ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Τέρμα τα ψέματα-Έρχεται η δαμόκλειος σπάθη των ΗΠΑ για τον Ερντογάν λόγω αιτήσεως εισόδου στους BRICS

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στο μπλοκ BRICS -που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανησυχία, αναφέρουν τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων και δεκάδες έγκυροι αναλυτές.  

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Κρεμλίνου, η Τουρκία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στις BRICS, σηματοδοτώντας μια στρατηγική αναδιάταξη που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις υπάρχουσες παγκόσμιες δομές εξουσίας και να επηρεάσει τις παραδοσιακές συμμαχίες της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μια προσπάθεια της Τουρκίας σχετικά με μια στρατηγική αλλαγή;

Αυτό είναι το ερώτημα πολλών ειδικών.

Η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική.

Παραδοσιακά βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, η κίνηση της Τουρκίας προς τους BRICS υπογραμμίζει την πρόθεσή της να εξισορροπήσει τις σχέσεις μεταξύ των δυτικών εθνών και των αναδυόμενων παγκόσμιων δυνάμεων.

Οι BRICS, που ιδρύθηκαν το 2006, έχουν τοποθετηθεί ως αντίβαρο σε θεσμούς υπό την ηγεσία της Δύσης, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει συχνά την επιθυμία να ενταχθεί η Τουρκία στους BRICS.

Η στρατηγική της κυβέρνησής του περιλαμβάνει την εξισορρόπηση των σχέσεων τόσο με τις δυτικές όσο και με τις ανατολικές δυνάμεις.

Εάν γίνει αποδεκτή, η Τουρκία θα ενίσχυε τη γεωπολιτική της επιρροή, αλλά αυτό θα μπορούσε να διαλύσει τους εδραιωμένους δεσμούς της με τους δυτικούς συμμάχους.

Ανησυχίες των ΗΠΑ για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας στους BRICS

Η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στις BRICS ενδέχεται να μην γίνει ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, οι οποίες επέκριναν την αυξανόμενη επιρροή του μπλοκ.

Τα κράτη BRICS, ιδιαίτερα η Ρωσία και η Κίνα, έχουν αντιταχθεί σε αυτό που θεωρούν ως δυτική κυριαρχία στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους BRICS θα μπορούσε να εκληφθεί ως στροφή προς μια αντιδυτική στάση, εγείροντας ανησυχίες στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ενάντια στις προσπάθειες των BRICS να δημιουργήσουν εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.

Η είσοδος της Τουρκίας στον οργανισμό BRICS μπορεί να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του μπλοκ, αμφισβητώντας την καθιερωμένη δυναμική ισχύος.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δέσμευση της Τουρκίας στις βασικές αρχές της συμμαχίας.

Πώς οι BRICS θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ένταξη της Τουρκίας

Ο οργανισμός των χωρών BRICS έχει πρόσφατα επεκτείνει τα μέλη της για να συμπεριλάβει χώρες όπως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και τα ΗΑΕ.

Η ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το μπλοκ, προσφέροντας μια στρατηγική θέση που γεφυρώνει την Ευρώπη και την Ασία.

Η γεωγραφική θέση, το οικονομικό δυναμικό και η διπλωματική επιρροή της Τουρκίας θα μπορούσαν να ωφελήσουν σημαντικά τους BRICS.

Η ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να ενισχύσει τις οικονομικές δυνατότητες και τη στρατηγική εμβέλεια του μπλοκ.

'Ως αναδυόμενη αγορά με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, η Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στον στόχο των BRICS για τη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης παγκόσμιας οικονομικής τάξης.

Επιπλέον, η ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να φέρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και να ενισχύσει ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των κρατών μελών.

Υπό τον Ερντογάν, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από μια στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν που υποστηρίζει για ταυτόχρονες σχέσεις και με τις δύο πλευρές αντικατοπτρίζει αυτή την προσέγγιση", αναφέρει σχετικό άρθρο.

Η επίσημη αίτηση για τους BRICS θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση των δεσμών με μη δυτικές δυνάμεις, ειδικά εν μέσω τελματωμένων συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ.

Η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια στην προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ανησυχιών για τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία καταπατά το καθεστώς Ερντογάν καθημερινά.

Η στροφή προς τους BRICS μπορεί να είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια για τη μόχλευση της γεωπολιτικής της θέσης και τη διαφοροποίηση των συμμαχιών της ως απάντηση σε αυτές τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ η αίτηση της Τουρκίας

Οι φιλοδοξίες για είσοδο στους BRICS από την Τουρκία, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τριβές εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ενώ η Τουρκία παραμένει ένα κρίσιμο μέλος του ΝΑΤΟ ( κατά τις ΗΠΑ), η στενότερη ευθυγράμμισή της με τους BRICS ενδέχεται να ωθήσει άλλα κράτη μέλη να επανεκτιμήσουν τους στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συζητήσεις για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τη σχέση της με την ΕΕ.

Η ΕΕ μπορεί να θεωρήσει την αίτηση εισόδου της Τουρκίας στους BRICS ως ένδειξη ότι η Άγκυρα αναζητά εναλλακτικές λύσεις, περιπλέκοντας περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανανεώσει τις συζητήσεις για το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ.

Οι BRICS αναμένεται να εξετάσουν πιθανά νέα μέλη σε μια προσεχή συνάντηση στη Ρωσία.

Εάν εγκριθεί η αίτηση της Τουρκίας, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική γεωπολιτική αλλαγή, αλλάζοντας τη δυναμική μεταξύ του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των αναδυόμενων παγκόσμιων δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές διαβουλεύσεις των BRICS και το εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
Για την Τουρκία, η ένταξη στις BRICS θα μπορούσε να προσφέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες και να ενισχύσει το καθεστώς περιφερειακής ισχύος της.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση μπορεί επίσης να φέρει προκλήσεις, ιδιαίτερα στη διαχείριση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Καθώς η Τουρκία ακολουθεί την πορεία της μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι αποφάσεις της θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική.

Με λίγα λόγια κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι το φωτάκι του σκοπεύτρου  των ΗΠΑ έχει ανάψει για το καθεστώς Ερντογάν, και σύντομα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, εκτός και αν η Τουρκία ενεργήσει ως Δούρειος Ίππος του ΝΑΤΟ στους BRICS.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...