Ένα μπρα ντε φερ για γερά νεύρα παίζεται το τελευταίο διάστημα στα εξοπλιστικά. Η Τουρκία ναι μεν όπως φαίνεται δεν θα πάρει τα F-35 όταν ενεργοποιηθούν οι S-400, όμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκλιπαρούν την Άγκυρα να αλλάξει άποψη.
Βέβαια όταν μιλάμε για business, όλα γίνονται, όμως πίσω από αυτή την διαμάχη, κρύβονται και γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Μάλιστα όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να τρέχει πίσω από τον Ερντογάν, προσπαθώντας να τον απομακρύνει από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, πλασσάροντας Patriot, F-35 και άλλα αμερικανικά όπλα, με αντάλλαγμα τη μη ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Βέβαια κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα επιτευχθεί, με τις ΗΠΑ να ψάχνουν εναλλακτικές. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, τα εξοπλιστικά θα βρεθούν στην ατζέντα Τραμπ - Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στόχο να εντάξει με ένα τρόπο την Ελλάδα στην παραγωγή των F35 μετά την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία. Το κόστος όμως είναι υψηλό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια.
Μόνο εάν υπάρχει μια καλύτερη πρόταση, ένα καλύτερο οικονομικό πακέτο θα βρεθούν τα F-35 στη χώρα μας. Βέβαια, αυτά τα μαχητικά ίσως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για την χώρα μας, αλλά πρέπει να βιαστούμε, καθώς η Τουρκία ξεφεύγει πλέον.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι μεταξύ των 5-6 ηγετών που θα συναντήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Με τον Ερντογάν ο Τραμπ είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΙ ΗΠΑ
Όπως αναφέραμε χθες, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιζητούν την αναβάθμιση των υποδομών των ΕΔ, όπως των αεροδρομίων που είναι ακόμη προς διαπραγμάτευση.
«Οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Και όπως τόνισε, το σημαντικό είναι ότι η νέα συμφωνία εμβαθύνει τη σχέση των δύο χωρών, την εξελίσσει, ενισχύει τους δεσμούς, αφού η Ελλάδα θα διαχειρίζεται κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, κερδίζοντας σε στρατηγικό επίπεδο.
Η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωση όσον αφορά στο κείμενο.
Υπάρχουν αρκετά σημεία νομικής φύσεως να διευκρινιστούν, αλλά επιδίωξη είναι να υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πριν από την επίσκεψη Pompeo στην Αθήνα, και να προχωρήσει εντός του 2020.
Η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη είναι κομβική και ελπίζουμε εκεί ο Πρωθυπουργός, να θέσει και τις τουρκικές παραβιάσεις!