Αρχείο

Συνάντηση Ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Λίβυο Αξιωματούχο που ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης

Μόλις πριν λίγο έγινε γνωστό η ταχύτατη αντίδραση της ελληνικής πλευράς στα τεκταινόμενα στην Λιβύη, καθώς είχαμε την συνάντηση του επικεφαλής της Λιβυκής Ακαδημίας προηγμένων σπουδών, Aref Al-Nayed, με αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, με επικεφαλής τον Πρέσβη στην χώρα, όπως αναφέρει ΜΜΕ της Λιβύης.

Ο Aref Al-Nayed είναι το άτομο που είχε στείλει την επιστολή στον ΟΗΕ για την ακύρωση της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης, όπως είχε αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα.  

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε δεν έγινε γνωστό, αλλά το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για συνεργάτη του Χαφτάρ και αυτό έχει την σημασία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συνάντηση υλοποιήθηκε αφού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Λίβυο πρεσβευτή στην Αθήνα και του ζήτησε μέχρι την επόμενη Πέμπτη να της παράσχει  αντίγραφο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Σαράι και του Ερντογάν, αλλιώς ο ίδιος θα απελαύνονταν από τη χώρα. 

Η ουσία της είδησης όμως είναι ότι η ελληνική διπλωματία πήρε "φωτιά", ενώ ως γνωστό το θέμα θα θέσει ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης στην σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία σύμφωνα με τον τύπο της χώρας, υλοποίησε  μια τρομερής σημασίας  συμφωνία με την Λιβύη , με την οποία εκτός όλων των άλλων, φέρεται να καθόρισε και τα “δυτικά σύνορα” της χώρας στην Μεσόγειο, φέροντας την Ελλάδα και την Κύπρο προ τετελεσμένων γεγονότων, ενώ έχει σε ισχύ την ναυτική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου” με την οποία θα δράσει το τουρκικό ΠΝ εφόσον απαιτηθεί.

Την ίδια ακριβώς στιγμή παρουσιάστηκαν στον τουρκικό τύπο και οι πρώτες “λεπτομέρειες” της συμφωνίας Λιβύης (κυβέρνηση Τρίπολης) με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι :

α. Η Τουρκία και η Λιβύη, εντόπισαν τις θαλάσσιες περιοχές στις θα έχουν λόγο για την διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

β. Τουρκία και Λιβύη έχουν υλοποιήσει ένα σημαντικό βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση «ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» που θα καθοριστούν και θα υπογραφούν με επίσημη σύμβαση.

γ. Το μνημόνιο συμφωνίας αφορά τον προσδιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, και οριοθετείται στα γεωγραφικά σημεία : Μαρμαρίς-Fethiye-Κας- παράλια της Τουρκίας- Ντέρνα-Τομπρούκ, καλύπτοντας ολόκληρη την ακτογραμμή.

δ. Έχουν  προσδιοριστεί οι  περιοχές για την αλιεία, ενώ θα υπάρξουν πολλές δραστηριότητες έρευνας για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία θα εκδώσει άδειες για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και γεωτρήσεις σε αυτόν τον τομέα.

ε. Με αυτήν την συμφωνία, καθορίστηκαν τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

στ. Η συμφωνία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για τον προσδιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη με την Λιβύη, περιορίζει την δικαιοδοσία της Ελλάδος της ελληνοκυπριακής διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Τούρκοι μπορεί να οριοθετήσουν σύνορα όπου αυτοί θεωρούν, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα , η Αίγυπτος, και η δύση γενικότερα θα πρέπει να τα αποδεχτεί,  για αυτό και ήδη αντιδράμε ως χώρα κλιμακωτά με νηφαλιότητα και σοβαρότητα προς το παρόν.

Εκτιμάται όμως ότι οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα  “τρέχουν” με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, μιας και η τουρκική ενδοχώρα στενάζει στην ανεργία και την πείνα, για αυτό και "βιάζεται" ο Τούρκος σουλτάνος για νέες νίκες και μεγαλεία στην Μεσόγειο,...αλλιώς θα τον εξουδετερώσουν οι δικοί του άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ