Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης για κατάληψη της Τρίπολης και πρόληψη της τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα, με το αεροδρόμιο Μίτιγκα της πρωτεύουσας να έχει παραλύσει πλήρως.
Ραγδαία φαίνεται πως είναι η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη μετά το «πράσινο φως» της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατευμάτων, ανοίγοντας νέο μέτωπο τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει τρομοκρατηθεί με τις εξελίξεις στη σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν.
Με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.
«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.
Τόνισε δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.
https://twitter.com/LibyaReview/status/1213206923274788864
Επίθεση κατά της Τουρκίας
Το διάγγελμα του Χαλίφα Χαφτάρ έρχεται μία ημέρα μετά την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σαράτζ, στην Τρίπολη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Λίβυος στρατάρχης επέκρινε την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να προκαλέσει σύγκρουση με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την «αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Λιβύη και γενικότερα την περιοχή».
Ηχηρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα
Στο μεταξύ, η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου έχει προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, με τον Ερντογάν να βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση.
O Τούρκος πρόεδρος είχε επισπεύσει τη διαδικασία για να πάρει το «πράσινο φως» από τη Βουλή της χώρας του. Η εντολή θα έφτανε στην Εθνοσυνέλευση την επόμενη βδομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις με την προέλαση του Χαφτάρ στην Τρίπολη, ανάγκασε τον Ερντογάν να λάβει πιο σύντομες αποφάσεις.
Πλέον, εναποτίθεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο και την κυβέρνησή του αν θα κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους, συνδράμοντας στρατιωτικά την κυβέρνηση Σαράτζ.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα κληθεί να αποφασίσει αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων». Μια απόφαση πάντως που αναμένεται να είναι καθοριστική για τη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένου ότι θα φέρει τον Τούρκο πρόεδρο και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του απέναντι από σχεδόν σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα.
Ήδη, από την πρώτη στιγμή τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες, η στάση των οποίων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους όσον αφορά στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων την παρέμβαση τρίτων δυνάμεων στη χώρα.