Κυβέρνηση

Σαρωτικές αλλαγές: Αυτά είναι τα 14 νέα μέτρα της κυβέρνησης για να στηριχθεί η οικογένεια - Στόχος η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Μάλιστα, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας μελετούν την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής με κίνητρα που θα θεσμοθετηθούν τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Realnews, η κυβέρνηση προγραμματίζει, μεταξύ άλλων, τις εξής 14 παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ελληνικής οικογένειας:

Χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες.

Για τις νέες μητέρες κάτω των 30 ετών θα δοθούν πρόσθετες παροχές, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα. 

Δεν θα καταργηθεί κανένα από τα υπάρχοντα επιδόματα, αλλά θα ενισχυθoύν. 

Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένειά του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. 

Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.

Κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να δοθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας έπειτα από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή τη βοήθεια ηλικιωμένων. 

Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία. 

Καθώς ο τερματισμός της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί εργαλείο οικογενειακού προγραμματισμού, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά μάλιστα των εφήβων και των νέων, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και για τις επιλογές που έχει μια γυναίκα που αντιμετωπίζει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή διακοπή της για όλες τις γυναίκες.(Ως σελίδα σε αυτό το σημείο διαφωνούμε, η έκτρωση δεν αποτελεί λύση και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα υποστήριξης των άγαμων γυναικών, ώστε ποτέ να μην μπαίνει η σκέψη για τη διακοπή της εγκυμοσύνης. Μια κοινωνία δοκιμάζεται σε αυτά τα τόσο ευαίσθητα ζητήματα και σε αυτά είναι που πρέπει να σκύψουμε με αγάπη, κατανόηση και τη στήριξη αυτών των κοριτσιών)
Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων.

Επανεξέταση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια. 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εξασφαλίσει 180 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος τοκετού 2.000 ευρώ σε περίπου 90.000 ζευγάρια από τον Ιανουάριο του 2020, με εξαίρεση εκείνα που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα. 

Με νομοθετική παρέμβαση, θα επεκταθεί από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό η προστασία από απόλυση για τις εργαζόμενες μητέρες και θα καθιερωθούν η τηλεεργασία και η ημιαπασχόληση στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάρρησή της στην εξουσία έθεσε ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές της την εφαρμογή ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Και όπως όλα δείχνουν, το εν λόγω πρόβλημα θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, με στόχο να βρεθούν λύσεις που θα προσφέρουν «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ