Tουρκικά και Λιβυκά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τον στρατάρχη Χαφτάρ, δυνάμεις του LNA συγκεντρώνονται στο μέτωπο της Τρίπολης και προετοιμάζονται για επίθεση.
Επίσης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφθασαν στον περιοχή Terhune, που βρίσκεται ΝΑ της Τρίπολης και αποτελεί κέντρο των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Ταυτόχρονα ο στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, πριν το υπογράψει, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Πρόκειται για μία απίστευτη προπαγάνδα της Μόσχας, η οποία ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει την χθεσινή ήττα από τον Χαφτάρ.
Μέσα σε όλα αυτά. η Αθήνα είναι απούσα, καθώς παρακαλάει να βρεθεί στην σύνοδο του Βερολίνου, όμως η Μέρκελ δεν φαίνεται και τόσο θερμή, καθώς προσκάλεσε τους πάντες εκτός από εμάς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Τουρκολίβυος Πρωθυπουργός της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.
Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ.
Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τη σύνοδο του Βερολίνου όσον αφορά το θέμα της Λιβύης ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα «κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου».
«Δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας, είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε και όχι εμείς» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά σημείωσε στην απάντησή του μετά από σχετική ερώτηση ότι «έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικων». «Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Ο ΣΑΡΑΤΖ
Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός της Τρίπολης, ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ, μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα, οι οποίες δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία λόγω της αποχώρησης του στρατάρχη Χαφτάρ.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης μάλιστα σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην χώρα.