Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (21.11.24) ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από την περιοχή του Αστραχάν κατά τη διάρκεια πρωινής επίθεσης.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλιμάκωσε τις πολεμικές της τακτικές μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) προς την περιοχή του Ντνίπρο το πρωί της Πέμπτης, για πρώτη φορά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Ο πύραυλος, σύμφωνα με πληροφορίες R-36M "Satan", δείχνει την αυξανόμενη επιθετικότητα του Πούτιν καθώς οι δυνάμεις του αγωνίζονται στο πεδίο της μάχης. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη στρατηγική του Κρεμλίνου, με τον Πούτιν να σηματοδοτεί την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει ακραία μέτρα. Οι εκκλήσεις για διεθνή παρέμβαση αυξάνονται καθώς εντείνονται οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση.
⚡️ In the morning, Russia launched an intercontinental ballistic missile, a "Kinzhal" and seven X-101 cruise missiles
— NEXTA (@nexta_tv) November 21, 2024
Air defense forces destroyed six X-101 missiles. pic.twitter.com/jmp3MeeWWU
Ο Serhiy Lysak, κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε ότι δύο πυρκαγιές ξέσπασαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης – οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε δοθεί προειδοποίηση στους κατοίκους από την αεροπορία της Ουκρανίας για απειλή πυραύλων γύρω στις 7 το πρωί.
Ο δήμαρχος της Ντνίπρο Μπόρις Φιλάτοφ είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ένα κέντρο αποκατάστασης.
Η ρωσική επίθεση είχε στόχο επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας στην κεντροανατολική πόλη Ντνίπρο, ανέφερε η αεροπορία. Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι στόχευε ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος και αν προκάλεσε ζημιές.
Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές χιλιάδων χιλιομέτρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, αν και μπορούν επίσης να έχουν συμβατικές κεφαλές.
Το χτύπημα αυτό από τη Ρωσία έρχεται ως αντίποινα αφότου η Ουκρανία εκτόξευσε την Τρίτη για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS εντός ρωσικού εδάφους ενώ χθες το Κίεβο εκτόξευσε και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow. Παρά το γεγονός πως ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε η Ουκρανία έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα Telegram από λογαριασμούς Ρώσων χρηστών αποτυπώνουν θραύσματα ενός πυραύλου Storm Shadow.
Το «πράσινο φως» που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS εντός ρωσικού εδάφους έχει κλιμακώσει την ένταση τις τελευταίες ημέρες. Ήδη το Κίεβο έχει πλήξει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την περιοχή του Μπριάνσκ με έξι πυραύλους ATACMS από τους οποίους δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός. Tην ίδια στιγμή, σε μία ακόμη αλλαγή πολιτικής, η Ουάσινγκτον εγκρίνει και την προμήθεια ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία.