιώνουν.
Στους 2 βαθμούς Κελσίου, το σφοδρό κύμα καύσωνα που έπληξε τις περιοχές στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, θα είναι από 100 έως 200 φορέςπιο έντονο. Οι ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο θα διπλασιαστούν.
Στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα απωθηθούν πέρα από το «κλιματικό όριο» της ανθρωπότητας,δηλαδή θα βιώνει πολύ πιο δυσχερής συνθήκες.
Στους 3 βαθμούς Κελσίου, πόλεις όπως η Σαγκάη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Μαϊάμι και η Χάγη, θα βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Πάνω από τους 3 βαθμούς Κελσίου, ο αντίκτυπος των κλιματικών επιπτώσεων θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέσω της έλλειψης τροφίμων και νερού. Οι κλιματικοί πρόσφυγες θα ανέρχονται σε εκατομμύρια.