Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος δεν αστειεύεται με τον Ερντογάν και την Τουρκία λόγω των άνομων σχεδίων της Άγκυρας στην Λιβύη και μπλοκάρει σθεναρά το κοινό σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας και κοινής κατασκευής νέων βελτιωμένων αντιπυραυλικών συστημάτων Eurosam με την Τουρκία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
“Η Γαλλία παρακωλύει σοβαρά την πρόοδο στο κοινό σχέδιο παραγωγής πυραύλων Eurosam για την Τουρκία”, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας İsmail Demir.
"Το Παρίσι βρίσκεται σε γενική [αρνητική] στάση. Αυτή η στάση έχει επηρεάσει όλο το έργο", δήλωσε ο Ντεμίρ στους δημοσιογράφους σε ετήσια συνάντηση με τον Τύπο.
"Είμαστε τώρα στο στάδιο της μελέτης προδιαγραφών. Η Γαλλία έχει αρνητική στάση και για την επόμενη φάση, ενώ δημιουργεί προβλήματα για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μακρυά », είπε ο Ντεμίρ.
"Αν συνεχιστεί αυτή η στάση, θα προχωρήσουμε με τον άλλο εταίρο [Ιταλία]", δήλωσε ο ίδιος.
Η θέση της Γαλλίας "δεν έχει νόημα για εμάς", δήλωσε ο Ντιμίρ, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν θα εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας.
“Στο πρόγραμμα του αντιπυραυλικού συστήματος Eurosam, η Γαλλία θέτει πλέον σοβαρά εμπόδια στο ζήτημα της μεταφοράς τεχνολογίας”, είπε στην εφημερίδα Hürriyet Daily News μια πηγή που είναι κοντά στις συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα προέβη σε καταρχήν συμφωνία με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία στις 14 Ιουλίου 2017 για την ανάπτυξη των αμυντικών συστημάτων για λογαριασμό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η επίσημη συμφωνία υπογράφηκε στις αρχές του 2018 και αφορούσε μια μελέτη σκοπιμότητας διάρκειας 18 μηνών, για τον προσδιορισμό των αναγκών και προτεραιοτήτων για το εν λόγω αντιπυραυλικό σύστημα.
Το προτεινόμενο σύστημα θα είναι μια πιο ανεπτυγμένη έκδοση των σημερινών συστημάτων αντιεροπορικής άμυνας SAMP-T της Eurosam.
Οι συνομιλίες με την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ήρθαν σε μια περίοδο που η Τουρκία είναι υπό έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, λόγω της προμήθειας των εξελιγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Το κοινοβούλιο της Γαλλίας, τον Οκτώβριο, καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" στην Συρία, η οποία ευθύνεται για τις δολοφονίες εκατοντάδων Κούρδων μαχητών.
Ο Ντεμίρ δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες συνεχίζουν την παραγωγή των εξαρτημάτων F-35, ως «χειρονομία καλής θέλησης», από τότε που οι Η.Π.Α. αποφάσισαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς S-400, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από την αλυσίδα εφοδιασμού του αεροσκάφους από τον Μάρτιο του 2020.
«Αν είχαμε πει στις εταιρείες μας να σταματήσουν την παραγωγή αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα θα ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
"Δυστυχώς, δεν υπάρχει σοβαρό έδαφος για συνομιλίες με τις Η.Π.Α." για το θέμα", πρόσθεσε.
“Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να διακόψουν την παραγωγή εξαρτημάτων του αεροσκάφους από τις τουρκικές εταιρείες τον Μάρτιο, τότε η Τουρκία έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα να ενεργήσει εναντίον αυτής της κίνησης”, σημείωσε ο ίδιος.
“Την ίδια περίοδο όμως, Άγκυρα και Μόσχα, βρίσκονται ακόμη σε συνομιλίες (και αυτές έχουν θέμα από ρωσικής πλευράς) για ένα δεύτερο σύστημα S-400, δεδομένου ότι η νέα αγορά θα απαιτήσει και την μεταφορά τεχνογνωσίας, κοινή παραγωγή και λεπτομέρειες για το σύστημα εντοπισμού “φίλων και εχθρών”, πρόσθεσε ο Ντεμίρ.
Οι Τούρκοι όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι κινήσεις τους στον αμυντικό τομέα, “παίζουν”με ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ ταυτόχρονα, κινούμενοι στην λογική μιας ισχυρής δύναμης, ενώ τα σχέδια τους έχουν σαφώς “νεο-οθωμανική υφή”.
Το μόνο θετικό είναι προς το παρόν ότι Ρώσοι και Γάλλοι οι Αμερικάνοι το έχουν ξεκόψει από την αρχή), δεν φαίνεται να παραδίδουν εύκολα “τεχνογνωσία” κρίσιμων οπλικών συστημάτων.
Αν το κάνουν όμως στο μέλλον, θα είναι σαν βάζουν μόνοι τους τα “χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους”.