Ο αεροναυπηγός μηχανικός και διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, Φαίδων Καραϊωσηφίδης μιλά για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα μετά την Κίνα που παράγει γάλλιο.
Πώς Βοηθάει την Ελλάδα Αυτό
Γεωπολιτικό υπερόπλο αποτελεί η νέα επένδυση της Metlen στην παραγωγή γαλλίου με έδρα τη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα τη Βοιωτία, καθώς πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρώτη ύλη, η οποία επηρεάζει πλήθος τεχνολογικών και βιομηχανικών τομέων παγκοσμίως.
Ειδικότερα το γάλλιο, το οποίο αποτελεί κατά κύριο λόγο μονοπώλιο της Κίνας καθώς παράγει το 98% της κρίσιμης αυτή πρώτης ύλης, χρησιμοποιείται σε σύγχρονες διαδεδομένες και προηγμένες τεχνολογίες, όπως οι ημιαγωγοί, τα ηλιακά πάνελ, οι τηλεπικοινωνίες και αναλυτικότερα τα δίκτυα 5G, την αυτοκινητοβιομηχανία και το φωτισμό LED.
Με την επένδυση αυτή που αγγίζει τα 300 εκατ. € η Ελλάδα γίνεται ένας σημαντικός διεθνής παίκτης και εκτός από τα όποια επιχειρηματικά πλεονεκτήματα για τον Όμιλο, ο οποίος ετοιμάζεται για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας, καθώς θα μπορεί να εφοδιάζει πλήρως τη Γηραιά Ήπειρο με καθαρό γάλλιο.
Αυτό συμβαίνει καθώς στη χώρα μας θα παράγεται το 7% του γαλλίου, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα μέσω των κυρώσεών της στραγγαλίζει την ευρωπαϊκή και τη αμερικανική αγορά, καθώς τους στερεί την πολύτιμη αυτή πρώτη ύλη.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το γάλλιο ως κρίσιμη πρώτη ύλη, καθώς αυτή είναι απαραίτητη για οικονομίες όπως για παράδειγμα της γερμανικής, η οποία βασίζεται στους ημιαγωγούς για την ισχυρή της αυτοκινητοβιομηχανία.
Επίσης, η ύλη αυτή είναι απαραίτητη και για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και για την απεξάρτηση από άλλες πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Επομένως το γάλλιο διασφαλίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, ενώ σε βάθος χρόνου θα μειώσει την ευαλωτοτητα της σε ενεργειακές κρίσεις που θα σχετίζονται με την παροχή φυσικού αερίου από τρίτες χώρες.
Σχετικά με τις ΗΠΑ αξίζει να αναφερθεί ότι είναι εξαρτημένες από το γάλλιο, αλλά αντιμετωπίζουν ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την ελάχιστη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης, ενώ όπως φαίνεται ύστερα από τις κυρώσεις της Κίνας, η χώρα αυτή παρά τη μεγάλη παραγωγή γαλλίου δεν αποτελεί μία αγορά στην οποία θα στραφούν.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αποτελεί μία αρκετά πιο ελκυστική λύση, η οποία εκτός από τα οικονομικά συμφέροντα, θα έχει και άλλα οφέλη, όπως για παράδειγμα θα μπορεί να έχει ακόμα πιο ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε διαλόγους που αφορούν την περιοχή, αλλά και να ακούγονται περισσότερο τα επιχειρήματά της όταν ξεσπούν κρίσεις.