Κυβέρνηση

Γαλλική «ασπίδα» στις τουρκικές προκλήσεις: Ο απόηχος της επίσκεψης Μητσοτάκη - Εξελίξεις με τα Μirage 2000

Iκανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συνάντηση που είχε χθες, στο Παρίσι ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και κυρίως για τη στήριξη που παρείχε σε Ελλάδα και Κύπρο με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ηχηρό μήνυμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση η οποία βλέπει την Ευρώπη ή τουλάχιστον ένα κομμάτι της να υψώνει «ασπίδα» κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη μίλησε ακόμη για το βαρύ φορτίο που κουβάλησαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλληλεγγύη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις 

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Εμ. Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Σταθερή φίλη της Ελλάδας η Γαλλία

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τη στήριξη που παρείχε η Γαλλία όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον γάλλο Πρόεδρο.

Ταυτόχρονα θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. «Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος» σημείωσε.

Αυτά διεμήνυσε ο Μητσοτάκης

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θέλει πρωτίστως ν’ αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Να δώσει, δηλαδή, στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα πορεύεται πλέον σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας και πως μπορεί πλέον να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές και την αισιοδοξία για το μέλλον της.

Μητσοτάκης: «Θέλω ν’ αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα, όπως συζήτησε και με τον κ. Μακρόν και διαπιστώθηκε από κοινού ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας (κυρίως) στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και τις κατασκευές κτλ.

Ως επιχείρημα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ενώ από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν ήδη επενδυτικά σχέδια από τη Γαλλία με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα και την αναθεώρηση του στόχου του 3,5%, επιδίωξη που έχει ο κ. Μητσοτάκης παραμένει η μείωσή του από το 2021, αφού πρώτα αποδειχθεί η μεταρρυθμιστική στρατηγική που ήδη έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνει η κυβέρνηση και κορυφώνεται σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Έτσι, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο έγινε απλώς το πρώτο βήμα (σ.σ.: το δεύτερο και πιο δύσκολο θα γίνει στο Βερολίνο την ερχόμενη Πέμπτη), αλλά το ζήτημα δεν κυριάρχησε στην ατζέντα, αφού προτάχθηκαν οι μεταρρυθμίσεις και η προσήλωση της κυβέρνησης σ’ αυτές, προκειμένου να εμπεδωθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Eξελίξεις με τα εξοπλιστικά

Σύμβαση που μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος να φύγει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να πάει στην Βουλή, στην επιτροπή εξοπλισμών για ενημέρωση των μελών και στη συνέχεια να εγκριθεί, φαίνεται πως φτάνει το τέλος στον πολυετή Γολγοθά των Mirage 2000 & Mirage 2000-5 Μk2.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις τέσσερις εμπλεκόμενες εταιρίες, την Γαλλική και Ελληνική Διεύθυνση Εξοπλισμών κράτησαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σκληρών πολλές φορές διαπραγματεύσεων. Γαλλικό πολεμικό αεροπλάνο. Πηγή: Hellas Journal Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί σε νομικά θέματα που έρχονταν σε αντίθεση οι Νόμοι Ελλάδας και Γαλλίας. Αποτέλεσμα ήταν να κάτσουν όλοι μαζί και να βρεθούν λύσεις ώστε να πάρουν ανάσα τα Γαλλικά μαχητικά της χώρας μας.

Απ’ ότι έχει φανεί σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία, ο γόρδιος δεσμός λύνεται και για να επικυρωθεί η δουλειά που έχει γίνει πρέπει να περάσει από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Το θέμα της υποστήριξης των Mirage έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία με πολλές δυσκολίες για τον εντοπισμό ανταλλακτικών που είναι απαραίτητα για μια σειρά υποσυστήματων του αεροσκάφους (ανταλλακτικά για φρένα, εκτινασσόμενα καθίσματα κτλ).

Η βασική παράμετρος του προβλήματος έχει να κάνει και με τον υπάρχοντα Νόμο περί προμηθειών, ένας Νόμος που δεν είναι λίγα τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ στη συνέχεια ήρθε και η οικονομική κρίση με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Τρόικας να «κλειδώσει» το πρόβλημα των αεροσκαφών, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα υπάρχουν στον αεροπορικό κουμπαρά τόσα χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF