H Eλλάδα αποφάσισε μετά από δεκαετίες να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι. Φυσικά αυτό έγινε μετά από απαίτηση των μεγάλων δυνάμεων. Ποιος μπορεί όμως να ξεχάσει προηγούμενες κυβερνήσεις που έλεγαν ότι δεν υπήρχαν στην Ελλάδα κοιτάσματα;
Θυμάστε τι έλεγε ο ΓΑΠ; Όλοι γνώριζαν, όμως κανείς δεν ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα. Βέβαια αυτή την στιγμή ομιλούμε για έρευνες που θα γίνουν σε όλη σχέδον την Ελλάδα, εκτός από το Αιγαίο.
Εκεί παραμονεύει η Άγκυρα, που κάποιοι στην Αθήνα ακόμα την φοβούνται. Βέβαια δεν παίρνουν παραδείγματα από την μικρή πληθυσμιακά Κύπρο, που έπνιξε ενεργειακά την Τουρκία την τελευταία δεκαετία.
Είναι σχεδόν σίγουρο πάντως πως το επόμενο διάστημα το θερμόμετρο θα «χτυπήσει» κόκκινο και οι Τούρκοι, λυσσασμένοι από την ενεργειακή και γεωπολιτική απομόνωση, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν νέα κρίση στο τρίγωνο Κρήτη-Καστελόριζο-κυπριακή ΑΟΖ.
Γι'αυτό λοιπόν χρειαζόμαστε νέες φρεγάτες, UAV και μαχητικά.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
Η σημασία της κατακύρωσης των συμβάσεων έρευνας προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο είναι η αρχή της οικονομικής σωτηρίας της Ελλάδας, εάν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις-προβλέψεις. Εταιρείες-κολοσσοί όπως η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon-Mobil, η ισπανική Repsol και οι πολύ μικρότερες σε μέγεθος ΕΛΠΕ και Energean θα επενδύσουν δισεκατομμύρια --όχι εκατομμύρια όπως είπε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας-- στην έρευνα.
Η κάθε ερευνητική γεώτρηση, ιδιαίτερα στην υπεράκτια Κρήτη, στοιχίζει 140 εκατ. δολάρια. Δεδομένου ότι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν εντοπιστεί, προς το παρόν, 10 στόχοι που θα ερευνηθούν με δύο γεωτρήσεις ανά στόχο αυτό συνεπάγεται μία αρχική δαπάνη εκ μέρους των εταιρειών Total, Exxon-Mobil και ΕΛΠΕ της τάξης των 2,8 δισ. δολάρια.
Ευελπιστούμε ότι οι στόχοι θα έχουν φυσικό αέριο. Το γιατί θα το αναπτύξω κατωτέρω. Στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπάρχει μεγάλο κοίτασμα ή κοιτάσματα φυσικού αερίου, με ποσότητες ίσες η μεγαλύτερες του Λεβιάθαν. Εκεί θα χρειαστούν γεωτρήσεις. Η κάθε μία θα στοιχίσει 140 εκατ. δολάρια. Άρα η συνολική δαπάνη για την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ισραηλινή Delek θα φθάσει τα 560 εκατ. δολάρια.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress.gr