Καιρός

Αφρικανική σκόνη «πνίγει» την Αττική - Θαμπή η εικόνα της Ακρόπολης

Πιο συγκεκριμένα, αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αθήνα καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες της αφρικανικής σκόνης. Όπως προκύπτει και από τον χάρτη του Κοπέρνικου, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για μεταφορά μεγάλης ποσότητας σκόνης από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο και τη χώρα μας.

Ο συνδυασμός ζέστης και αφρικανικής σκόνης έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική για τους κατοίκους.

Τι πρέπει να κάνει κανείς αν έχει έντονα συμπτώματα

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου στην κάμερα της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αφρικανική σκόνη και αν χρειάζεται να φοράμε μάσκα.

«Αυτό που πρέπει να κάνει κανένας είναι, πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, όταν θα υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη, πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του για να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, δηλαδή να αυξήσουμε είτε τη δόση των φαρμάκων ή τη συχνότητα, είτε να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, αλλά ποτέ από μόνοι μας.

Εάν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα σήμερα ή αύριο που έχουμε αφρικανική σκόνη, μην το αποδώσει σε αυτό. Εάν έχει συμπτώματα σημαίνει πως έχει κάποια νόσο και δεν την έχει διαγνώσει. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί γιατί βήχει. Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και αν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Αν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαγνωστεί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε στο τέλος ότι εάν κάποιος έχει νόσο, καλό είναι φορά μια μάσκα αυξημένης προστασίας καθώς κρατούν το 95-99% των σωματιδίων και προστατεύουν.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ