Κόσμος

Συμφωνία Ερντογάν με «βαθύ κράτος» - Απελευθέρωσε αξιωματικούς της Εργκένεκον - Ετοιμάζουν κάτι σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο;

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι μετά την προ ημερών αθώωση εκατοντάδων Τούρκων αξιωματικών που ήταν μέλη στην οργάνωση Εργκένεκον, αλλά και την συμμαχία του Τούρκου προέδρου με το αποκαλούμενο «Ντερίμ ντοβλέτ», «βαθύ κράτος», τότε η Ελλάδα θα αποτελεί τον νούμερο 1 στόχο της Τουρκίας.     

Οι 235 ύποπτοι στη δίκη Εργκένεκον απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες τη Δευτέρα, επειδή ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία με το βαθύ κράτος, τόνισε ο εξέχων δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστής Eren Keskin στον εκδότη Ahwal Burhan Ekinci.

«Ο Ερντογάν έγινε τελικά το κράτος και συμφιλιώθηκε με το βαθύ κράτος και αυτό φυσικά οδήγησε στην απόφαση αυτή», δήλωσε ο Κέσκιν.

Η υπόθεση Ergenekon ήταν μια από τις έρευνες που αφορούσαν υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και άτομα της υψηλής κοινωνίας των πολιτών που κατηγορούνταν ότι αποτελούσαν ένοπλη οργάνωση, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στην προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση του ΑΚΡ.

«Η χρήση «βαθύ κράτος» ως όρος πηγάζει από την εποχή των Νεότουρκων το 1908 και σχετίζεται με γεγονότα που συνδέονται με την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος και τις πρόσφατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Κούρδων», δηλώνει ο Keskin.

Ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρθηκε στην «τουρκική» ιδεολογία που περιγράφει την Τουρκία ως την πατρίδα των Τούρκων, η οποία συνέβαλε σε κύματα εθνικισμού εις βάρος των μειονοτήτων της χώρας.

«Πάντα πίστευα στην ύπαρξη μιας βαθιάς κατάστασης. Μπορεί να ονομαστεί Ergenekon ή κάτι άλλο, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε καταλάβει ποτέ δημοκρατία στην Τουρκία», δήλωσε ο Keskin.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι το AKP του Ερντογάν και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης έχουν την ίδια στάση όταν πρόκειται για «κόκκινες γραμμές» του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων και του κουρδικού.

Το AKP αντιπροσωπεύει την ισλαμική πλευρά της επίσημης ιδεολογίας, ενώ οι κεμαλιστές του  CHP και κάποια μικρότερα κόμματα αντιπροσωπεύουν την τουρκοκρατική πλευρά, ανέφερε.

Η αναδυόμενη αντιπολίτευση εναντίον του AKP του Ερντογάν χρησιμοποιεί επίσης διακριτή και εθνικιστική γλώσσα, σύμφωνα με τον Keskin.

«Η άνοδος μιας πραγματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία απαιτεί έναν πολιτικό λόγο που να παρέχει ένα κλίμα, στο οποίο όλες οι παραβιάσεις δικαιωμάτων από το 1915 και μετά να μπορούν να συζητηθούν ελεύθερα», ανέφερε.

Ποια είναι όμως  η Εργκένεκον και τι ετοίμαζε κατά της Ελλάδος.

ΣΧΕΔΙΟ «SUGA»

 Στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση «Βαριά» συνελήφθη, στις 24-02-2010 και στάλθηκε στις Φυλακές της Σηλυβρίας, ο ανώτατος αξιωματικός αντιναύαρχος Αχμέτ Ογιουτσού. Την περίοδο που μας ενδιαφέρει (2003), ο Ογιουτσού ασκούσε τα καθήκοντα του Διευθυντή Επιχειρήσεων, του ΓΕΝ.

Το σχέδιο αφορούσε σε συνεχείς τουρκικές ναυτικές ασκήσεις, για λόγους υποτίθεται εκπαιδεύσεως σε διάφορες περιοχές συνολικά όλου του Αιγαίου, με προκλήσεις κατά μονάδων επιφανείας του ελληνικού ΠΝ εντός ΕΧΥ, αλλά και κατάληψη μικρονήσων .

ΣΧΕΔΙΟ «ΒΑΡΙΑ»   

Πρόκειται για το όνομα του σχεδίου πραξικοπήματος, το οποίο σχεδιάστηκε στα τέλη του 2002 από μία ομάδα ανωτάτων στελεχών, οι οποίοι ανησυχούσαν για την πορεία της Τουρκίας μετά από την άνοδο στην εξουσία του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Θα είχαμε την εφαρμογή στρατιωτικών μέτρων σε όλη την τουρκική επικράτεια, θα έκλειναν την βουλή και θα ανέτρεπαν την κυβέρνηση. Το σχέδιο θα υποστήριζε μία σειρά από μέτρα, τα οποία στόχευαν στη δημιουργία χάους στην χώρα.

Μιλάμε για έτοιμα σενάρια τα οποία υπάρχουν στα συρτάρια του τουρκικού ΓΕΕΔ, αν και εφόσον επιθυμήσουν οι Τούρκοι επιτελείς να τα εφαρμόσουν οπουδήποτε σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ