Πολύ πιθανό θεωρούν πολλά ξένα ΜΜΕ ένα επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μετά τις προκλητικές εξαγγελίες Ερντογάν περί ερευνών από Καστελόριζο μέχρι Κρήτη.
“Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις χειρότερες σχέσεις της χώρας με την Άγκυρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιταχύνει το σχέδιο ασφαλείας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στην Κρήτη, για να αποφύγει τις στενές επαφές με την Τουρκία.
Η κίνηση έρχεται μετά από τη γνωστή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης που εξόργισε την Ελλάδα”, αναφέρει ξένο πρακτορείο ειδήσεων.
“Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο κατά της Τουρκίας σχετικά με τη διαμάχη που έχει προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο”, τονίζει το ίδιο.
Στο πλαίσιο του μνημονίου της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τριπόλεως, καταγράφηκαν επίσης και δικαιώματα γεωτρήσεων στην Α. Μεσόγειο, τα οποία έχουν εξοργίσει ειδικά την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
https://youtu.be/0I6uS-GoCqQ?t=97
Σύμφωνα με την Αθήνα, η συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που αποκλείει την Κρήτη και άλλα νησιά είναι παράνομη.
“Η Άγκυρα έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την περιοχή μεταξύ της δυτικής ακτής της Κύπρου έως και νότια της Κρήτης ως κοινό χώρο λειτουργίας της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας (TPAO), αναμένοντας μόνο το πότε η τουρκική ηγεσία θα αποφασίσει να στείλει σεισμογραφικό πλοίο στην περιοχή για να προκληθούν εντάσεις”, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.
Πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι Taşucu στο νότο της χώρας, έτοιμο όμως σε μικρό χρονικό διάστημα να αποπλεύσει ξανά για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λιβύης, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.
“Σε μια τέτοια περίπτωση, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εντάσεις στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, την οποία η Ελλάδα θα υπερασπιστεί”, αναφέρει το ξένο πρακτορείο ειδήσεων.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος εργάζεται σκληρά για να αποτρέψει μια μεγάλη κρίση στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Duvar, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν στενά και σχολαστικά τα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα εργάζεται επίσης στον τομέα της διπλωματίας κατά της Τουρκίας, διεξάγοντας συνομιλίες με αρκετές χώρες.
Οι ενέργειες της Άγκυρας όμως ωθούν επίσης και στο να σχηματιστεί άμεσα ένας “αντιτουρκικός” συνασπισμός που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Ιταλία.
Αυτές οι χώρες συναντήθηκαν στο Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελεί μια ενεργειακή συνεργασία, η οποία μεταλλάσσεται τελικά σε στρατιωτική συνεργασία από την οποία αποκλείεται φυσικά η Τουρκία.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή υπολογίζονται σε περίπου 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικά και εκτιμάται ότι για αυτά τα αποθέματα ακόμα και περιφερειακές συγκρούσεις μπορεί να προκληθούν στο μέλλον.
Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι στον FIR Αθηνών
Ραγδαία αυξάνει την επιθετικότητά της η Άγκυρα, στο Αιγαίο την Τρίτη αναγκάζοντας την Πολεμική μας Αεροπορία σε 16 εικονικές αερομαχίες. Και αυτό γιατί συνολικά 40 αεροσκάφη τύπου F-16, F-4, CN-235 και πέντε ελικόπτερα, προχώρησαν σε σαράντα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 27 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Επίσης σημειώθηκαν 16 εικονικές αερομαχίες, ενώ 12 αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν 2 τουρκικά αεροσκάφη F-16 στις 10:14, άνωθεν ν. Καλόγηροι, στα 22.000 πόδια.