Ρωσία

Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: “Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας”

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόβ, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, μίλησε ανοιχτά για τις θέσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, όσον αφορά σε διμερή, περιφερειακά έως διεθνή ζητήματα.

Το διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέπεμψε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόβ, την Τετάρτη (11.12.2019).

Αναφερόμενος στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Αντρέι Μασλόβ τόνισε την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. “Το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών. Κάναμε έκκληση και στα δυο μέρη των μνημονίων να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα”, σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα και προσέθεσε:

“Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα λεπτομερή σχόλια αυτού του θέματος, το οποίο πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναλύσουν εις βάθος οι ειδικοί. Το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982”.

Ο Ρώσος πρέσβης για τις γεωτρήσεις
Όσον αφορά τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Ρωσία πιστεύει ότι “όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πρέπει να επιλύσουν αυτά τα θέματα αποκλειστικά με ειρηνικά, και όχι στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών. Γνώμονας πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που είναι θεμελιώδους σημασίας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν”.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μάσλοβ είπε πως “κάποιο θερμό επεισόδιο είτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων, Ελλάδας – Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να συμβεί, επειδή οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν καμιά ένοπλη σύγκρουση” και επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή.

“Αναγκαία η αντικατάσταση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων” στην Κύπρο
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε πως η θέση της χώρας του παραμένει σταθερή και αμετάβλητη, διαμηνύοντας πως η Ρωσία θεωρεί αναγκαία την αντικατάσταση του σημερινού αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων με εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Υποστηρίζουμε την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν ρητά την δημιουργία της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά εναντίον της έξωθεν επιβολής στις δυο κοινότητες της Κύπρου των έτοιμων “συνταγών λύσης” και τεχνητών χρονικών προθεσμιών της διαδικασίας. Εκτός απ’ αυτό, θεωρούμε αναγκαία την αντικατάσταση του σημερινού αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων με εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, σημείωσε.

Σε αυτό το σημείο κατέστησε σαφές πως “η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας δεν έχει καμία σχέση με τα κατεχόμενα”.

“Εκτιμούμε τη θέση της Ελλάδας ότι η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία”.

Ως προς τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως «βλέπουμε ότι υπάρχουν λογικώς σκεπτόμενες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που κατανοούν το αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης», και εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας το.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ