Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σαφές μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Θα τα βρούμε για F-35 & F-16-Τι είπε για την συμφωνία Αθήνας-Ουάσινγκτον

Τονίζοντας την αποφασιστικότητα για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Άγκυρα,  αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ K. Donfried είπε ότι είναι βέβαιη ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία στα πολεμικά αεροσκάφη F-35 και F-16 θα καταλήξει σε λύση.

Η Karen Erika Donfried είναι Αμερικανίδα εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής και υπηρετεί ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. 

 

  • Η Κάρεν Ντόνφριντ,  δήλωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολλά κοινά συμφέροντα και ότι μπορούν να κάνουν πολλά μαζί, «Είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία». είπε.

H Ντόνφριντ αξιολόγησε την επίσκεψή της στην Τουρκία μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=BqB_7MhjdAA

Όσον αφορά το εύρος της επίσκεψής και τις επαφές της, η Donfried είπε: "Είμαι σχετικά νέα στη θέση μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να επισκεφθώ την Τουρκία όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Ένδειξη ότι η Τουρκία είναι ένας καθιερωμένος και πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα και μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά μαζί. Γι' αυτό ανυπομονούσα να έρθω στην Άγκυρα και να ξεκινήσω αυτές τις συνομιλίες η ίδια" χρησιμοποίησε τις φράσεις.

Η Κάρεν Ντόνφριντ είπε τα εξής για το πόσο ανοιχτοί είναι οι μηχανισμοί διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και αν υφίσταται μια έντονη διαδικασία επαφής και διαλόγου στις σχέσεις:

«Μέρος της χρονικής στιγμής της επίσκεψής μου είναι ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν προσωπικά στη Ρώμη στο πλαίσιο της G20. Σε αυτή τη συνάντηση, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τον διάλογό μας για πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες από τις επαφές μου στο (τουρκικό) Υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών με μια συγκεκριμένη πρόταση, και ανυπομονώ να συνεχιστεί αυτή η ανταλλαγή ιδεών».

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι ο διάλογος συνεχίζεται τακτικά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας»

Σχετικά με το εάν θα υπάρχουν επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την επίσκεψή της,ηο Donfried είπε, "Σίγουρα θα υπάρχουν συνεχείς ευκαιρίες".

Η Donfried υπενθύμισε ότι η συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Άμυνας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα και συνέχισε ως εξής:

«Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτός ο διάλογος συνεχίζεται σε πολύ τακτική βάση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας· η επόμενη ευκαιρία για αυτόν τον διάλογο υψηλού επιπέδου θα είναι η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου. Αναμφίβολα, οι δύο υπουργοί εξωτερικών μας βρίσκονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν εκεί. Θα εργαστούμε μαζί στη σημαντική ατζέντα».

Σημειώνοντας ότι η επόμενη σύνοδος των ηγετών, όπου το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει σε μια νέα ιδέα που θα καθορίσει τη στρατηγική του κατεύθυνση για τα επόμενα 10 χρόνια, θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, η Donfried είπε: «Νομίζω ότι αυτό σημαίνει πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία , μαζί με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Παρέχει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να σκεφτούμε στρατηγικά τις παγκόσμιες προκλήσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία»

Η Ντόνφριντ ρωτήθηκε και σχετικά με το θέμα «της αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα που έχει προκαλέσει δυσφορία στην Τουρκία και για επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη» κι έκανε τις εξής αξιολογήσεις στο ερώτημα:

«Λυπάμαι πολύ που το ακούω, ότι προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία... Γιατί πιστεύω ότι είναι καλό που οι ΗΠΑ έχουν μια βαθύτερη δέσμευση με οποιονδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εξίσου να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας στην Τουρκία. Φυσικά, σκοπός της επίσκεψής μου είναι να σκεφτώ πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά με τους Τούρκους εταίρους μας, νομίζω ότι η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από αυτή την οπτική γωνία.

Θα θυμάστε... Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, εξέφρασε την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να εμβαθύνουν τις σχέσεις μας με τους βασικούς συμμάχους μας και να αναζωπυρώσουν τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας, με έμφαση στην «Αμερική ξανά». Αυτό είναι ο πυρήνας αυτού που κάνουν οι ΗΠΑ με τη σύμμαχό τους Ελλάδα και είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία».

«Είμαι βέβαιη ότι θα καταλήξουμε σε λύση συνεργαζόμενοι»

Η Donfried είπε ακόμη για τα F-35 ερωτώμενη τι θα γίνει εάν το Κογκρέσο δεν δώσει την έγκρισή του .

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μια σταθερή αμυντική σχέση με πολλές πτυχές». έδωσε απάντηση.

Σημειώνοντας ότι ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών, συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Άμυνας στην Ουάσιγκτον, η Donfried είπε: «Νομίζω ότι το σημαντικό εδώ είναι ότι υπάρχει μια συνεχής διαδικασία όπου οι ΗΠΑ και η Τουρκία βρίσκονται κι εργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα. Δουλεύοντας μαζί. Είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε μια λύση». χρησιμοποίησε τη φράση.

Σχετικά με την είδηση ​​μιας πιθανής εξαίρεσης ή παραίτησης για την Ινδία σχετικά με τους S-400, η Donfried έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Δεν έχει ληφθεί απόφαση για αυτό το θέμα, νομίζω ότι είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς σχετικά. Επίσης, από την άποψη ενός συμμάχου, οι νομικές απαιτήσεις της CAATSA είναι διαφορετικές. Επομένως, νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η Ινδία και η Τουρκία αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε αυτή τη νομοθεσία. Είναι ένα περίπλοκο θέμα. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την Ινδία. Όταν εξετάζουμε το CAATSA, δεν πρέπει να βάζουμε την Ινδία και την Τουρκία στο ίδιο καλάθι. Είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών και τις νομικές συνέπειες αυτού».

- Προμήθεια F16

Αναφορικά με τη διαδικασία προμήθειας F16 της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, η Karen Donfried είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα F16.

"Γνωρίζω ότι μια αντιπροσωπεία θα έρθει σύντομα στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει να συζητά αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε αυτή την τεχνική διαδικασία για να προωθήσουμε αυτό το αίτημα", κατέληξε η Ντόνφριντ. .

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ