Κόσμος

«Βόμβα» Κιλιντσάρογλου για τους S-400: «Θα πολεμήσουμε την Ελλάδα;» - «Γιατί τους πήραμε;» - Σύγκρουση & με Πούτιν

Μεγάλη υπόγεια αναστάτωση έχει προκληθεί μεταξύ των Κεμαλιστών και του Ερντογάν, με κύριο θέμα την παραλαβή ρωσικών πυραύλων S-400 και με αφορμή τις δηλώσεις Πούτιν περί αναγκαιότητας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, λόγω σοβαρών «εναέριων απειλών» της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέδειξε σε ομιλία του ότι τα πυραυλικά συστήματα S-400, εξασφαλίζουν την προστασία της Τουρκίας από όλες τις σημαντικές εναέριες απειλές, ενώ τόνισε αυτή η κίνηση θα αυξήσει τον ρόλο της χώρας στη διεθνή σκηνή και στην περιοχή ( Αιγαίο-Α.Μεσόγειο).

Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Βλαδιβοστόκ, κατά την διάρκεια του East Economic Forum (WEF) υπογραμμίζοντας τις εναέριες απειλές της Τουρκίας από τις οποίες οφείλει να προστατευτεί.

Ο Κεμάλ Κιλιτσάρογλου απαντώντας στον ηγέτη της Ρωσίας και συγχρόνως στον Ερντογάν δήλωσε: «μας υπέδειξε ότι οι S-400 αποτελούν μεγάλη ανάγκη για την Τουρκία, κάτι που έβγαλε από το μυαλό του ο Πούτιν. Γιατί πήραμε τους S-400; Ποιος θα μας επιτεθεί;  Θα μας επιτεθεί το Ιράκ ή το Ιράν; Θα μας επιτεθεί η  Ρωσία; Τα όπλα είναι δικά της. Θα πολεμήσουμε με την Ελλάδα;», αφήνοντας να εννοηθούν πολλά και διάφορα για το πείσμα του Ερντογάν να παραλάβει τους πυραύλους ρίχνοντας παράλληλα σύμφωνα με τους Κεμαλιστές, την χώρα στην αβεβαιότητα.

Ο Ρώσος ηγέτης, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, ανέφερε το ζήτημα λόγω της επικείμενης αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά και την μελλοντική υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας, υποδεικνύοντας εμμέσως όμως πιθανή απειλή από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο.

Ο ηγέτης του κόμματος CHP, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο οι πύραυλοι αποτελούν για την Τουρκία  αποτρεπτικό μέσο κατά των απειλών, προσθέτοντας ότι την εξουσία στην περιοχή κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με την αγορά των S-400 η Τουρκία είναι σε δυσμένεια ολόκληρο το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αθήνα και Ουάσινγκτον φέρονται να βρίσκονται κοντά σε νέα αμυντική συμφωνία που βασίζεται στη λεγόμενη «Συμφωνία για τις βάσεις» και αφορά πέρα από την παγιωμένη βάση της Σούδας και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κάτι που να ενοχλεί σφόδρα την ρωσική πλευρά διότι το Αιγαίο αποτελεί δίοδο για τον ρωσικό στόλο σε Συρία και Α.Μεσόγειο.

Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν στόχους στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και σε περίπτωση συμφωνίας με την Ελλάδα, εκτιμάται πως θα μεταφερθούν υπερσύγχρονα αμερικανικά όπλα που θα αποτελέσουν και έναν αποτρεπτικό παράγοντα για κάθε επίδοξο κατακτητή.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη ριζική αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990, γνωστής ως “Συμφωνία για τις βάσεις” που θεωρείται σήμερα παρωχημένη λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...