Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα, πως η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου 2020, μία κίνηση που μεταξύ άλλων αποβλέπει στη δημιουργία ενός ενεργειακού και όχι μόνο «φραγμού» στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και ενώ ο Eρντογάν θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επισκέψεις - αστραπή σε Λιβύη - Αίγυπτο και Κύπρο.
Η Ελλάδα επιτέλους ξυπνάει και στριμώχνει με τους συμμάχους την Άγκυρα.
O αγωγός EastMed θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για την υλοποίηση των προοπτικών εξαγωγής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς τις χώρες της Ευρώπης.
Η Κομισιόν χρηματοδοτεί με το ποσό των 34,5 εκατ. ευρώ (ποσό που καλύπτει το 50% του κόστους) τις περιβαλλοντικές μελέτες, την Μελέτη Εφαρμογής (FEED) καθώς και την Λεπτομερή Υποθαλάσσια Έρευνα (Detailed Marine Survey – DMS) που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σταδίων ανάπτυξης και ωρίμανσης του έργου (φάση Μελέτης Εφαρμογής - Front End Engineering Design – FEED).
Ταυτόχρονα όμως έχουμε νέα εξέλιξη και στο ζήτημα της ΑΟΖ με την Ιταλία. Όπως σας είχαμε αναφέρει, στις 30 Δεκεμβρίου τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τεχνικό κλιμάκιο του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.
Στη δημοσιότητα έρχονται νέες πληροφορίες, καθώς οι διαδικασίες επισπεύδονται.
Αρχικά θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1977 και αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος και ακολούθως θα οριστικοποιηθεί η χάραξη και η οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Η ανακήρυξή της μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να ισχυροποιήσει τη χώρα μας, έναντι του αγώνα που δίδεται προκειμένου να μην ισχύσει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών που θα έβλαπτε (ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα) τα εθνικά μας συμφέροντα εάν τυχόν εφαρμοζόταν με τη διεθνή συγκατάθεση. Προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο, η Αθήνα προβαίνει τώρα σε στρατηγικές συμμαχίες σχεδόν με όλους τους γείτονές της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κίνηση των διπλωματών μας λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.
Μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ των κλιμακίων με τη γειτονική Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ντι Μάιο προκειμένου να μπουν και επίσημα οι υπογραφές. Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, μέσα στις αρχές του 2020.
Ήδη πάντως το κλίμα είναι θετικό, καθώς ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει δείξει την κατανόησή του στις ελληνικές θέσεις έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα η ίδια η ιταλική κυβέρνηση έχει θεωρήσει εξαρχής άκυρο το σύμφωνο συνεργασίας της Τουρκίας με την Λιβύη. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι θέλει από την πλευρά της να διαφυλάξει και τα συμφέροντα των ιταλικών πετρελαϊκών εταιρειών που συνδράμουν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ενώ το ίδιο θέλει να κάνει και σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.
Συνομιλίες για ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθούν κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την χθεσινή περιοδεία του στο τρίγωνο Βεγγάζη-Κάιρο-Λευκωσία συναντώντας τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. «Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ μεγάλη η χαρά κάθε φορά που πατάω το χώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας από την κυπριακή πρωτεύουσα έχοντας εξ ευωνύμων του τον Νίκο Χριστοδουλίδη.