Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Μητσοτάκης-Τσίπρας μετωπική σύγκρουση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Νεώτερη ενημέρωση

Σε σκληρή σύγκρουση εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους.

Η συνεδρίαση είχε αρκετή ένταση χωρίς ωστόσο να κατατεθούν περαιτέρω στοιχεία από την αντιπολίτευση επί των κατηγοριών προς την κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σταχυολόγησε τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Όπως είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».


Ο Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο κ. Τσίπρας ζήτησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο Πρωθυπουργός και να απαντήσει.

«Έχω τη δυνατότητα να πάρω το λόγο όποτε το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημά του. Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο είναι δικό μου θέμα στη διακριτική μου ευχέρεια». Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Αν θέλετε ολοκληρώστε το λόγο σας για να πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός για την τριτολογία. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 108 φορές αν εσείς μιλήσετε 107. Δεν γίνεται να του αρνηθούμε τον τελευταίο λόγο. Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας. Δεν θα απαντήσει με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς» είπε. Τότε ακούστηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση: «Τι φοβάστε;» με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά «Φοβάμαι τον κορονοϊό».

Τέλος ο κ. Τσίπας εξέφρασε, όπως είπε «την βαθύτατη ανησυχία του για τον πρωθυπουργό». «Γιατί του έθεσα ένα κρίσμιμο ερώτημα για το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και φρτόντισε να μην απαντήσει να να εξέλθει της αίθουσας» είπε. «Με την εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να παίζει. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, πράγμα που τελικά έγινε. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας ότι το predator δεν λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ο Πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «η συζήτηση έληξε».
 
«Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος θα τα ερευνήσει»

«Είπατε κ. Τσίπρα επι λέξει «το παράνομο predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας». Είστε ψεύτης. Ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό και πάντως ουδέποτε υπήρξα αποδέκτης τέτοιας πληροφορίας πλην του επισήμου καναλιού της ΕΥΠ. Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτορυγούσε το Predator στο γραφείο μου. Εχετε στοιχεία; Πάρτε το λόγο να απαντήσετε. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα ότι άκουγα εγώ τον Χατζηδάκη. Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, από που το ξέρετε; Προσκομίσατε στοιχεία στον κ. Ντογιάκο; Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να ερευνήσει. Αρα ως προς τι όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι θέατρο. Θα ερευνήσει και αν εντοπίσει στοιχεία θα πάρει τις αποφάσεις. Δεν θα επιτρέψω αυτή τη διαδικασία να μετατραπεί σε θέατρο παραλόγου. Μας είπατε ότι δεν παίζετε με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν παίζετε εσείς; Όταν εργαλειοποιείτε μια πληροφορία που δεν έχετε καμία απόδειξη; Εσείς θα το αποδείξετε κ. Τσίπρα. Με καλείτε να κάνω  μηνύσεις. Εγώ κ. Τσίπρα δεν κάνω μηνύσεις. Εσείς αν κρίνετε ότι θίγεστε από όσα λέει ό τέως υπουργός Δικαιοσύνης  αυτά τα λένε εκτός από Κοντονή η κα Κωνσταντοπούλου και ο Παρασκευόπουλος. Ε, λοιπόν κάντε μήνυση στον κ. Κοντονή» ανέφερε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός. 


Μητσοτάκης στη δευτερολογία του: Επί των ημερών σας έγιναν 75.000 επισυνδέσεις

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει στην ΕΥΠ το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενέργειές τους.  «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά».

 

«Σας άκουσα κ. Τσίπρα με προσοχή να αναφέρεστε σε δηλώσεις του κ. Καραμανλή και κ. Σαμαρά. Γίνατε ταυτόχρονα και σαμαρικός και καραμανλικός. Είναι επίτευγμα. Μόνο που η προσπάθειά σας να εμφανίζετε την παράταξή μας διαχασμένη πέφτει συνέχεια στο κενό. Εχετε στα χέρια σας το όπλο: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Εχει παρέλθει το εξάμηνο, μπορείτε. Τελευταία φορά κάνατε πρόταση δυσπιστίας για ένα χιονιά, τώρα που λέτε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας δεν θα κάνετε;» ανέφερε αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στην ΕΥΠ: «Ο πρώτος που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η υπαγωγή της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι επι της ουσίας σωστή επιλογή. Την ίδια επιλογή κάνει Γερμανία, Γαλλία Ιταλία κ.α. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΕΥΠ να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η ΕΥΠ πρέπει να στρέφει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες εκτός Ελλάδος. Η εγχώρια έννομη τάξη είναι αρμοδιότητα του Προστασίας του Πολίτη. Η αντιτρομοκρατική έχει δυνατότητα να κάνει νόμιμες επισυνδέσεις. Πολύ περισσότερες παρακολουθήσεις κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από ότι η ΕΥΠ».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις επισυνδέσεις στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Οι εκθέσεις της ΑΔΑΕ δίνουν απόλυτους αριθμούς για νόμιμες επισυνδέσεις, δημιουργώνταςτην την εντύπωση ότι αφορούν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Είναι λάθος αυτό. Επι ημερών σας κ. Τσίπρα έγιναν 70 χιλιάδες επισυνδέσεις. Δεν αφορούσαν 70 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, αλλά περιλαμβάνουν ανανεώσεις και πολλά τηλέφωνα του ίδιου προσώπου».

Και επανήλθε στην ΕΥΠ και τη λειτουργία της: «Δεν θεωρούμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ κ. Τσίπρα. Εχουμε σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι απαιτούν από την ΕΥΠ να αναλάβει δράση σε προκαθορισμένα πλαίσια . Θεωρούμε ότι η ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων αλλά και τις επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΥΠ είναι σωστή. Η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων πιο δύσκολη κάνει την διαδικασία. Εσείς μας είπατε ότι αφαιρέσατε τον 2ο εισαγγελέα για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορη. Η εισαγωγή πολιτικού φίλτρου μεταφέρει μεγάλο βάρος στον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποφανθεί πριν από τους εισαγγελείς και θα χρειαστεί να είναι σκληρά τεκμηριωμένη η εισήγηση για να συνηγορήσει ο Πρόεδρος της Βουλής σε μια τέτοια διαδικασία».

«Πρεπει κ. Τσίπρα να είστε σε απόγνωση για να εμφανίζετε ως μεγαλύτερο επιχείρημα το να μηνύσουμε τους δημοσιογράφους. Είμαι 19 χρόνια στην πολιτική και δεν έχω κάνει ποτέ μηνύσεις σε δημοσιοργάφους. Εάν το έκανα εκεί θα άκουγά περισσότερα, ότι καταλύω το κράτος δικαίου. Εδώ όμως συμβαίνει το ανάποδο. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης διότι θίχτηκε. Τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά θίχτηκαν γιατί είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και αποδεικνύεται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι διακινήθηκαν 10 εκατ δολάρια για να στηθεί το δίκτυο. Επίσης ο υπεύθυνος της προσπάθειας εκείνης ήταν ο κ. Βαξεβάνης. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Πριν καλά καλά κ. Βαξεβάνη… συγνώμη κ. Τσίπρα ήθελα να πω. Πριν καλά καλά αναφερθείτε σε αυτή την επιχειρηματολογία ο κ. Βαξεβάνης είχε ήδη κάνει τουιτ ότι πρέπει να του κάνω μήνυση. Αυτός σας γράφει τις ομιλίες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Με ρωτάτε αν γνώριζα για τις παρακολουθήσεις. Στην περιβόητη λίστα του Predator, αν είναι αληθινή, παρακολουθείτο 5 στενοί μου συνεργάτες, η προσωπική μου γραμματέας. Αν ήθελα κάποιος να παρακολουθεί, τότε μάλλον εμένα ήθελε να παρακολουθήσει. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια. Τι είναι αυτά που λέτε. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι εγώ παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησής μου; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεσαι λίγο να τα λες αυτά (σ.σ. αναφέρετε στον Τζανακόπουλο που φωνάζει όρθιος). Ότι έγώ παρακολουθούσα ή γνώριζα ότι παρακολουθούσαν τοι αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Να μάθω τι ; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Είστε σε παραληρηματική κατάσταση κ. Τζανακόπουλε, δείτε το αυτό. Με τον κ. Φλώρο έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Α ΓΕΕΘΑ δεν θέλω να σχολιάσω. Γνωρίζω ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου κάποιοι χαίρονται».

«Όσα είπα τέλη Αυγούστου ισχύουν στο απόλυτο. Είχα πει τότε ότι δεν γνώριζα τίποτα όχι μόνο για Ανδρουλάκη αλλά κανενός πολιτικού προσώπου. Είχα πει τότε κ. Τσίπρα αν μπορείτε και εσείς να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούσατε κανένα πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία. Σας είχα πεί επίσης ότι αν γνωρίζετε θα παρανομούσατε γιατί κανείς δεν νομιμοποιείται να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Είπατε το πρώτο ψέμα. Ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθούταν ή όχι; Το γνωρίζατε; Όταν ανεβήκατε και είπατε ότι δεν παρακολουθούταν επι ημέρών σας κανείς πολιτικός λέγατε ψέματα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στις παρακολουθήσεις.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κανείς βουλευτής, είπα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Άρα το γνωρίζατε. Μας είπε ότι γνώριζε ότι παρακολουθούταν ο κ. Πιτσιόρλας αλλά μας είπε εδώ ότι δεν γνώριζε για παρακολούθηση βουλευτή για να θολώσει τα νερά. Εγώ σας απάντησα ότι δεν ξέρω και δεν δικαιούμαι να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Τώρα σας ρωτώ εγώ. Κύριε Τσίπρα επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές. Εγώ σας απάντησα ευθέως».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Ερχομαι σε ένα ζήτημα που θεωρούσα ότι θα το προσπερνούσατε... αναφέρομαι στους Ποινικούς Κώδικες. Αποτέλεσε ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Ποιος το είπε; Ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. Ο δικός σας υπουργός, σας κατηγορεί ότι φέρατε Ποινικό Κώδικα κάνοντας την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα και σας κατηγορεί όχι τυχαίος υπουργός αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης σας, δηλαδή τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Θα μου εξηγήσετε κ. Τσίπρα; Το βράδυ των ευρωεκλογών βγαίνετε στην τηλεόραση και προκηρύξατε εκλογές διαλύοντας την Βουλή και μετά κρατήσατε ανοικτή τη βουλή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με κατεπείγουσα διαδικασία αλλαγή ποινικού κώδικα 1.000 σελίδων. Γιατί; Ποιους εξυπηρετήσατε; Καταλαβαίνω ότι η συζήτηση δεν σας έχει πάει όπως την περιμένατε αλλά τέτοιο εκνευρισμό δεν τον καταλαβαίνω. Την δόξα Πολάκη πολλοί ζήλεψαν».

«Να είστε πολύ προσεκτικός κ. Τσίπρα όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε εσείς που διορίσατε πρόεδρο Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα και μετά την κάνατε σύμβουλο σας. Κάνατε δημοψήφισμα μέσα σε μια εβδομάδα. Εσείς έχετε δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Μιλήσατε για άθλιες πολιτικές που θέλουν άθλιες μεθόδους. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ πολλά επίθετα. Αν έψαχνα να βρω μια τελευταία δήλωση που να αποτυπώνει τον ορισμό πολιτικής αθλιότητας θα σας έλεγα ότι είναι η κουβέντα που είπατε στην Κοζάνη που είπατε ότι αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής, αν κλέψεις 20 ευρώ δέχεσαι μια σφαίρα. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να ερευνήσει η Δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ και εως τότε απαιτείται προσοχή από όλους. Να μην φαντάζεστε ότι θα ξαναγίνουν όσα εσείς οργανώσατε τον Δεκέμβριο του 2008. Δεν τα λέω εγώ, η κα Παπαρήγα τα είχε πει Χαίρομαι κ. Τσίπρα που επαναλάβατε και σήμερα ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση. Φαντάζομαι ότι αυτά είπατε και στον κ. Ντογιάκο όταν τον επισκεφθήκατε και φαντάζομαι ότι αν έχετε στοιχεία, θα τα καταθέσετε στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα βρει τι έγινε στο παρλεθόν. Είπατε ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ερευνά και η Δικαιοσύνη να αποδεικνύει. Να πετάξετε τη λάσπη και μετά αν η δικαιοσύνη αποφανθεί μετά από 3-5 χρόνια ότι δεν υπάρχει τίποτα δεν βαριέσαι κανείς δεν θα ασχοληθεί. Αυτά που κάνατε στην Νοβάρτις δσεν θα σας επιτρέψουμε να τα κάνετε ξανά. Στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν όλοι αν υπάρχουν ευθύνες. Πολιτικά οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους» ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του, έκανε λόγο για μια «γενναία θεσμική απάντηση» ενώ παράλληλα απηύθυνε μια σειρά ερωτημάτων για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ και της αφαίρεσης του δεύτερου εισαγγελέα όσον αφορά την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε».

 

 

Αρχικό κείμενο

Σφοδρή είναι η πολιτική αντιπαράθεση κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ στην ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή με τις ψήφους της ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τοποθέτησή του όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, ένα θεσμικό πλαίσιο που, όπως είπε, καθιστά τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Πλέον, ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός, ενώ ιδρύεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας, είναι δυο από τις συνολικά επτά αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον», είπε και ανακοίνωσε ότι η χρήση λογισμικών όπως το Pretador γίνεται κακούργημα και μπορεί να επιφέρει έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ζητούμενο είναι η εναρμόνιση εθνικής ασφαλείας και ατομικών δικαιωμάτων, είπε ο πρωθυπουργός, που εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο Documento κάνοντας λόγο για «εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας χωρίς κανένα στοιχείο» και τον Κώστα Βαξεβάνη «εθνικό συκοφάντη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, με αφορμή το δημοσίευμα πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης έσωσε την οικογένειά του από τη φωτιά στο Μάτι λόγω του Predator! «Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές».

Η αρχή

«Στα τέλη του Αυγούστου από αυτό εδώ το βήμα είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να αναβαθμιστεί  η λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Το έκανα μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει όλα τα βήματα με μια γενναία θεσμική απάντηση», ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια σύνθετη διαδικασία γιατί σε αυτή προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας και παράλληλα δεν πρέπει να αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών.

Το 1994 μόλις ένας στους 200 Έλληνες είχε κινητό και το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος όταν υιοθετήθηκε η πρώτη νομοθεσία. Από τότε επιδείχθηκαν μηδενικά αντανακλαστικά στις εξελίξεις.

Το σημερινό νομοσχέδιο απαντά σε όλα και άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν όπως η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Κοινή βάση πρέπει να είναι και μια παραδοχή ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία βασικών βραχιόνων του κράτους. Η χώρα μας γειτονεύει με πολλούς κινδύνους και είναι στο κέντρο πολύπλοκων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και απαιτεί διαρκή και συνεχή εγρήγορση», πρόσθεσε. 

Το νέο πλαίσιο

Περιέγραψε επτά τομές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Για τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ: Θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ.

Παράλληλα, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ και μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Δεύτερον, γίνεται πιο αυστηρός και σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι εκείνος που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Τρίτον, τίθεται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου θα μπορεί να την ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα είναι σαφές και θα πρέπει να συμφωνούν δυο και όχι ένας εισαγγελέας. Όταν η άρση του απορρήτου θα αφορά αιρετούς θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Τέταρτον η ενημέρωση όποιο τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά την παρέλευση 3 ετών. 

Πέμπτη τομή το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ισχύουσα αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού. Τα αρχεία θα καταστρέφονται έξι μήνες μετά αλλά το αρχείο 10 χρόνια μετά.

Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλλει ως άδικη.

Έκτον, απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού και πλέον θα συνιστά κακούργημα και θα επισύρει έως 10 έτη κάθειρξη. Και η εμπορία και η κατοχή που εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019 θα τιμωρείται επίσης.

Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτει εκτός νόμους την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων.

Έβδομον, οχυρώνεται η κυβερνοασφάλεια με δυο τομές. Συνενώνονται όλες οι δομές που είναι διάσπαρτες και ενσωματώνονται 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και δεν είναι μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας όπως υποστηρίχθηκε από πολλούς αναλυτές.

«Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας οι εθνικοί κίνδυνοι δεν εξαντλούνται και παίρνουν την μορφή ασύμμετρων επιθέσεων. Αποτελεί ή δεν αποτελεί υπό προϋποθέσεις η συστηματική διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού ψεύτικων ειδήσεων; Θυμηθείτε την εισβολή στο Καπιτώλιο. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι ελαστικό αλλά ούτε και στατικό. Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται απέναντι στην αμφισβήτησή της», τόνισε.

«Το Predator σας έφταιγε για την κρουαζιέρα»

Και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιεύματα του Documento αλλά και για τα όσα γράφτηκαν για τη διάσωση της οικογένειας του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι. 

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ και σημαντικό να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν. Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό, κάποιοι φτιάχνουν τον δικό τους. Ένα εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας που περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, ηθοποιούς τηλεπερσόνες. Απ’ όλους έχει ο μπαξές και δεν δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από εκείνους που έστησαν την σκευωρία της Novartis.

Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές».

Και συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν την δράση τους; Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον ποινικό κώδικα.

Στις ευρωεκλογές κρατήσατε την Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Τον ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες ξεπλύνατε κ. Τσίπρα; Τι θα βρούμε;

Με αυτό τον τρόπο δεσμεύσατε την δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι εμείς κάναμε τις παρακολουθήσεις όσο είμασταν αντιπολίτευση και αλλάξατε τον κώδικα για να ξεπλύνετε εμάς.

Τώρα, γιατί αρνείστε να τραβήξουμε επιτέλους μια κόκκινη γραμμή με χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών; Έχετε μια ευκαιρία ειδικά εσείς κ. Τσίπρα να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό και το μακελειό της λάσπης και να λιώσετε τους παγετώνες της διαπλοκής.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ