Κοινωνία

Παρέμβαση Ιεράρχη για το προσφυγικό και την έννοια του “πλησίον”- Η Κύπρος λαμβάνει πλέον τους περισσότερους μετανάστες στην ΕΕ σε σχέση με τον πληθυσμό της

Κι ενώ σάλο έχει προκαλέσει το κυβερνητικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι πρώτοι πρόσφυγες πρόκειται να πάνε στην Ιερά Μονή Πορετσού στα σύνορα της ορεινής Αχαΐας και της Ηλείας, κοντά στο χωριό Αγράμπελα ενδιαφέρον έχει η θέση της Εκκλησίας για το προσφυγικό.

Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος σε δηλώσεις του έστειλε τα δικά του μηνύματα

“Πλησίον είναι και ο μετανάστης-πρόσφυγας όταν είναι πληγωμένος , όταν είναι σε πραγματική και αληθινή ανάγκη. Δεν είναι πλησίον όταν είναι κατευθυνόμενος ή εξυπηρετεί κάποια σχέδια” ανέφερε και συμπλήρωσε:

“Εμείς έχουμε στα χέρια μας το Ευαγγέλιο και λειτουργούμε με το Ευαγγέλιο, ως εκ τούτου λίγα είναι τα περιθώρια να μην δεις τους ανθρώπους ως πλησίον”

Ο Ιεράρχης αναφέρθηκε και για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=C2AH6lfmalQ&feature=emb_title

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα στην συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας είχε τεθεί το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως πρόκειται για ένα θέμα που μεγαλώνει διαρκώς, δημιουργεί αβεβαιότητα και «προκαλεί το ερώτημα πού ακριβώς είναι τα σύνορα της Ευρώπης;».

Προσέθεσε, ακόμη, ότι «ανθρωπίνως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, κυρίως τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, αλλά το πρόβλημα έχει διογκωθεί και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο από μας». Μίλησε, άλλωστε, για την διαφορετική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων από την υπόλοιπη Ευρώπη και για έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναρωτήθηκε, επίσης, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρεσβεύει αυτό ακριβώς που ήθελαν οι δημιουργοί της υπογραμμίζοντας πως οι στόχοι και οι σκοποί πλέον δεν είναι ίδιοι και αναφέρθηκε αναλυτικά στις αρχές των δημιουργών.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας επισημαίνοντας πως υπήρξε περίοδος, κατά την οποία καθημερινά προσφέρονταν περισσότερες από 55000 μερίδες φαγητού μόνο στα όρια της Αρχιεπισκοπής, ενώ ευχαρίστησε, ακόμη, τους Έλληνες της Γερμανίας, αλλά και τον Γερμανικό λαό για την στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Κύπρος

Λόγω των πρόσφατων αλλαγών στις οδούς μετανάστευσης στη Μεσόγειο Θάλασσα, το νησί της Κύπρου έχει πλημμυρίσει με μετανάστες σε τέτοιο βαθμό ώστε τώρα έχει τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι μετανάστες που παραμένουν στην ηπειρωτική Τουρκία μπορούν εύκολα να πετάξουν με μια πτήση προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου (κατεχόμενα) που ελέγχεται από την Τουρκία προτού φτάσουν δια θαλάσσης ή αεροπορικώς στο ελληνικό τμήμα του νησιού, αναφέρει ο Σουηδικός τηλεοπτικός σταθμός SVT.

Σύμφωνα με τον Christoffer Wendick, δημοσιογράφο της SVT, η Κύπρος έχει γίνει ο ευκολότερος τρόπος να φτάσει κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια πτήση που από την ηπειρωτική Τουρκία στο τουρκικό τμήμα της Κύπρου "είναι σχεδόν σαν μια εσωτερική πτήση", δήλωσε ο Wendick.

Σύμφωνα με αναφορές του περασμένου μήνα εάν η μετανάστευση συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό της, το νησί θα μπορούσε να έχει έως και 100.000 μετανάστες μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, με τους μετανάστες να αποτελούν το 3,5% του συνολικού πληθυσμού.

«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μια χώρα όπως η Κύπρος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

"Αυτή τη στιγμή βιώνουμε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μετακίνηση που παρατηρήθηκε ποτέ και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 250 εκατομμύρια έως 300 εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν κάθε χρόνο", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Πετρίδης κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Κύπρο, παίρνοντας μερικούς από τους μετανάστες από τα χέρια της.

"Πολλοί από αυτούς δεν είναι πρόσφυγες. Αυτοί είναι οικονομικοί μετανάστες που κακοποιούν ή εκμεταλλεύονται αυτή την ιδιαιτερότητα ", ανέφερε ο Πετρίδης.

Ο Πετρίδης κατηγόρησε επίσης τις αρχές του “ψευδοκράτους” ότι διευκόλυναν τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, δηλώνοντας ότι αυτό το είδος συμπεριφοράς "δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Την περασμένη εβδομάδα, 131 Σύριοι μετανάστες έφθασαν με καραβάκι στην ελληνική πλευρά της Κύπρου. Από εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να αποβιβαστούν από το σκάφος, 118 ήταν άνδρες, τέσσερις ήταν γυναίκες και εννέα ήταν παιδιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...