Τόσο η Χαμάς όσο και η Φατάχ εντείνουν τις επαφές με την Τουρκία, σε συνδυασμό με την προετοιμασία για τις παλαιστινιακές εκλογές. Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ συγκλονίζεται από τις κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος μιλά για “πραξικόπημα” της αντιπολίτευσης. Μέσα σε αυτήν την αναμπουμπούλα η Τουρκία βρίσκει ευκαιρία να “διεισδύσει” στην Ιερουσαλήμ με κύριο μέσο τους Παλαιστίνιους.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη στις 26 Σεπτεμβρίου και οι παλαιστινιακές παρατάξεις, υπό την ηγεσία της Φατάχ και της Χαμάς και άρχισαν να καταρτίζουν σχεδιάγραμμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Στις 11 Νοεμβρίου 2019, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της, Ισμαήλ Χανγιέ, τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις των επερχόμενων εκλογών.
O Χανγιέχ τόνισε τη θέση της Χαμάς και ζήτησε την βοήθεια για τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στην οποία βρίσκονται φυσικά και τα άγια προσκυνήματα της ορθοδοξίας. Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος, Χάλεν Μέσααλ, τον επικεφαλής της Χαμάς στην διασπορά Μάχε Σάλμα και τον επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του κινήματος, Μούσα Αμπού Μάρζουκ. Συζήτησαν τις εξελίξεις στην παλαιστινιακή υπόθεση και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την στάση του Ερντογάν υπέρ της Παλαιστίνης.
Την ίδια ημέρα ο Αμπάς τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να πάρει οδηγίες και να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη. Ο Αμπάς επαίνεσε την στάση της Τουρκίας με την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα, τονίζοντας τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ο Ερντογάν τόνισε επίσης τη σημασία της διεξαγωγής των εκλογών αυτών, ενώ υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επιτυχία τους.
Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν μια σαφή παλαιστινιακή εστίαση, τόσο από τη Φατάχ όσο και από τη Χαμάς, προς την Τουρκία, παρά στις υπόλοιπες αραβικές χώρες, ενώ φαίνεται ότι η Άγκυρα επιδιώκει έναν ακόμα πιο ηγετικό ρόλο στην επιτυχία αυτών των εκλογών.
Η Χαμάς και η Φατάχ θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν η Τουρκία θα είναι αποδεκτός διαμεσολαβητής σε οποιοδήποτε πιθανό μελλοντικό εκλογικό πρόβλημα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι εις βάρος του αιγυπτιακού ρόλου.
Η τουρκική επιρροή αναπτύσσεται στην παλαιστινιακή αρένα από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία στην Άγκυρα το 2002, αυξάνοντας το επίπεδο των σχέσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Χαμάς.
Η Τουρκία όχι μόνο πιέζει για την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας που προετοιμάζεται σε αυτό το στάδιο, αλλά επεκτείνει την τουρκική επιρροή μεταξύ των Παλαιστινίων, η οποία έχει λάβει πολλές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις.
Ο Μοίν Ναϊμ, παλαιστίνιος ερευνητής στις τουρκικές υποθέσεις, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor, πως η Τουρκία έχει μια μοναδική θέση απέναντι σε όλες τις οργανώσεις στην Παλαιστίνη. Έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Χαμάς και μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει μαζί της. Η Χαμάς θεωρεί την Τουρκία ως έντιμη πλευρά που δεν έχει φιλοδοξίες στον παλαιστινιακό ζήτημα.
Εν τω μεταξύ, η Φατάχ πιστεύει ότι η Τουρκία δεν θέτει όρους για τη σχέση τους και προσφέρει μεγάλες πολιτικές και διπλωματικές υπηρεσίες στο ΟΗΕ και στα διεθνή φόρουμ.
Στις 13 Νοεμβρίου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 30 Παλαιστίνιους. Το υπουργείο κάλεσε το Τελ Αβίβ να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα, μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Bahamas Abu el-Atta στη Γάζα στις 12 Νοεμβρίου.
Το Al-Monitor αναφέρει ότι πολλά μέλη από την Χαμάς μετέβησαν στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου και επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας και την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αξιωματούχο της Χαμάς στην Τουρκία, Τζιχάντ Γιαγκμούρ, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή επικεφαλής υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις Jawdat Yilmaz και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα και τις επιπτώσεις της. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον βουλευτή του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Osman Nuri Gulacar.
Ο Mahmoud Mardawi, μέλος του γραφείου εθνικών σχέσεων της Χαμάς, δήλωσε στο Al-Monitor ότι "η Τουρκία είναι μια κεντρική χώρα στη Μέση Ανατολή με ισχυρές σχέσεις με τους Παλαιστινίους, δηλαδή με τη Φατάχ και τη Χαμάς.
Ποιο όμως είναι το σχέδιο της Άγκυρας;
Το ανώτατο θρησκευτικό σώμα της Τουρκίας, μετά από εντολή του Τούρκου προέδρου προωθεί την Ιερουσαλήμ, ως αποκλειστικό ισλαμικό θρησκευτικό προορισμό, αναφέροντας την μετάβαση σε μια ισλαμική ιερή πόλη, δια μέσου πακέτων θρησκευτικού τουρισμού σε χαμηλότερες τιμές.
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) έδωσε εντολή και έχουν μειωθεί ήδη οι τιμές στα τουριστικά γραφεία της, για τις θρησκευτικές εκδρομές προς την Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το Τζαμί Al-Aqsa, ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ, ακολουθώντας την διαδρομή Καάα και το Τζαμί του Προφήτη, που βρίσκεται στις πόλεις της Μέκκα και Μεντίνα, σύμφωνα με τους μοσυοσυλμάνους.
Τα τουριστικά πακέτα που προωθεί η τουρκική θρησκευτική διεύθυνση περιλαμβάνουν τριήμερο ταξίδι στην Ιερουσαλήμ καθώς και ένα περιεκτικό προσκύνημα στην πόλη της Ιερουσαλήμ.
«Η Ιερουσαλήμ ήταν η πρώτη μας qibla (κατεύθυνση που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής) και θέλουμε να την επισκεφτεί ο περισσότερος τουρκικός λαός, έτσι διατηρήσαμε τις τιμές χαμηλές. Προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι άνθρωποι μας για περιηγήσεις», δήλωσε ο Remzi Bircan, επικεφαλής των εκδρομών της τουρκικής θρησκευτικής αρχής.
Η Ιερουσαλήμ είναι η πηγή διπλωματικών συγκρούσεων μεταξύ Άγκυρας, Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ μετά από αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017, διότι την πόλη αυτή θέλει να ελέγχει ο Τούρκος πρόεδρος ενώ σε αυτήν υπάρχουν όλα τα πανάρχαια ιερά ορθόδοξα προσκυνήματα και εκκλησίες.