Δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Newpost σε συνεργασία με την Prorata διαπιστώνει ότι, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στην διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 7 στους 10 συμμετέχοντες δηλώνουν χαμηλή ή μηδενική εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ως προς την διαχείριση του ζητήματος, ενώ μόνο 3 στους 10 δηλώνουν σχετική ή απόλυτη εμπιστοσύνη.
Διαφοροποίηση της έντασης των απαντήσεων ωστόσο παρουσιάζεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των ερωτώμενων, καθώς όσοι είναι 18 έως 54 ετών δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στη διαχείριση του θέματος σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 80%, ενώ αντίθετα οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ όσων είναι άνω των 55 ετών.
Αναπόφευκτα και η επαγγελματική κατάσταση, που συνδέεται μη την ηλικία των συμμετεχόντων, επηρεάζει την κατεύθυνση της απάντησης: Οι άνεργοι, που κυρίαρχα προέρχονται από νεότερες ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν χαμηλή εμπιστοσύνη προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ποσοστό 96%, ενώ οι συνταξιούχοι και όσοι ασχολούνται με τα οικιακά είναι μάλλον μοιρασμένοι ως προς τις απαντήσεις τους.
Η καθολικότητα της μη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στην διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος τεκμηριώνεται ωστόσο όταν ειδωθούν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπό το πρίσμα της συμπάθειας ή μη προς την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς της αυτοτοποθέτησης τους στον ιδεολογικοπολιτικό άξονα «Αριστερά – Δεξιά».
Πιο συγκεκριμένα, το 94% των αριστερών και κεντροαριστερών αναγνωστών, το 71% των κεντρώων αναγνωστών, καθώς και το 47% των δεξιών και κεντροδεξιών αναγνωστών δείχνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Συμπληρωματικά, το 99% όσων παρουσιάζουν χαμηλή ή μηδενική συμπάθεια προς την κυβέρνηση, το 84% όσων παρουσιάζουν μέτριας έντασης συμπάθειας προς αυτήν, αλλά και το 33% όσων δηλώνουν μεγάλη ή απόλυτη συμπάθεια προς την κυβέρνηση δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς της τελευταίας.
Το εντυπωσιακό εύρημα που φανερώνει ότι 3 στους 10 όσων στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία διαφωνούν με την διαχείριση του ζητήματος δείχνει και την καθολικότητα της αναντιστοιχίας μεταξύ κυβερνητικών χειρισμών και «λαϊκής» βούλησης.
Ωστόσο το περιεχόμενο και η κατεύθυνση της «λαϊκής» βούλησης δεν μπορεί με ασφάλεια να εξαχθεί από τα ευρήματα της παρούσας έρευνας.
Άλλοι πολίτες πιθανότατα πιστεύουν ότι οι χειρισμοί είναι κοντόφθαλμοι, επικοινωνιακού χαρακτήρα και μακριά από μια ανθρωπιστική προσέγγιση, ενώ άλλοι ότι πιθανότατα είναι αναποτελεσματικοί, χωρίς πραγματική βούληση για μείωση των ροών.
Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές ενδείξεις ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο συγκεκριμένο θέμα δίνουν σάρκα και οστά στο χειρότερο για τη Νέα Δημοκρατία σενάριο: Η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν την στηρίζουν, καθώς και σημαντική μερίδα όσων την στηρίζουν (περίπου 1 στους 3) αποδοκιμάζουν για διαφορετικούς λόγους την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, τοποθετώντας πλειοψηφικά την κοινωνία απέναντι της στο συγκεκριμένο θέμα.
Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα χρειαστεί να λάβει υπόψη η νέα κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο ρητορείας και συνολικού αφηγήματος, είτε σε επίπεδο υλοποίησης σχετικών πολιτικών.