Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική πρόκληση δύο ημέρες πριν τις εκλογές - Η Άγκυρα θυμήθηκε πάλι τις Οινούσσες

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διάλεξε να θυμηθεί τις…Οινούσσες. Με μια ανάρτησή του στο twitter αναφέρθηκε σε ένα μικρής σημασίας ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τον τούρκο μπέη της Σμύρνης Τζάχα.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1659492654067900417?s=20

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές: «Η Ναυμαχία των Νήσων Koyun (εναλλακτικά ονομάζεται Μάχη των Οινουσσών) ήταν μια μεσαιωνική ναυτική εμπλοκή στο Αιγαίο Πέλαγος. Το θέατρο της μάχης ήταν γύρω από τα νησιά Koyun (Οινούσσες) που είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών μεταξύ του νησιού της Χίου και της Ανατολίας. Οι εμπόλεμοι ήταν το Beylik της Σμύρνης και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το Beylik της Σμύρνης (ή beylik of Chaka) ιδρύθηκε από έναν Τούρκο ναυτικό ονόματι Chaka Bey τον 11ο αιώνα. Αν και δεν ήταν μέλος του οίκου των Σελτζούκων, η κόρη του ήταν παντρεμένη με τον Kılıç Arslan I των Σελτζούκων της Ανατολίας. Ίδρυσε ένα θαλάσσιο μπεϊλίκι (πριγκιπάτο) γύρω από τη Σμύρνη και συχνά εκστράτευε στα βυζαντινά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο.

Αφού κατέλαβε το νησί της Λέσβου, σχεδίαζε να επιτεθεί στο νησί της Χίου. Υπήρχαν υπό τις διαταγές του 17 πολεμικά πλοία και 33 πολιορκητικές μηχανές. Όταν όμως έμαθε για έναν βυζαντινό στόλο που πλησίαζε υπό τον Νικήτα Κασταμονίτα, αποφάσισε να πολεμήσει. Η μάχη στις 19 Μαΐου 1090 συνεχίστηκε μέχρι τη νύχτα. Ο Τσάκα μπόρεσε να νικήσει τον βυζαντινό στόλο.

Μετά τη μάχη ο Τσάκα προσάρτησε τα νησιά Χίο και Σάμο».

Ο Τζαχάς έδρασε στη Μικρά Ασία τα ταραγμένα χρόνια μετά τη μάχη του Μαντζικέρτ. Αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε από τους Βυζαντινούς ενώ έκανε επιδρομές στη Μικρά Ασία. Πιθανότατα δεν ήταν υπό τις διαταγές του σουλτάνου των Μεγάλων Σελτζούκων, αλλά δρούσε ανεξάρτητα. Ενώ ήταν φυλακισμένος κατάφερε να μάθει να μιλά ελληνικά μέσα σε λίγους μήνες. Στη διάρκεια της βασιλείας του Νικηφόρου Γ΄ Βοτανειάτη του δόθηκαν κάποιες ελευθερίες και μεταφέρθηκε στο αυτοκρατορικό παλάτι. Μάλιστα τιμήθηκε από το Νικηφόρο Γ΄ με τίτλο της βυζαντινής αυλής.

Όταν ο Αλέξιος Κομνηνός ανέτρεψε τον Νικηφόρο Γ΄ και έγινε αυτοκράτορας, ο Τζαχάς αφέθηκε ελεύθερος. Η παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη μεγάλωσε τις φιλοδοξίες του σε τέτοιο βαθμό ώστε να σκεφτεί ότι και αυτός θα μπορούσε να ανέβει στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εγκατέστησε την πρωτεύουσά του στη Σμύρνη και, με τη βοήθεια ενός Βυζαντινού πλοιοκτήτη, δημιούργησε πολεμικό στόλο. Με αυτόν κατάφερε να καταλάβει τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ρόδος και γενικά να κυριαρχήσει στις δυτικές μικρασιατικές ακτές. Το 1090 συμμάχησε με τους Πετσενέγκους, έναν τουρκικό λαό που ζούσε στις στέπες βόρεια του Δούναβη για συνδυασμένη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Ο Αλέξιος κινητοποίησε μεγάλες δυνάμεις για να αποκρούσει το στόλο του Τζαχά και να καταστρέψει ένα τμήμα του

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...